Bokslutskommuniké 2013


Kista, 2014-02-19 08:45 CET (GLOBE NEWSWIRE) --

MedCore AB (Publ)

Bokslutskommuniké 2013

Turn around-år som resulterar i ett positivt fjärde kvartal.

 

Fjärde kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 20,4 (21,0) Mkr -2 %
  • EBITDA 0,1 (-5,2) Mkr.
  • Resultat efter skatt uppgick till -1,9 (-6,1) Mkr
  • Positivt kassaflöde
  • Företrädesemission under december
  • Samarbetsavtal med Siemens Healthcare

 

Januari – december 2013

  • Nettoomsättningen uppgick till 75,4 (83,4) Mkr -9 %
  • EBITDA -7,7 (-8,1) Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till -14,7 (-13,3) Mkr
  • Resultat per aktie -2,69 (-2,64) kr. 
  • Nedskrivningar av lager på drygt 3 Mkr

 

 

 

 

 

VD ord, kvartalsrapport

Fjärde kvartalet 2014

  • Positivt kassaflöde
  • Positivt EBITDA
  • Stark tillväxt inom kirurgi
  • Företrädesemission
  • Samarbetsavtal med Siemens Healthcare

 

Nollresultatet i september var början till en positiv trend som höll i sig och förstärktes sista kvartalet 2013. Den positiva utvecklingen har nåtts genom effektiviseringar och centralisering av nyckelfunktioner i kombination med stark tillväxt inom kirurgi. Eftersom affärsområdet kirurgi har hög marginal relativt de andra affärsområdena, förbättrades även marginalerna totalt sett för fjärde kvartalet.

Bolaget genomförde en lyckad företrädesemission på 10,5 Mkr vilket visar att det finns en stark tilltro till bolagets fortsatta möjligheter och satsningar.

Samarbetet med Siemens Healtcare är ett strategiskt viktigt steg och ett kvitto på att MedCore ses som en betydelsefull partner inom medicinteknik i Norden.

Agenturer

MedCore har slutit avtal med Siemens Helthcare om att distribuera deras nya avancerade point of care ultaljudsutrustning , Acuson Freestyle, världens första trådlösa ultraljud. Samarbetet börjar i Sverige men målsätningen är att utöka avtalet även till Norge och Danmark. Målgruppen är främst anestesi och intensivvårdsläkare, där MedCore sedan länge har väletablerade kundkontakter. MedCore kan genom samarbetet med Siemens, tuber från Parker samt centrala venkatetrar med filter från Bio2 erbjuda en intressant produktportfölj för beslutsfattare inom anestesi och intensivvård.

 

 

 

Anestesi/intensivvård

Affärsområdet AN/IVA har haft en positiv utveckling inom temperaturreglering från the37company och avancerade multi-masker för inhalation och syrgasbehandling från South

Medic. Affärsområdet AN/IVA har haft det största tillflödet av innovativa produkter under 2013 vilket borgar för en stark tillväxt i framtiden.

Diabetes

MedCore bibehåller en dominerande position i Sverige inom pen-kanyler från Artsana. Antalet diabetespatienter ökar men trots att priserna sjunker har MedCore tack vare nära samarbete med Artsana, lyckats öka bolagets marginaler. Nya regler för att undvika stickskador hos sjukvårdspersonal har medfört krav på säkerhetsprodukter. Här ligger Medcores samarbetspartners Artsana, HTL och Sol-Millenium långt framme.

Kirurgi

Affärsområdet kirurgi hade en stark utveckling under fjärde kvartalet. Främst var det produkter inom titthålskirurgi från Purple Surgical samt implantat inom ryggkirurgi från Alphatec som stod för den största tillväxten. Mikrovågsablation av lever och njurtumörer från Angiodynamics var även det ett område som växte under fjärde kvartalet. Affärsområdet förväntas fortsätta växa även under 2014.

Thorax

Viktigaste produkten oxygenatorer från Sorin, visar en total tillväxt under 2013 på 37 % mot föregående år. MedCore har en dominerande ställning inom oxygenatorer och hjärt-lungmaskiner i Danmark genom vår partner Sorin.  

Försäljningen inom affärsområdet Thorax drabbades negativt under andra och tredje kvartalet av flytten av lager och kundervicepersonal till Sverige.

MedCore ska fortsätta den inslagna vägen, kontroll på kostnadsmassa och lönsamhet, kombinerat med tillflöde av spännande och innovativa produkter som erbjuder enklare och säkrare vård till vårdpersonal och patienter i Norden.

 

Per Wallén

Verkställande Direktör

         MedCores aktie är listad på NASDAQ OMX First North med kortnamnet MCOR. Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag. Mer information om bolaget finns på www.medcore.se
         
         
         
         Frågor angående rapporten ställs till:
         VD Per Wallén, tel 073 - 310 32 97, e-mail: per.wallen@medcore.se
         CFO Peter Müller, tel 072 - 500 16 66, e-mail: peter.muller@medcore.se


Attachments

Bokslutskommunike 2013.pdf