Tredje kvartalet 2011: Stabil efterfrågan och förbättrad marginal


Stockholm, 2011-10-19 15:30 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Tredje kvartalet 2011

  • Nettoomsättning 20,4 Mkr (19,5)
  • Rörelseresultat 1,3 Mkr (-9,1)
  • Rörelsemarginal 6,4 % (-46,6)
  • Resultat efter finansiella poster 1,3 Mkr (-9,1)
  • Resultat per aktie 0,48 kr (-3,13)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 2,2 Mkr (-9,7)

  Januari - September 2011

  • Nettoomsättning 70,6  Mkr (75,9)
  • Rörelseresultat 4,0 Mkr (-0,8)
  • Rörelsemarginal 5,7 % (-1,0)
  • Resultat efter finansiella poster 4,1 Mkr (-0,8)
  • Resultat per aktie 1,30 kr (-0,51)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 7,6 Mkr (-2,2)

Koncernen uppvisar för det tredje kvartalet lönsamhet inom båda affärsområdena. I 3L Förvaltningssystem växer omsättningen kraftigt, huvudsakligen som följd av ett förvärv, samtidigt som det finns en stark efterfrågan från nya och befintliga kunder. Nya affärsmodeller sänker andelen engångsintäkter till förmån för långsiktiga och återkommande intäkter. 3L Media har en stabil efterfrågan från befintliga kunder, samtidigt som resurser läggs på fortsatt investering i det nya systemet 3L SMP, vilket belastar affärsområdets resultat under denna och kommande perioder.

Om 3L System Group: 3L System Group utvecklar avancerade mjukvarusystem och tjänstelösningar för att hjälpa kunder inom media-, bygg- och fastighetsbranschen att uppnå konkurrensfördelar i en värld där service och affärer allt oftare sker online. Bolaget tillhandahåller dessutom kundanpassningar, installation, utbildning och support kring produkterna. Bolagets aktier handlas på NasdaqOMX First North och Avanza Bank är bolagets Certified Adviser. 
 

VD Fredrik Ruben kommenterar

Det tredje kvartalet, med bland annat sommarmånadernas stiltje, är säsongsmässigt koncernens svagaste både vad gäller försäljning och resultat. Arbetet med att säkerställa resultat från tidigare genomförda åtgärdsprogram - med tydligt lönsamhetsfokus - samt integration av gjorda förvärv har fortsatt att ligga högt på agendan. Det är därför betryggande att vi kan visa en väsentligt förbättrad lönsamhet och vinst för hela koncernen till skillnad från tredje kvartalet under de senaste åren.

För affärsområdet 3L Förvaltningssystem har marknaden för både våra traditionella affärssystem samt de under året förvärvade lösningarna för den svenska fastighets- och byggbranschen varit fortsatt god. Vidare ser vi nu de första effekterna av vår förändrade affärsmodell där målet är att i stor utsträckning frångå de traditionella licens-, underhålls- och supportavtalen. Målsättningen är att implementera en nyttjandebaserad prismodell. Detta får förvisso en kortsiktig negativ påverkan på intäkter av engångskaraktär men säkrar upp vår långsiktiga lönsamhet och stabilitet. Affärsmodellen gör att vi kommer närmare våra kunder och kan leverera ett erbjudande som är konkurrenskraftigt. Omsättningsökningen ligger på 67 %, varav 12 % organiskt.

Inom affärsområdet 3L Media har vi haft god efterfrågan från befintliga kunder. Vi kan se positiva indikationer från marknaden där vi till exempel under perioden tecknat en större utökning av befintliga åtaganden hos den amerikanska kunden LIM. Samma kund har även meddelat marknaden att den ser slutet på den ”Chapter 11”-process som inleddes i november 2010. Samtidigt som vi ser att marknaden för tryckta kataloger och traditionella Gula Sidor fortsatt minskar globalt, fortsätter vi att investera i våra framtida produktlösningar och tjänster. Vår största satsning som går under namnet 3L Social Media Platform – SMP – röner fortsatt intresse bland internationella media-aktörer och antalet nya kundavtal under året överstiger nu tio. Vi ser emellertid att tiden som krävs från avtal till att intäkter av signifikant storlek uppstår är relativt lång och 2011 förväntas därför vara fortsatt ett investeringsår för SMP. Som en följd av bland annat kunderna i de traditionella Gula Sidornabolagens utveckling har vi en fortsatt minskad försäljning för affärsområdet jämfört med 2010. Att koncernens repetitiva intäkter minskar hänförs till att verksamheten inom 3L Media idag primärt utgörs av tjänster och konsultarbeten gentemot befintliga kunder. Samtidigt som vi investerar i nästa generations system och affärsmodeller, vilket belastar resultatet, är intjäningsförmågan från den befintliga affären i dagsläget god. Detta kommer även fortsättningsvis att väsentligt dra ned affärsområdets totala lönsamhet innan nya intäkter uppkommer, men är samtidigt en viktig del av vår långsiktiga strategi.

