Periodemeddelelse, tredje kvartal


Selskabsmeddelelse nr. 2015-15                              12. november 2015

Periodemeddelelse, tredje kvartal

 

 

Tilfredsstillende organisk vækst i kerneforretningen, der overstiger markedsvæksten

Betydningsfuld milepæl med prælancering af Neuro, Oticon Medicals første CI-system

Forventningerne til 2015 fastholdes

 

 

  • Drevet af Oticons succesfulde Inium Sense-platform har koncernens kerneforretning – engrossalg af høreapparater – år til dato genereret tilfredsstillende organisk vækst, der overstiger markedsvæksten.
  • Det gradvist forbedrede vækstmomentum, vi har set i detailforretningen siden begyndelsen af året – især i Nordamerika – fortsætter.
  • Vi har med succes igangsat kliniske forsøg med Oticon Medicals allerførste cochlear-implantat-system forud for produktets lancering og har således nået en vigtig milepæl. Vi forventer at kunne lancere systemet kommercielt i fjerde kvartal 2015, hvilket er senere end oprindeligt planlagt og derfor vil udskyde hovedparten af omsætnings- og indtjeningseffekten til 2016.
  • Salget i Diagnostiske Instrumenter har været afdæmpet i et marked med flad vækst. Det er stadig vores forventning, at vi vil se øget momentum i den resterende del af året drevet af de seneste produktintroduktioner samt tenders.
  • Vi har år til dato set en stigning i den underliggende EBIT-margin sammenlignet med samme periode sidste år, hvis der justeres for valutakurseffekter og earn-out-betalinger i 2014.
  • For helåret forventer vi fortsat at generere vækst i salget og indtjeningen samt et resultat af primær drift (EBIT) på DKK 1,8-2,0 mia., hvilket inkluderer Audika. Overtagelsen af Audika forventes at få en positiv effekt på koncernens omsætning med skønsmæssigt DKK 194-216 mio., hvorimod effekten på EBIT forventes at blive begrænset som følge af transaktionsomkostninger og øvrige engangsomkostninger i forbindelse med overtagelsen.

 

Markedsudvikling

Stykvæksten på det globale høreapparatmarked vurderes år til dato at have ligget en smule over koncernens generelle antagelse om 3-4 % stykvækst på markedet.

 

Sammenlignet med den stykvækst på 9 %, vi registrerede i første halvår 2015, så vi i andet halvår aftagende stykvækst på det amerikanske marked, især i styksalget til Veterans Affairs (VA). År til dato har stykvæksten på det amerikanske marked dog været positiv og har faktisk oversteget den historiske gennemsnitlige vækstrate. Væksten var drevet af både den private sektor og VA.

 

Vi mener, at den samlede stykvækst i Europa år til dato har været på niveau med den historiske gennemsnitlige vækstrate. Efter at have oplevet en lav, tocifret negativ vækstrate i første halvdel af 2015 har Tyskland oplevet fremgang i anden halvdel af året. Som forventet er der i andet halvår igen kommet gang i efterspørgslen fra NHS i Storbritannien, hvilket år til dato har bragt væksten op på det normale niveau, efter at vi så en negativ vækstkurve i første halvår.

 

Det samlede hearing healthcare-marked i Rusland har på grund af et lavt ordreniveau, forsinkede tenders og betydelig modvind på valutaområdet været hårdt spændt for i 2015, hvilket har resulteret i en betydelig afmatning af markedet.

 

Adskillige nøglemarkeder for høreapparater er karakteriseret ved hård konkurrence, som fortsat lægger et vist pres på de gennemsnitlige salgspriser (ASP). Alt i alt vurderer vi, at det globale høreapparatmarked år til dato har set flad til beskeden vækst i værdi.

 

Høreapparater

Koncernens kerneforretning – engrossalg af høreapparater – har år til dato genereret tilfredsstillende organisk vækst, der overstiger markedsvæksten. De succesfulde Oticon-produkter, der er baseret på den unikke Inium Sense-platform, er fortsat den primære vækstdriver. Tilbagemeldinger fra både eksisterende og nye høreapparatforhandlere og slutbrugere er fortsat meget positive.

