Delårsrapport januari-september 2011


Helsingborg, 2011-10-27 08:55 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Nio månader 2011

  • Nettoomsättningen steg med 25 procent till 420,1 MSEK (335,5)
  • Rörelseresultatet, EBITA, uppgick till 29,3 MSEK (0,7)*
  • Resultatet efter skatt blev 6,8 MSEK (-17,2)**
  • Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 1,63 kronor (-4,33)
  • Eget kapital per aktie var 24,60 kronor (22,48)
  • Utsikter för helåret 2011 ligger fast

*Rörelseresultat, EBITA definieras som rörelseresultat före avskrivningar på övervärden, inklusive goodwill.

** Avskrivningar på övervärden, inkl. goodwill och räntekostnad för Capilons konvertibel har påverkat resultatet efter skatt under årets nio månader med totalt -11,0 (-11,3) MSEK.

 

Tredje kvartalet 2011

  • Nettoomsättningen uppgick 108,7 MSEK (116,8)
  • Rörelseresultat före avskrivningar på övervärden, EBITA, blev 1,5 MSEK (6,1)
  • Resultatet efter skatt uppgick -4,6 MSEK (-0,5)
  • Resultat per aktie före utspädning var -1,05 kronor (-0,12)

 

Väsentliga händelser

  • Scanacon erhöll i juli en order på ett syrakontrollsystem från kinesiska Jinquan Iron & Steel (JISCO) värd cirka 700 KEUR.
  • MJP Waterjets fick i augusti en stor eftermarknadsorder från den indiska kustbevakningen på totalt cirka 2,5 MEUR.
  • MJP Waterjets tog i september en ny stororder med den sydkoreanska kustbevakningen som slutkund. Ordervärdet uppgår till drygt 2 MEUR.
  • Österby Gjuteri tog i september en ny stor order om totalt 16 MSEK för leverans under det första kvartalet 2012.

 

Tf VD Göran Sigfridsson kommenterar

”Capilon visar en hög tillväxt och en god lönsamhet på EBITA-nivå under årets tre första kvartal och förändringen från 2010 är markant. Omsättningen steg med 25 procent och EBITA-resultatet förbyttes från en marginell vinst till en vinst på drygt 29 mkr.

Det tredje kvartalet i år utvecklades överlag positivt för koncernen där framför allt Scanacon utmärkte sig. Kvartalet innehöll även några besvikelser och vi är inte helt nöjda med utfallet. Österby Gjuteri drabbades av ett haveri vilket påverkade leveranser och medförde betydande extra kostnader. Detta var extra olyckligt då gjuteriet producerar nära kapacitetstaket och har en stark efterfrågan. Termoregulator har haft problem med omställningen till offensiva satsningar för att fånga in nya kundgrupper i kombination med neddragningar vilket ledde till extra kostnader under kvartalet.

Till de positiva inslagen hör att Scanacon löst tidigare flaskhalsar och att leveranserna löpt enligt plan under det tredje kvartalet med ökad omsättning och hög lönsamhet. MJP Waterjets fortsätter också att utvecklas positivt. Affärsområdet hade dock mycket tuffa jämförelsesiffror att möta då kvartalet 2010 var mycket starkt. De stora inslagen av projektbaserade verksamheter inom Scanacon och MJP Waterjets innebär också att omsättning och resultat kan variera väsentligt mellan olika kvartal.

Capilons tunga verksamheter, Scanacon, MJP Waterjets och Österby Gjuteri har goda orderstockar och bra beläggning. Termoregulator har i grunden en bra bas med gjorda investeringar och god potential att nå en tillräcklig lönsamhet. För att ta tillvara potentialen har vi inlett en strategisk översyn av dotterbolaget.

Att trimma och utveckla våra dotterbolag är en del av Capilons strategi för att bygga värden. Både Scanacon och MJP Waterjets är unika och världsledande inom sina nischer. Vid lämpliga tidpunkter skall Capilon också synliggöra värden genom en ökad transaktionsaktivitet vilket är ett normalt inslag i ett private-equity bolag.

Effekterna av den globala finansiella oron på den reala ekonomin är svåra att bedöma. Capilon har höjt beredskapen för att kunna möta eventuella förändringar i efterfrågan på längre sikt. I det korta perspektivet, ligger styrelsens tidigare bedömning fast om en hög omsättningstillväxt för helåret 2011 och en väsentlig förbättring av EBITA-resultatet.”

