EU-rahoitusta Metsä Fibren pitkäaikaisille kehityshankkeille


Lehdistötiedote 30.8.2017


Metsä Fibre on merkittävässä roolissa kolmessa uudessa kehityskumppanuudessa, jotka ovat menestyneet hankearvioinnissa ja saaneet monivuotisen rahoituksen EU:lta.

Metsä Fibren keskeiset konseptit näissä kumppanuuksissa ovat ligniinijalosteiden ja sellupohjaisten tekstiilikuitujen valmistusmenetelmät sekä kuoren hyödyntäminen lämmön ja sähkön valmistuksessa kivihiilen korvaajana. Nyt käynnistyneiden pitkäaikaisten kehityshankkeiden tavoitteena on osoittaa näiden konseptien kaupallinen potentiaali.

”Toimiminen EU:n tutkimus- ja kehitysverkostoissa on pitkäjänteistä työtä ja siellä tarvitaan maailmanluokan osaamista. Nyt myönnetyt EU-rahoitukset ovat osoitus siitä, että Metsä Fibren tutkimus- ja kehitystoiminta sekä uudet konseptit ovat korkealuokkaisia ja pyrkivät vastaamaan yhteiskunnan suuriin haasteisiin, kuten väestönkasvuun ja resurssien niukkuuteen”, toteaa Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn.

LigniOx-hanke keskittyy ligniinin hyödyntämiseen korkean jalostusarvon tuotteissa. Hankkeessa kehitetään VTT:llä alkunsa saanutta menetelmää, jossa puun sisältämää ligniiniä erotetaan selluvalmistuksessa saatavasta mustalipeästä. Samalla siitä jalostetaan liuoksia ja seoksia parantavia lisäaineita, niin kutsuttuja dispersantteja. Eräs konkreettinen lopputuote-esimerkki on betonin notkistin, joka parantaa betonin työstettävyyttä.

Biomotive-hankkeessa puolestaan kehitetään uusia, auton osissa käytettäviä ympäristöystävällisiä biomateriaaleja. Metsä Fibren rooli Biomotivessa on kehittää uutta sellupohjaisten tekstiilikuitujen valmistusmenetelmää. Vaatteiden lisäksi tekstiilikuituja käytetään teknisissä tekstiileissä, kuten ajoneuvojen istuimissa.

Kolmas hankkeista on Biofficiency, jossa tutkitaan muun muassa puunkuoren korkean tuhkapitoisuuden merkitystä käytettäessä sitä polttoaineena suurissa lämpö- ja sähkökattiloissa.

LigniOx ja Biomotive ovat Bio-Based Industries PPP-instrumentin alaisia nelivuotisia hankkeita ja Biofficiency vastaavasti EU:n Horisontti 2020 -puiteohjelman alainen kolmivuotinen hanke.

Näiden hankkeiden tarkoitus on vahvistaa ja monipuolistaa Metsä Groupin ja siihen kuuluvan Metsä Fibren tulevaisuuden biotuotevalikoimaa ja -ekosysteemejä. Elokuun 2017 puolivälissä Äänekoskella käynnistyneeseen biotuotetehdaskokonaisuuteen kuuluu uusia, jo kaupalliseen vaiheeseen edenneitä uusia biotuotteita valmistavia laitoksia. Nämä laitokset valmistavat puunkuoresta tuotekaasua, tehtaan hajukaasuista rikkihappoa sekä jätevedenpuhdistamon lietteistä biokaasua ja biopolttoainepellettejä. Lisäksi Metsä Fibren Rauman sellutehtaalla käynnistyy syksyn 2017 aikana uusi biokomposiittilaitos. Biokaasu- ja biokomposiittilaitokset ovat Metsä Fibren kumppaneiden omistamia ja ne täydentävät Äänekosken ja Rauman teollisia ekosysteemejä.
 

Lisätietoja:
Niklas von Weymarn, tutkimusjohtaja, Metsä Fibre Oy, puh. 040 547 6977
 

LigniOx: cordis.europa.eu/project/rcn/210284_en.html

Biomotive: cordis.europa.eu/project/rcn/210578_en.html

Bioefficiency: biofficiency.eu

Bio-based Industries: bbi-europe.eu

Metsä Groupin biotuotetehdas: biotuotetehdas.fi

 

Metsä Fibre

www.metsafibre.fi

Metsä Fibre on johtava biotuotteiden ja bioenergian valmistaja. Selluliiketoiminnan tuotemerkki on Botnia ja sahaliiketoiminnan tuotemerkki Metsä Nordic Timber. Yhtiön valkaistut havu- ja koivusellut on kehitetty korkealaatuisen kartongin, pehmo- ja painopaperin sekä erikoistuotteiden valmistukseen. Kuusi- ja mäntysahatavaran pääkäyttökohteet ovat rakentamisen ja sisustamisen tuotteet sekä ikkuna-, ovi- ja pakkausteollisuuden raaka-aineet. Vuonna 2016 Metsä Fibren liikevaihto oli 1,4 miljardia euroa, ja yhtiö työllistää noin 1 200 henkilöä. Metsä Fibre on osa Metsä Groupia.