Styrelsens kommentar och bedömning av alternativ från Firesteel och Lau Su samt sammanfattande beskrivning på svenska över alternativen. Fullständiga presentation på Engelska bifogas som separat pdf.


Styrelsen har sedan föregående bolagsstämma ägnat tid åt att diskutera med Firesteel och med företrädare för Lau Su kring NOMIs strategiska inriktning för framtiden, och för att slutligt fastställa de villkor som följer med de två aktuella vägvalen. Styrelsen försöker alltjämt hitta ett alternativ där de två förslagen kunde kombineras på ett för NOMI förmånligt sätt.

I dagsläget förordar styrelsen Firesteels alternativ, trots att det ännu saknas bekräftelse på om medel finns avsatta på konto för att genomföra planerna. Skälet till detta ställningstagande är att Firesteels förslag innebär att NOMI omgående tillförs erforderligt kapital för att säkerställa fortsatt verksamhet och för att inleda produktion vid Laiva.

Vad gäller Lau Sus förslag vill styrelsen inte avvisa det i dagsläget, då styrelsen saknar tillräckligt underlag för att kunna bedöma affären i alla delar. Av denna anledning förordar styrelsen att lönsamhetskalkyler, teknisk beskrivning och fördelarna versus Firesteel-förslaget genomförs, innan en ytterligare bolagsstämma kan ta ställning till om finns möjligheter att gå vidare. Om aktieägarna finner att Lau Sus förslag bör utredas på det sätt som nu föreslagits, är det av yttersta vikt att Lau Su även förbinder sig att föranstalta om erforderlig finansiering fram till dess att beslut därom kan fattas och för erforderlig tid därefter. Enligt vad styrelsen har låtit inhämta kommer nyssnämnda utredningar ta i vart fall sex månader, innan de kan föreläggas en bolagsstämma för beslut. Lau Su bör även förbinda sig att garantera ett belopp motsvarande tre miljoner US-dollar, såsom Lau Su självt har föreslagit, inom ramen för den företrädesemission som för närvarande förbereds enligt föregående årsstämmas beslut.

Som anmärkes ovan har styrelsen har också tagit mått och steg att i samarbete med bolagets partner och rådgivare igångsätta process för nyemission. Därutöver pågår sonderingar för att bredda styrelsen.

I sammandrag innebär de olika förslagen följande:

I. Firesteel's affärsplan

a) Driva Laiva-gruvan som ett Joint Venture tillsammans med Nordic Mines AB (publ)
b) Anskaffa nödvändiga resurser och kompetens för att återstarta gruvan. Från start till full produktion påräknas 6 månader
c) Behov av medel uppskattas vara c:a CAD 20.000.000
d) Stärka aktieägarvärden genom att driva en lönsam gruvverksamhet
e) Implementera bättre kostnadskontroll
f) Implementera bättre grade control vid brytningen för att höja guldhalten i malmen
g) Optimera brytningsmetoder och återvinning i processen. Det omfattar omarbetad geologisk modell, bättre brytningsmetoder, förkrossning, förbättringar i anrikningsverket samt kvalificerad ledning av gruvan. Målsättning att fördubbla guldhalten till 1,8 gr/ton.
h) Påvisa dolda värden i en sen tidigare undervärderad tillgång
i) Öka brytvärda mineralreserver genom prospektering
j) Utveckla sig till en internationell aktör i mellanklass genom att förvärva andra tillgångar i andra säkra regioner
k) Firesteel har hittills lagt ner c:a CAD 3.000.000 i direkt ekonomiskt stöd och omfattande tekniska undersökningar vilket omfattar förstå geologi, utarbetande av operationell plan samt kontakter med bolagets kreditorer.
l) Firesteel kommer att äga 51% av tillgången Nordic Mines Marknad AB inledningsvis och senare 60%. Firesteel kommer att erbjuda aktieägarna att köpa deras resterande 40% andel av aktierna.

II. Lau Su's affärplan

Affärsplanen sträcker sig från september 2017 till produktions-start, estimerad till hösten 2018. Den omfattar följande steg:
a) Nyemission om $8 miljoner, september 2017. Varav garanterat av Lau Su $3 miljoner
b) Utspädning 25%
c) Omvandling lån till eget kapital, december 2017
d) Ambition om nedskrivning av skulder till leverantörer med 80% avseende poster som ligger utanför composition plan.
e) Prospekt för splitt av gruva/anrikningsverk, februari 2018. Ingår tillståndsfrågorna.
f) Frivillig avregistrering från Nasdaq, februari 2018. Tar c:a 6 månader. Avregistrering kan också bli påtvingad varvid naturligen alternativ registrering söks.
g) Privat investering i nytt bolag 2, anrikningsverket, april 2018. Fusion med bolag $100 miljoner omsättning
h) Garanterad IPO (nyregistrering) av nytt bolag 1 och 2 på Bombay Stock Exchange, juli 2018
i) IPO för två bolag klara med var sin storlek om $6 miljoner klar vid september 2018
j) Målsättning om värde per aktie bolag 1 (gruva) = 1,55SEK/aktie: bolag 2 (anrikningsverk) 1,55SEK/aktie
k) Efter september 2018 målsättning att fortsätta med förvärv av ytterligare ett Nordiskt guld-gruvbolag samt fortsätta prospektering i Laiva

För ytterligare information kontakta:
Torbjörn Bygdén
Företagsekreterare och Investor Relations
Torbjorn.Bygden@azets.net
00 46 (0) 70 301 45 46
Lindhagensgatan 94, box 34212
10026 Stockholm

För mer information om Nordic Mines, besök www.nordicmines.com/.

Nordic Mines AB (publ.) Är skyldig att offentliggöra denna information enligt EU: s förordning om marknadsmissbruk. Informationen lämnades för offentliggörande, via byrån för den kontaktperson som anges ovan, den 10 augusti 2017.

Nordic Mines är ett nordiskt gruv- och prospekteringsföretag. Laiva-gruvan i Finland producerade guld mellan 2011 och 2014. Fyndigheten är bland de största i Norden. Nordic Mines är medlem i SveMin och tillämpar sina rapporteringsregler för offentliga gruv- och prospekteringsföretag. Nordic Mines-aktien har tecknats för handel på Nasdaq Stockholms Small Cap-lista. För ytterligare information, se www.nordicmines.com.

Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/465a6753-7d30-47fd-b390-3b88cac3db0d


Attachments

Pressmeddelande (PDF).pdf