Sammanfattningsvis har vi nu befäst mycket av de förändringar som koncernen tagit sig an. Våra tre huvudstrategier för koncernen; Fler kunder och användargrupper i systemen, En affärsmodell som följer kundnyttan samt Fokus på tjänstebaserade system (dvs molntjänster och systemdrift) ligger fast, och det är bland annat med hjälp av dessa huvudinriktningar vi fortsätter att skapa värden för våra kunder, ägare, medarbetare och partners.

 

Stockholm 2011-10-19

Fredrik Ruben
VD & Koncernchef

 


 

 

 


Koncernen

Koncernen redovisar för tredje kvartalet en nettoomsättning om 20,4 Mkr (19,5) och ett rörelseresultat om 1,3 Mkr (-9,1) vilket motsvarar en rörelsemarginal om  6,4 % (-46,6).   Den stora skillnaden i resultatet  under kvartalet härleder till sig till att föregående års resultat  belastades med en nedskrivning av ett felkalkylerat fastprisprojekt på produkten Core om 6,3 Mkr. Samtidigt har koncernen i år förvärvat ett nytt bolag i Capifast AB.

Koncernen redovisar för perioden januari-september en nettoomsättning om 70,6 Mkr (75,9) och ett rörelseresultat om 4,0 Mkr (-0,8), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 5,7 % (-1,0).

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital blev 7,6 Mkr (-2,2).

Intäkter och resultat

Koncernens totala intäkter för perioden januari-september uppgick till 72,1  Mkr (80,6). Rörelseresultatet blev 4,0 Mkr (-0,8). Resultatet efter finansiella poster uppgick till 4,1 Mkr (-0,8). Minskningen i repetitiva intäkter är hänförliga till det avbrutna Core projektet i Europa samt den amerikanska kunden LIM:s Chapter 11 process.

Koncernen tillämpar successiv vinstavräkning för både uppdrag på löpande räkning och uppdrag till fast pris. Vid fastprisuppdrag sker intäktsredovisning utifrån förväntat resultat och aktuell färdigställande­grad. Det förväntade resultatet bygger på bedömningar av storleken på intäkter och uppdragsutgifter. Bedömning av uppdragsutgifterna består till stor del av att uppskatta hur många timmar som krävs för att utföra ett uppdrag. Regelbundet sker en uppföljning av nedlagt antal timmar i förhållande till färdigställandegraden. Vid behov sker justeringar och i det fall en förlust befaras redovisas denna omgående. Vid licensintäkter då en rättighet överförs mot en fast avgift redovisas intäkter när försäljning och när installationen av programvaran sker. Licensintäkternas storlek kan variera från period till period.

Övriga rörelseintäkter, om 1,2 Mkr (2,4), består av valutakursvinster. Nettoeffekten för valutakursvinster och förluster uppgår till 0,1 Mkr.

 

Finansiell ställning och investeringar

Koncernens finansiella ställning är fortsatt god. Det beskattade egna kapitalet uppgick vid rapportperiodens slut till 43,9 Mkr (39,1). Koncernens likvida medel inklusive kortfristiga placeringar var 12,6 Mkr (31,8). Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital blev/uppgick till 7,6 Mkr (-2,2).

Investeringar i inventarier och förbättringar av annans fastighet har under perioden gjorts till ett värde av 4,3 Mkr (0,6) vilket till större delen utgjorts av investeringar i ny lokal dit bolaget flyttade i april 2011.

Utveckling

Utgifter för programvaruutveckling aktiveras när det är sannolikt att tillgången kommer att ge framtida ekonomiska fördelar, när det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att färdigställa tillgången och när utgifterna kan beräknas.

Anskaffningsvärdet för tillgången utgörs av löner och andra utgifter som är direkt relaterade till utvecklingen.

Investeringar har gjorts om 0,4 Mkr under året för utveckling av systemet SMP.

Risker och osäkerhetsfaktorer vid upprättandet av denna delårsrapport

Koncernens riskbild beskrivs i årsredovisningen för 2010 (s27 samt s41ff). Några generella förändringar i denna riskbild har inte skett.