  

Koncernen

Nio månader 2011

Capilon-koncernen visar i stora delar en fortsatt positiv och stabil utveckling. Vissa händelser av engångskaraktär påverkade dock omsättning och resultat negativt under det tredje kvartalet.  Koncernen visade ändå en hög tillväxt och en kraftig förbättring av resultatet under de tre första kvartalen. Omsättningen ökade med 25 procent till 420,1 MSEK (335,5) under niomånadersperioden. Rörelseresultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA, steg till 29,3 MSEK (0,7). Goodwillavskrivningar och avskrivningar på övriga övervärden uppgick till 7,4 MSEK (6,9). Koncernens resultat efter skatt blev 6,8 MSEK jämfört med en förlust på 17,2 MSEK samma period 2010. Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 1,63 kronor (-4,33).

Capilons dotterbolag Scanacon och Österby Marine med MJP Waterjets och Österby Gjuteri visade betydande resultatförbättringar. Samtidigt har Scanacon och MJP Waterjets, som svarar för cirka 50 procent av koncernens omsättning, ett stort inslag av projektbaserade verksamheter som ur kundens synvinkel är investeringsobjekt. Båda bolagens verksamheter präglas av relativt långa införsäljningscykler, stora enskilda beställningar samt relativt lång tid från order till leverans. Det innebär att såväl orderingång som omsättning och resultat kan variera avsevärt mellan olika kvartal. Utvecklingen bör därför ses ur ett längre perspektiv än enskilda kvartal.

Dotterbolaget Termoregulator visade en fortsatt negativ tillväxt framför allt beroende på minskade leveranser till en större kund. Omställningen med ökade satsningar att bredda kundunderlaget i kombination med kostnadsbesparingar har tagit längre tid än väntat. De lägre försäljningsvolymerna har medfört negativa resultat. Målet är stabilisera försäljningen och nå minst ett nollresultat under det fjärde kvartalet.

Tredje kvartalet

Koncernens omsättning uppgick 108,7 MSEK (116,8) under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA, uppgick till 1,5 MSEK (6,1). Goodwillavskrivningar och avskrivningar på övriga övervärden var 2,1 MSEK (2,4). Koncernens resultat efter skatt blev -4,6 MSEK (-0,5). Resultatet per aktie före utspädning uppgick till -1,05 kronor (-0,12).

Koncernens verksamheter utvecklades i olika riktning under perioden och förklarar nedgången i omsättning och resultat under kvartalet. Scanacon visade en fortsatt positiv utveckling och hög lönsamhet. MJP Waterjets inom Österby Marine visar likaså en positiv trend men omsättning och resultat var lägre beroende på ett mycket starkt jämförelsekvartal 2010. Österby Gjuteri drabbades av intäktsbortfall av engångskaraktär vilket tillsammans med en svag utveckling för Alcopropeller innebar att Österby Marine visade en liten förlust. Problemen inom Termoregulator var delvis av engångskaraktär som innebar extra kostnader.

  

Scanacon

Marknaden för Scanacons produkter och systemlösningar var fortsatt bra under det tredje kvartalet. De tidigare problemen med komponentbrist och vissa flaskhalsar i rekrytering av specialistkompetens har under perioden i allt väsentligt kunnat lösas och leveranserna har löpt enligt plan. I juli erhöll Scanacon en betydande order från kinesiska JISCO värd cirka 700 KEUR för leverans i slutet av 2011.

Scanacons omsättning ökade med elva procent till 24,7 MSEK (22,2) under det tredje kvartalet. Bolagets EBITA-resultat uppgick till 5,8 MSEK (6,0) motsvarande en marginal på 23,5 procent (27,0). Scanacons omsättning under årets nio första månader steg med 36 procent till 80,8 MSEK (59,4). Siffrorna för 2010 avser februari-september då Scanacon förvärvades den 1 februari 2010. EBITA-resultatet steg med 21 procent till 16,7 MSEK (13,8). EBITA marginalen blev 20,6 procent (23,2). Rullande tolv månader 2010/2011 uppgick Scanacons omsättning till 112,9 MSEK och EBITA-resultatet var 24,0 MSEK.

Scanacons satsningar på nya produkter och nya marknader under 2010 har utvecklats väl med ökade beställningar och stigande försäljning. Orderstocken vid utgången av rapportperioden är god.

