Världens framgångsrikaste räntefond som placerar i tillväxtekonomier fyller 10 år


Aktias räntefond som placerar i tillväxtekonomiernas skuldebrev i lokal valuta fyllde 10 år på söndag den 14 oktober. Räntefonden är i sitt slag världens framgångsrikaste. Framgången baserar sig på Aktias unika räntekompetens samt agila verksamhetssätt som beaktar ansvarsfullheten.

Aktia Emerging Markets Local Currency Bond + är en fond som placerar i tillväxtekonomiernas skuldebrev i lokal valuta och som fyllde 10 år på söndag den 14 oktober. Räntefonden som grundades under det sämsta bottenläget av finanskrisen har varit framgångsrik i flera olika jämförelser så länge den har funnits.

– Aktia Emerging Markets Local Currency Bond + är i sitt slag världens framgångsrikaste räntefond som placerar i tillväxtekonomier i lokal valuta. Fondens historiska avkastning är den bästa då man jämför såväl tre, fem, sju som tio års avkastning, berättar Jetro Siekkinen, vice verkställande direktör för Aktia Kapitalförvaltning och fondens huvudportföljförvaltare.

Enligt Siekkinen baserar sig räntefondens framgång på det omfattande landsuniversumet bestående av 140 ekonomier samt på smidigt, modigt och visionärt beslutsfattande med Aktias unika räntekompetens i bakgrunden.

– Vår storlek ger oss möjlighet att agera smidigt och fatta beslut enligt vår syn. Vi följer inte jämförelseindex och fattar inte beslut enligt vad andra gör. Vi placerar bara i objekt som vi anser ha positivt utvecklings- och avkastningspotential på lång sikt och håller oss borta från marknader där avkastningspotentialen verkar negativ. Ett exempel på detta är Turkiet vars marknad vi bestämde oss att lämna på grund av den negativa utvecklingen på lång sikt samt situationens osäkerhet.

– Att beakta ansvarsfullheten är för oss en naturlig del av varje placeringsbeslut och inte en separat handling. Vid bedömning av objekt ser vi systematiskt och ingående över de ekonomiska, politiska, sociala och miljöaspekterna. Så försäkrar vi oss att vi beaktar riskerna mångsidigt och att vår placeringsverksamhet är genuint hållbar på lång sikt, fortsätter Siekkinen.

Aktia Kapitalförvaltning har specialiserat sig på tre huvudområden inom förvaltningen av räntetillgångar: statsobligationer emitterade av tillväxtländer, global inflation och europeiska företagsobligationer. Aktias kompetens i dessa räntetillgångsslag är Finlands bästa och som bevis på det fungerar erkännandet bästa räntefondförvaltare som Morningstar under sju år i rad har beviljat oss. I Aktias sortiment ingår även helt unika räntefonder. Ett exempel på dessa är Aktia Emerging Market Local Currency Frontier Bond som är världens första och enda fond som placerar globalt i tillväxtländernas periferistater i lokala valutor.

Mera information:

Jetro Siekkinen, vice verkställande direktör, Aktia Kapitalförvaltning Ab, jetro.siekkinen@aktia.fi, tfn 010 247 6564

Aktia erbjuder ett rikt urval av lösningar inom bankverksamhet, kapitalförvaltning, försäkring och fastighetsförmedling. Aktias verksamhet koncentreras till det finländska kustområdet och tillväxtcentra i inlandet. Aktias drygt 380 000 kunder betjänas på kontoren, webben, i mobila användargränssnitt samt per telefon. Aktias aktier noteras på Nasdaq Helsinki Oy. Mera information om Aktia finns på www.aktia.com.