Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n yrityssaneerausmenettelyn tilanne


Pörssitiedote
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj
20.9.2016

Talvivaaran yrityssaneerausmenettelyn tilanne
Yhtiö on aloittanut valmistelut saneerausohjelmaehdotuksen mukaisen konversioannin toteuttamiseksi

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj ("Yhtiö" tai "Talvivaara") ilmoittaa, että se on tänään saanut sen yrityssaneerausmenettelyn selvittäjältä selvityksen, jossa selvittäjä arvioi Yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen mukaisten erityisehtojen täyttymistä nykytilanteessa. Osana yrityssaneerausohjelmaehdotuksen erityisehtojen täyttämistä Yhtiö on aloittanut valmistelut saneerausohjelmaehdotuksen mukaisen konversioannin toteuttamiseksi.

Selvittäjä jätti 10.4.2015 lopullisen saneerausohjelmaehdotuksen Espoon käräjäoikeuteen. Saneerausohjelmaehdotuksen vahvistaminen ja voimaantulo ovat ehdollisia ja edellyttävät kaikkien seuraavien erityisehtojen täyttymistä:

  1. Talvivaara onnistuu neuvottelemaan kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä ostaneen tahon kanssa sopimuksen, jonka perusteella:
    1. Talvivaara saa riittävän kassavirran kattamaan liiketoimintansa kulut, mikäli Yhtiön muut varat tai muuten kertyvä kassavirta ei ole riittävä tällaisten kulujen kattamiseen; ja
    2. Talvivaaralla on oikeus riittävällä investoinnilla saada merkittävä vähemmistöosuus kaivosliiketoimintaa harjoittavasta yhtiöstä, tai osapuolet toteuttavat muun taloudellisen ja/tai toiminnallisen järjestelyn, joka turvaa Yhtiön elinkelpoisen liiketoiminnan jatkamisen;
  2. Talvivaaran yhtiökokous:
    1. hyväksyy kaikille etuoikeudettomille saneerausvelkojille tarjottavan mahdollisuuden vaihtaa etuoikeudeton saneerausvelkansa kokonaisuudessaan (mutta ei osittain) Yhtiön osakkeisiin huomioiden kuitenkin mahdolliset ulkomaisten arvopaperilakien asettamat rajoitteet tai kiellot, jotka tekisivät vaihtomahdollisuuden tarjoamisen jollekin ulkomaiselle velkojalle joko lainvastaiseksi tai kohtuuttoman hankalaksi toteuttaa. Kaikkien etuoikeudettomien saneerausvelkojien käyttäessä tällaista oikeuttaan Yhtiön nykyomistajien omistusosuus laimenisi 70 %:ia. Vaihdon osakekohtainen merkintähinta olisi siten 0,1144 EUR/osake; ja
    2. toteuttaa tai valtuuttaa Yhtiön hallituksen toteuttamaan sellaisen rahoitusjärjestelyn (esimerkiksi osakeanti, velkakirjalaina tai muu rahoitusinstrumentti), jolla kerätään tarvittava määrä varoja edellä kohdassa a) 2. mainitun järjestelyn toteuttamiseksi ja/tai jäljellä olevien saneerausvelkojen maksamiseksi sekä muiden mahdollisten vastuiden kattamiseksi siltä osin, kun Yhtiön muut varat eivät tällaiseen tarkoitukseen riitä;
  3. Menettely saneerausvelkojen vaihtamiseksi Yhtiön osakkeiksi on kohdan b) 1. mukaisesti toteutettu ja uudet osakkeet on kirjattu kaupparekisteriin.

Edellä mainittujen erityisehtojen lisäksi ohjelman vahvistaminen edellyttää myös muiden laissa asetettujen edellytysten täyttymistä ja sitä, että yrityssaneerauslain mukaisia esteitä ohjelman vahvistamiselle ei ole. Selvittäjän tulee seurata ohjelmaehdotuksen edellytysten täyttymistä ja edellytysten täytyttyä ilmoittaa asiasta käräjäoikeudelle. Käräjäoikeus päättää lopullisen saneerausohjelman vahvistamisesta.

Selvittäjä on tänään todennut, että saneerausohjelmaehdotuksen mukaisista erityisehdoista on tällä hetkellä täyttymättä edellä mainitut saneerausohjelmaehdotuksen erityisehdot (b)(2.) ja (c). Selvittäjän mukaan kaikkien erityisehtojen täyttyminen ja yrityssaneerauslain tarkoituksen toteutuminen edellyttävät vielä, että Yhtiön uusia liiketoimintamahdollisuuksia kehitetään riittävästi osoitukseksi Yhtiön jatkamiskelpoisesta liiketoiminnasta. Selvittäjällä ei ole tällä hetkellä tiedossa yrityssaneerauslakiin perustuvia esteitä saneerausohjelman vahvistamiselle.

Osana lopullisen saneerausohjelmaehdotuksen mukaisten erityisehtojen täyttämistä (erityisehto (c)) Yhtiö on aloittanut valmistelut toteuttaakseen osakeannin, jossa saneerausohjelmaehdotuksen mukaisille etuoikeudettomille saneerausvelkojille tarjottaisiin mahdollisuus vaihtaa etuoikeudeton saneerausvelkansa kokonaisuudessaanYhtiön osakkeisiin ("Konversioanti"). Saneerausohjelmaehdotuksen mukaan vaihdon osakekohtaisen merkintähinnan tulee olla 0,1144 EUR/osake. Yhtiö jatkaa valmisteluja ja tiedottaa markkinoita asianmukaisesti Konversioannin etenemisestä.

Yhtiö on kuluvan vuoden aikana tutkinut uusia liiketoimintaideoita ja projekteja, jotka voisivat toteutuessaan muodostaa Yhtiön uuden ydinliiketoiminnan tai osan siitä. Yhtiö jatkaa valikoitujen projektien tutkimista ja kehittämistä. Yhtiön tällä hetkellä tutkimat uudet liiketoimintamahdollisuudet eivät rajoitu kaivosteollisuuteen, vaan pitävät sisällään myös projekteja muun muassa kiertotalouden ja energiansäästön toimialoilta. Tässä vaiheessa Yhtiön on liian aikaista ottaa kantaa näiden projektien yksityiskohtiin ja toteutumistodennäköisyyteen, mutta markkinoita tullaan tiedottamaan asianmukaisesti, mikäli yksi tai useampi projekti osoittautuisi toteuttamiskelpoiseksi.

Lisätietoja
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj Puh 020 712 9800
Pekka Perä, toimitusjohtaja
Pekka Erkinheimo, varatoimitusjohtaja


Attachments

Talvivaaran yrityssaneerausmenettelyn tilanne 20.9.2016.pdf