Scanacon är ett världsledande miljöteknikföretag inom syrahantering i metallbearbetningsindustrin. Scanacon utvecklar och marknadsför en bred portfölj av produkter och tjänster inom analys och dosering, cirkulation, filtrering, och slamborttagning, syraåtervinning och syra-metallseparation samt spillvattenrening. Scanacon med huvudkontor i Sollentuna har försäljnings- och servicekontor i Hong Kong och Shanghai, Kina samt Hartville i USA. Kunderna är idag huvudsakligen rostfria stålproducenter.. Scanacon-koncernen hade vid periodens utgång 24 (27) antal anställda.

 

Österby Marine

Österby Marine visade en blandad utveckling under det tredje kvartalet. Omsättningen minskade till 53,5 MSEK (63,5) och EBITA-resultatet blev -1,5 MSEK (1,4). Nedgången har flera förklaringar. MJP Waterjets visade ett mycket starkt tredje kvartal 2010 medan utfallet för motsvarande kvartal 2011 var lägre än normalt. Omsättning och resultat varierar stort mellan kvartalen men över tid har MJP Waterjets visat en god utveckling och utsikterna för helåret 2011 är positiva. I augusti fick MJP Waterjets en stor eftermarknadsorder från den indiska kustbevakningen. Orderbeloppet motsvarar totalt cirka 2,5 MEUR. Ordern är den hittills största eftermarknadsaffär som MJP Waterjets tagit. I september tog MJP Waterjets en ny stororder med den sydkoreanska kustbevakningen som slutkund. Ordervärdet uppgår till drygt 2 MEUR och avser vattenjetaggregat till ett kustbevakningsfartyg.

Österby Gjuteri drabbades av ett haveri under kvartalet vilket medförde produktionsstörningar och en förlust under perioden. Problemen var åtgärdade i september och verksamheten arbetade vid fullt kapacitetsutnyttjande. Det ser även positivt ut med hög beläggning för resterande delen av året. Österby Gjuteri tog också i september en ny stor order om totalt 16 MSEK för leverans under det första kvartalet 2012. Marknaden för Alcopropeller har varit fortsatt mycket svag. De pressade försäljningsvolymerna har medfört negativa resultat.

Österby Marines omsättning steg under niomånadersperioden med 41 procent till 241,6 MSEK (171,2). EBITA-resultatet ökade till 22,2 MSEK (-6,4). Rullande tolv månader 2010/2011 uppgick omsättningen till 325,8 MSEK och EBITA till 30,2 MSEK.

Österby Marine i Österbybruk består av verksamheter som bedrivs i tre olika affärsområden: MJP Waterjets, Österby Gjuteri och Alcopropeller. Österby Marine-koncernen hade vid periodens utgång 124 anställda (116).

MJP Waterjets i Österbybruk är den snabbast växande globala leverantören av vattenjetaggregat. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar skräddarsydda, högeffektiva och slitstarka vattenjetaggregat. Aggregaten är teknikledande med en verkningsgrad som ger möjlighet till högre hastigheter, lägre bränsleförbrukning och lägre livstidskostnad. MJP Waterjets levererar aggregat till myndighetsbåtar som kustbevaknings-, patrull-, landstignings-, och tullbåtar samt till servicefartyg, lyxyachter och snabbgående passagerarfärjor. Företaget grundades 1986 och har levererat över 800 vattenjetaggregat som är i drift runt om i världen.

Österby Gjuteri i Österbybruk tillverkar och marknadsför rostfritt, färdigbearbetat, kvalificerat stålgjutgods till kunder inom marina-, cellulosa-, stål och energisektorerna. Österby Gjuteri är också en intern leverantör till MJP Waterjets och Alcopropeller.

Alcopropeller i Örebro tillverkar och marknadsför komplicerade krökta ytor, framför allt propellerblad i brons och rostfritt stål till systemleverantörer av propellerutrustning i Europa.

  


Termoregulator

Termoregulators omsättning uppgick till 30,4 MSEK (31,2) under det tredje kvartalet. Nedgången förklaras av, som tidigare aviserat, minskade beställningar från några av Termoregulators kontraktskunder inom bland annat vitvaror beroende i sin tur på lägre efterfrågan på vissa av deras slutprodukter. Samtidigt har försäljningen inom andra branscher i enlighet med strategin att bredda kundunderlaget ännu inte nått målen. EBITA-resultatet blev -1,0 MSEK (-0,2).