 

Upplysningar om närstående

Per den 1 april har bolaget förvärvat samtliga aktier i Capitex Fastighet AB som namnändrats till Capifast AB från Vitec Software Group AB (publ). Vitec Software Group AB (publ) äger idag ca 52% av 3L System Group (publ). Den förvärvade verksamheten har under rapportperioden bidragit med 7,1 Mkr i omsättning och 0,2 Mkr i rörelseresultatet efter avskrivningar av koncernmässiga övervärden. I detta resultat ingår integrationskostnader av engångskaraktär motsvarande ca 0,2 Mkr. För mer information se not på sista sidan.

Händelser efter tredje kvartalets utgång

Inga väsentliga händelser har skett efter kvartalets utgång.

Redovisningsprinciper

Koncernen tillämpar internationella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU och årsredovisningslagen. Delårsrapporten är upprättad enligt IAS 34 Delårsrapportering. Moderbolaget tillämpar årsredovisningslagen . RFR 2 kräver att moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen, dvs IFRS i den omfattning som RFR 2 tillåter. De redovisningsprinciper och beräkningsmetoder som tillämpas i denna delårsrapport avser 9 kap ÅRL och är desamma som de som beskrivs i årsredovisningen 2010. Nya och reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC med tillämpning för koncernen från och med den 1 januari 2011 har inte haft någon effekt på koncernens resultat eller finansiella ställning.

Verksamheten i moderbolaget, 3L System AB, skiljer sig inte från verksamheten i övriga koncernen.

Aktiedata

Resultatet per aktie efter avdrag för skatt om 26,3 % (26,3) uppgick för perioden januari-september till 1,30 kr (-0,51), ingen utspädning föreligger  (-0,50) och justerat eget kapital per aktie uppgick till 18,68 kr (16,67). Antalet utestående aktier var den 30 september 2 350 400 stycken. En nyemission om 5 400 aktier har skett under perioden. Aktien är noterad på Nasdaq OMX First North. Certified adviser är Avanza Bank.

Årsstämman den 23 april 2008 fattade beslut om att utge högst 117 250 teckningsoptioner, varav 16 000 tecknades. De 16 000 teckningsoptionerna ger möjlighet att teckna 16 000 aktier i bolaget till en kurs om 36,72 kr per styck. Per 2011-05-31 har av dessa 5.400 aktier tecknats och nyemission av dessa aktier registrerats hos bolagsverket.

Årsstämman den 22 april 2009 fattade beslut om att utge högst 164 150 teckningsoptioner vilka i sin tur ger möjlighet att teckna 164 150 aktier i bolaget till en kurs om 57,85 kr per styck. Rätten att teckna sig för teckningsoptioner, med avvikelse för aktieägarnas företrädesrätt, till personal och ledande befattningshavare. Hittills har 141 600 tecknats. Ingen utspädningseffekt föreligger för dessa.

Valberedning

I enlighet med beslut vid 3L System AB (publ) årsstämma den 19 april 2011 meddelas de tre till antalet största aktieägarnas representanter, som tillsammans med styrelseordförande accepteras att utgöra valberedning inför stämman 2012.

Information om vilka personer valberedningen sammansättning kommer bestå av beräknas meddelas senast den 1 december 2011.

Kommande rapporttillfällen

16 Februari 2012          Bokslutskommuniké helår 2011

Koncernens Inriktning för 2011

Under 2011 kommer 3L System Group fortsatt fokusera mot förbättrad rörelsemarginal och kostnadskontroll. Koncernen kommer emellertid att, där tillfälle ges, söka bredda sitt erbjudande mot både befintliga och nya kunder och därmed öka intäkterna med god lönsamhet och samtidigt hantera risk- och kostnadsexponering mot osäkra marknader. Under året har resultatet belastats av utgifter och kostnader relaterade till neddragnings- och omstruktureringsprogram inom 3L Media. Inga ytterligare kostnader väntas tillkomma för detta åtgärdsprogram. För att säkerställa kvalitet i leverans och säkra bolagets ledande position kommer koncernen ha fortsatt fokus mot att erbjuda en av branschens bästa arbetsplatser för att på så sätt attrahera och behålla de kompetenser som man är beroende av. Vidare fortsätter arbetet med att förändra affärsmodeller och intäktsflöden för att finna bättre hävstång då affären förändras eller växer. Detta innebär ett fokus på repetitiva intäkter och ekonomisk skalbarhet.

Affärsområdet 3L Förvaltningssystem

Inom nischen för affärssystem för bygg- och fastighetsförvaltande bolag syns en fortsatt god efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Affärsområdets erbjudande breddades väsentligt i samband med förvärvet av verksamheten inom Capifast AB och mycket fokus ligger nu på att ta vara på de synergier som förvärvet medfört. Som en följd av den goda efterfrågan från befintliga kunder har organisationen stärkts med ett flertal nya medarbetare och fokus ligger nu på att få dessa produktiva så snabbt som möjligt. I tillägg till detta läggs även fokus på att ställa om både prissättningsmodell och leveransteknik för att säkerställa långsiktig framgång.