 

Det positive momentum er stadig særligt udtalt i den uafhængige kanal i USA, hvor vi har opnået betydelig vækst og taget markedsandele. Vores markedsandel hos VA i USA er forblevet forholdsvist stabil, og salget til NHS i Storbritannien har normaliseret sig trods et svagt første halvår.

 

På den nyligt afholdte EUHA-kongres i Nürnberg i Tyskland præsenterede Oticon tre nye, innovative Power-løsninger, der sætter nye standarder for, hvordan man opfylder de særlige behov, som folk med kraftige til meget kraftige høretab har. De nye produkter, Oticon Dynamo, Sensei SP og Plus Power, er de første Power-løsninger, der er baseret på den ultrahurtige Inium Sense-platform, der sætter Oticons BrainHearing™-teknologi i stand til at levere den klarest mulige lyd, som kan opfattes af hjernen. Dokumenteret BrainHearing™-teknologi giver brugerne en mere naturlig lytteoplevelse og bedre taleforståelse, uden at de skal anstrenge sig så meget som tidligere for at høre. Inium Sense-platformen giver de nye Power-løsninger højere ydeevne og forbedret feedbackkontrol og giver således brugeren en mere individuel lytteoplevelse. De tre stærke nyheder i Oticons produktportefølje blev lanceret i slutningen af oktober og forventes at ville bidrage til væksten i resten af året og i 2016. Ligeledes på EUHA introducerede Bernafon BeFlex, som er det eneste tilpasnings- og rådgivningskoncept af sin art i verden, og som gør det muligt at demonstrere tre forskellige performance-kategorier på én gang – i et og samme høreapparat. Reaktionerne på konceptet har været positive, og konceptet vil bidrage til yderligere øget salgsmomentum i koncernens kerneforretning.

 

Den gradvise fremgang, vi har set i detailforretningen efter en langsom start på året, fortsætter. Den positive udvikling er særligt udtalt i Nordamerika, men de fleste af vores europæiske detailaktiviteter leverer allerede omsætningsvækst på niveau med vores forventninger. At have en fælles forretningsmodel for alle klinikker på et lokalt detailmarked er altafgørende for, at vi kan levere vækst, så vi vil fortsætte vores konsolidering på de lokale markeder.

 

Den 29. september 2015 gennemførte vi købet af aktiemajoriteten i Audika Groupe, som er en af de førende udbydere af hearing healthcare-ydelser i Frankrig. Det efterfølgende pligtmæssige købstilbud udløb den 6. november, og William Demant har således nu en beholdning på 8.933.269 aktier i Audika svarende til 94,53 % af aktiekapitalen og 94,52 % af stemmerettighederne. William Demant vil fortsat erhverve Audika-aktier i overensstemmelse med gældende regler og forbeholder sig ret til, såfremt selskabet efterfølgende kommer til at besidde mere end 95 % af stemmerettighederne i Audika, at indgive et offentligt tilbagekøbstilbud til det franske finanstilsyn (AMF) efterfulgt af en tvangsindløsning. Overtagelsen af Audika forventes at påvirke koncernens omsætning positivt i 2015 med skønsmæssigt EUR 26-29 mio., hvilket svarer til DKK 194-216 mio. Vi forventer at udgiftsføre transaktionsomkostningerne samt øvrige engangsomkostninger i forbindelse med akkvisitionen, hvorfor transaktionen kun i begrænset omfang forventes at påvirke koncernens resultat af primær drift (EBIT) i 2015. Mere præcise detaljer om transaktionens finansielle betydning vil fremgå af William Demants Årsrapport 2015.