Omsättningen under de tre första kvartalen uppgick 97,7 MSEK (104,9). EBITA-resultatet blev -3,3 MSEK (-1,6). Det omfattande åtgärdsprogram som initierades under det första kvartalet har ännu inte givet full effekt. Kostnadsbesparingarna, som beräknats till fem miljoner kronor på årsbasis, beräknas få större genomslag och målet är att nå minst ett nollresultat under det fjärde kvartalet.

Termoregulator investerade under det första kvartalet nio miljoner kronor i en ny stansmaskin som avsevärt stärker konkurrenskraften. Stansmaskinen togs i drift under det tredje kvartalet. Satsningen syftar till att öka försäljningen till såväl befintliga som nya kunder.

Termoregulator i Motala bedriver verksamhet i tre affärsområden: Termoregulator, Kvarnmon Hydraulics och eC Ergo Tronic. Termoregulator-koncernen hade vid periodens utgång 89 anställda (89).

Termoregulator är ledande inom tillverkning och sammansättning av tunnplåtsdetaljer. Kunderna återfinns inom branscher som vitvaror, fordon, medicinteknik, ventilation, värme, energi, inredning med mera.

Kvarnmon Hydraulics i Hudiksvall utvecklar och marknadsför högkvalitativa hydraultankar till maskinbyggarkunder inom transport-, bygg- och verkstadsindustrin. Kvarnmon Hydraulics är kund till Termoregulator.

eC Ergo Tronic utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för industriell automation med tyngdpunkt på programstyrda och manuella lägesställare och rullbockar.


Koncernens finansiella ställning

Koncernens likvida medel uppgick till 35,4 MSEK (42,2) vid rapportperiodens utgång. Utöver likvida medel har Capilon outnyttjade checkräkningskrediter om 27,2 MSEK (19,5). Soliditeten uppgick till 27,0 procent (22,9). Det egna kapitalet var 107,5 MSEK (89,4) motsvarande 24,60 kronor per aktie (22,48). Koncernens goodwill uppgick till 66,1 MSEK (71,2). Den räntebärande nettoskulden var 87,6 MSEK (79,3).

Investeringar i koncernen

Investeringar i materiella anläggningstillgångar uppgick till 2,8 MSEK (1,8) under niomånadersperioden. Investeringar i finansiella leasingobjekt uppgick till 15,5 MSEK (2,5).

Moderbolaget

Moderbolaget utför koncerngemensamma funktioner. Nettoomsättningen uppgick till 0,4 MSEK (0,2) under det tredje kvartalet och 0,9 MSEK (0,7) under niomånadersperioden.

Nettoomsättningen utgörs av en management fee som debiteras dotterbolagen. Resultatet efter finansiella poster uppgick till -3,2 MSEK (-2,8) under det tredje kvartalet och -10,7 MSEK (-10,4) under de tre första kvartalen. Likvida medel var 2,7 MSEK (11,2) den sista september 2011. Soliditeten uppgick till 68 procent (69).

Göran Sigfridsson utsågs till tf VD och Christian Svensson till ny CFO i Capilon AB under det första halvåret 2011.

Medarbetare i koncernen

Medeltalet anställda i koncernen uppgick till 229 (229) under de tre första kvartalen. Antalet anställda vid periodens utgång var 237 (234).

Väsentliga händelser under det tredje kvartalet

Scanacon erhöll i juli en order på ett syrakontrollsystem från kinesiska Jinquan Iron & Steel (JISCO) värd cirka 700 KEUR. Systemet skall levereras i slutet av 2011.

MJP Waterjets fick i augusti en stor eftermarknadsorder från den indiska kustbevakningen. Orderbeloppet motsvarar totalt cirka 2,5 MEUR. Beställningen omfattar ett paket av reservdelar som skall levereras under en treårsperiod. Ordern är den hittills största eftermarknadsaffär som MJP Waterjets genomfört.

MJP Waterjets tog i september en ny stororder med den sydkoreanska kustbevakningen som slutkund. Ordervärdet uppgår till drygt 2 MEUR och avser vattenjetaggregat till ett kustbevakningsfartyg. Leverans skall ske under det andra halvåret 2012. MJP Waterjets har rönt betydande framgångar i Sydkorera. Totalt har bolaget tagit order och levererat vattenjetaggregat till sydkoreanska kunder för cirka 250 MSEK under 3-4 årsperiod. 