Affärsområdet 3L Media

Inom nischen affärssystem för sökmedia- och gula sidornabolag förväntas marknaden under de kommande tolv månaderna vara fortsatt fragmenterad och präglad av omställningsfokus. Detta påverkar arbetet inom affärsområdet varför huvuddelen av intäkterna väntas komma från support- och underhållsavtal från befintliga kunder samt konsultation. Bolagets nya lösning för annonsering inom bland annat sociala medier, 3L SMP, har rönt fortsatt framgång vad beträffar tecknandet av nya kundavtal. Då affärsmodellen för 3L SMP är helt knuten till användandet av produkten och våra kunders förmåga att i sin tur sälja annonser finns en naturlig eftersläpning i intäktsströmmarna. Vi ser därför att 2011 kommer vara ett fortsatt investeringsår för 3L SMP där kostnaderna förknippade till 3L SMP kommer ha negativ inverkan på affärsområdets.

 

Utsikter för 2011

Styrelsens fortsatta inriktning för 2011 är att säkerställa kostnadskontroll och lönsamhet inom affärsområdet 3L Media samtidigt som bolaget skall stärka omsättning och vinst inom affärsområdet 3L Förvaltningssystem. 

 

Stockholm den 19 oktober 2011

För ytterligare information, kontakta VD Fredrik Ruben, telefon 08-705 38 00, 070-4274110. Se även www.3lsystem.com

Styrelsens och verkställande direktörens intygande

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av företaget 3L System AB:s och koncernens verksamhet, ställning och resultat per den 30 september 2011, samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget och de företag som ingår i koncernen står inför.

3L System AB (publ)

Org nr: 556321-2546

Jan Friedman                                    Gunnar Asp

Ordförande                                        Ledamot

Kjell Duveblad                                   Hubert Lindblom

Ledamot                                            Ledamot

Lars Stenlund                                    Olov Sandberg

Ledamot                                            Ledamot              

 

Fredrik Ruben

Verkställande Direktör                     

Revisors rapport avseende översiktlig granskning av delårsrapport

Inledning

Jag har utfört en översiktlig granskning av den finansiella delårsinformationen i sammandrag (delårsrapport) för 3L System Group AB (publ) per den 30 september 2011 och den niomånadersperiod som slutade per detta datum. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att upprätta och presentera denna delårsrapport i enlighet med IAS 34 och årsredovisningslagen. Mitt ansvar är att uttala en slutsats om denna delårsrapport grundad på min översiktliga granskning.

Den översiktliga granskningens inriktning och omfattning

Jag har utfört min översiktliga granskning i enlighet med Standard för översiktlig granskning (SÖG) 2410 Översiktlig granskning av finansiell delårsinformation utförd av företagets valda revisor. En översiktlig granskning består av att göra förfrågningar, i första hand till personer som är ansvariga för finansiella frågor och redovisningsfrågor, att utföra analytisk granskning och att vidta andra översiktliga granskningsåtgärder. En översiktlig granskning har en annan inriktning och en betydligt mindre omfattning jämfört med den inriktning och omfattning som en revision enligt ISA och god revisionssed i övrigt har. De granskningsåtgärder som vidtas vid en översiktlig granskning gör det inte möjligt för mig att skaffa mig en sådan säkerhet att jag blir medveten om alla viktiga omständigheter som skulle kunna ha blivit identifierade om en revision utförts. Den uttalade slutsatsen grundad på en översiktlig granskning har därför inte den säkerhet som en uttalad slutsats grundad på en revision har.

Slutsats

Grundat på min översiktliga granskning har det inte kommit fram några omständigheter som ger mig anledning att anse att den bifogade delårsrapporten, inte i allt väsentligt, är upprättad för koncernens del i enlighet med IAS 34 och årsredovisningslagen samt för moderbolagets del i enlighet med årsredovisningslagen.

Stockholm den 19 oktober 2011

 

Birgitta Gustafsson
Auktoriserad revisor


 

Bifogade filer:

3L System Group Delårsrapport Tredje Kvartalet 2011

Webcast med kommentarer kring bokslutskommunikén med Fredrik Ruben, VD och koncernchef 3L System Group, kommer finnas på bolagets hemsida inom kort.

   *Jämförelsesiffror, inom parentes, avser samma period för föregående år (2010).

 

 


Attachments