 

Høreimplantater

Forud for lanceringen har vi med succes igangsat kliniske forsøg med Oticon Medicals allerførste cochlear-implantatsystem (CI) i Frankrig, Danmark og Tyskland med positive, foreløbige resultater. Når vi har fået regulatoriske godkendelser af systemet på flere markeder, vil vejen være banet for den forventede kommercielle lancering af systemet i fjerde kvartal, og dette vil øge Oticon Medicals konkurrenceevne væsentligt, hvilket vil resultere i yderligere vækst fra begyndelsen af 2016. Vi forventer at kunne lancere systemet kommercielt i fjerde kvartal 2015, hvilket er senere end oprindeligt planlagt og derfor vil udskyde hovedparten af omsætnings- og indtjeningseffekten til 2016. Derudover har markedet for cochlear-implantater været mere afdæmpet i 2015 end normalt, men vi forventer stadig høj markedsvækst fremadrettet, og vi er stadig overbevist om, at dette forretningsområde har stort potentiale.

 

På markedet for benforankrede høresystemer (BAHS) er vi i gang med introducere adskillige innovative produkter, deriblandt en helt ny Minimally Invasive Ponto Surgical-teknik (MIPS), der ikke efterlader ardannelse, og som fungerer på en sådan måde, at man minimerer postoperative komplikationer og forbedrer de kosmetiske aspekter af operationen sammenlignet med de teknikker, der ellers anvendes. Vi ser øget konkurrence på markedet for benforankrede høresystemer, hvor især det transkutane segment er vokset, men på det perkutane segment, hvor vi er aktive, vinder vi fortsat markedsandele.

 

Den totale vækst i Høreimplantater har været en smule lavere end forventet, og ud over den forsinkede lancering af vores nye CI-system, som har krævet en masse ressourcer, har markedsforholdene også været svære på visse markeder, deriblandt Rusland og Mellemøsten.

 

Diagnostiske Instrumenter

Salget i Diagnostiske Instrumenter har været afdæmpet i et marked med flad vækst. Tendersalget har været begrænset, og vi har oplevet meget vanskelige markedsvilkår i Rusland. Det er stadig vores forventning, at vi vil se øget momentum i den resterende del af året drevet af de seneste produktintroduktioner samt tenders.

 

Øvrige forretningsenheder

Sennheiser Communications, som er vores joint venture med Sennheiser KG, har leveret betydelig organisk vækst og har derved overgået markedsvæksten.

 

Øvrige forhold

Sammenlignet med samme periode sidste år har vi år til dato set en stigning i den underliggende EBIT-margin baseret på sammenlignelige valutakurser og justeret for valutakurseffekter og earn-out-betalinger i 2014. Adskillige usikrede, dollar-afhængige valutaer er blevet svækket i andet halvår, hvilket har ført til en negativ valutakurseffekt for helåret på koncernens resultat af primær drift (EBIT).

 

Selskabet har pr. dags dato tilbagekøbt i alt 950.006 aktier i 2015 til en værdi af DKK 509 mio. Det samlede antal egne aktier er 814.407 svarende til 1,50 % af aktiekapitalen. Aktietilbagekøbet sker i forlængelse af vores tidligere udmeldte planer om at tilbagekøbe aktier for op til DKK 2,5-3,0 mia. i perioden fra 2014 til 2016.

 

Forventinger til regnskabsåret 2015

For helåret forventer vi at generere vækst i salget og indtjeningen samt et resultat af primær drift (EBIT) på DKK 1,8-2,0 mia., hvilket inkluderer Audika. Overtagelsen af Audika forventes at få en positiv effekt på koncernens omsætning i 2015 med skønsmæssigt EUR 26-29 mio. svarende til DKK 194-216 mio., og vi forventer nu en samlet akkvisitionseffekt på koncernens omsætning i 2015 på ca. 3 % (mod en tidligere forventning om mindre end 1 %). Vi forventer at udgiftsføre transaktionsomkostningerne samt øvrige engangsomkostninger i forbindelse med akkvisitionen, hvorfor transaktionen kun i begrænset omfang forventes at påvirke koncernens resultat af primær drift (EBIT) i 2015.

 

 

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨

  

 

Yderligere information:
Adm. direktør Niels Jacobsen
Telefon +45 3917 7300
www.demant.com
Øvrige kontaktpersoner:
CFO René Schneider
IR-chef Søren B. Andersson
IR Officer Rasmus Sørensen

 


Attachments

2015-15 Periodemeddelelse tredje kvartal.pdf