Österby Gjuteri tog i september en ny stor order om totalt 16 MSEK för leverans under det första kvartalet 2012. Beställningen omfattar färdigbearbetade detaljer i kvalificerat rostfritt stål. Österby Gjuteri har haft ett nära samarbete med kunden i utvecklingsarbetet, främst i utvecklingen av material och gjutmetoder. Österby Gjuteri levererar helt färdigarbetade detaljer och svarar även för montering och färdigställande.

Väsentliga händelser under det första halvåret

Capilon genomförde en spridningsemission om totalt 390 000 nya aktier i april 2011. Syftet med emissionen var att bredda ägarkretsen. Antalet nytillkomna aktieägare uppgick till cirka 400 och Capilon tillfördes cirka 8,4 MSEK i nytt eget kapital. Efter emissionen uppgår antalet aktier till 4 368 254.

Scanacon erhöll en order i april värd 10 MSEK i Europa.

MJP Waterjets erhöll i april en order värd 2 MEUR från den indiska kustbevakningen.

Patrik Jonsson, VD i Termoregulator-koncernen, utsågs även till ny VD i dotterbolaget Kvarnmon Hydraulics i syfte att samordna ledningsresurserna.

Christian Svensson utsågs till ny CFO i Capilon AB.

Styrelseledamoten i Capilon AB Göran Sigfridsson utsågs till t f VD i Capilon AB efter det att tidigare VD Alex Molvin lämnat sin befattning. Göran Sigfridsson har en lång och gedigen industriell erfarenhet.

Under Göran Sigfridsson ledning löper verksamheterna på som normalt i Capilons olika dotterbolag. Det kan även förtydligas att tidigare VDs avgång inte har någon koppling till de olika verksamheternas utveckling. Styrelsen har inlett en rekryteringsprocess av ny permanent VD.

 

REDOVISNINGSPRINCIPER

Delårsrapporten är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och BFNAR: 2007:1, förutom leasing där Redovisningsrådets rekommendation RR6:99 Leasing tillämpats. Eftersom det saknas allmänt råd från BFN kring redovisning av sammansatta finansiella instrument tillämpas reglerna i RR27. Samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i årsredovisningen 2010.

Capilon kommer att införa IFRS-redovisning från och med fjärde kvartalet 2011. I bokslutskommunikén för 2010 angavs tredje kvartalet 2011, men av praktiska skäl är det fjärde kvartalet 2011, som konvertering beräknas att ske. Syftet med IFRS-konvertering är att på sikt kunna ansöka om en marknadsnotering på Nasdaq OMX Nordic.

Framtidsutsikter

Capilonkoncernen nådde inte helt och hållet planerna för omsättning och resultat under det tredje kvartalet bland annat beroende på några faktorer av engångskaraktär. Effekterna av den globala finansiella oron på den reala ekonomin är svåra att bedöma. Capilon har höjt beredskapen för att kunna möta eventuella förändringar i efterfrågan på längre sikt. De tunga verksamheterna inom koncernen, Scanacon, MJP Waterjets och Österby Gjuteri visar en fortsatt positiv utveckling. Styrelsen bedömer att Capilon kan visa en god omsättningstillväxt under 2011. Därmed förväntas resultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA väsentligt förbättras för 2011 jämfört med 2010.

Capilon är ett publikt private equity-företag inriktat på industriella investeringar. Capilons affärsidé är att förvärva och utveckla mindre och medelstora industriföretag genom att vara en aktiv och ansvarsfull ägare. En lönsam tillväxt skapas både organiskt och genom nya företagsförvärv. Capilon har också som mål att på sikt ansöka om en marknadsnotering på NASDAQ OMX Nordic.

 

TIDPUNKTER FÖR EKONOMISK INFORMATION

2012-02-24 Bokslutskommuniké 2011

2012-05-10 Delårsrapport 3 mån och årsstämma

 

Helsingborg den 27 oktober 2011

Capilon AB (publ)

 

Göran Sigfridsson

Tf Verkställande direktör och koncernchef

 

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.

 

För ytterligare information kontakta:

 

Göran Sigfridsson, VD

Tel: 0706-358610

E-post: goran.sigfridsson@capilon.se

 

Capilon AB (publ)

Adress: Kullagatan 8, 252 20 Helsingborg

Tel: +46 (0)42 21 01 12

Fax: +46 (0)42 24 16 01

E-post: info@capilon.se

Hemsida: www.capilon.se

Org.nr.: 556709-1714


Attachments