Aktia återigen Finlands bästa fondhus i Morningstars jämförelse


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
28.2.2022 kl. 11.00

Aktia återigen Finlands bästa fondhus i Morningstars jämförelse

Aktia har valts till Finlands bästa fondhus i den i dag offentliggjorda Morningstar Awards 2022-jämförelsen, både i fråga om räntefonder och i fråga om hela fondurvalet. Det oberoende företaget Morningstar, som utför fondjämförelser, väljer årligen de bästa fondhusen på basis av den riskjusterade avkastningen under fem års tid.

Analyshuset Morningstar, som specialiserat sig på fonder, delade ut priser i tre fondhuskategorier: aktiefondförvaltare, räntefondförvaltare och kapitalförvaltare i fråga om hela fondurvalet. De bästa kapitalförvaltarna väljs på basis av den riskjusterade avkastningen under fem års tid, och de fonder som jämförs ska vara tillgängliga för finländska småplacerare. Aktia vann både i kategorin räntefonder och i fråga om hela fondurvalet.

”Morningstar är en uppskattad och oberoende aktör, så framgång i denna jämförelse känns alltid lika bra. Aktias kapitalförvaltningstjänster har prisbelönats upprepade gånger i såväl Morningstars som i flera andra aktörers jämförelser. Det är ett bevis på den utomordentliga kompetensen inom Aktias kapitalförvaltning och på att vi har lyckats i vårt långsiktiga arbete”, säger Perttu Purhonen, direktör med ansvar för Aktias kapitalförvaltning.

Det erkännande som Aktia fick i dag är ett bevis på framgångsrik portföljförvaltning och ett brett produktutbud. Topplaceringen i fråga om hela urvalet visar att Aktia har ett fondutbud som skapar ett klart mervärde för kunderna. I fjol utvidgades placeringsutbudet ytterligare när Aktia förvärvade Taaleris förmögenhetsförvaltningsverksamhet.

”Vi vill erbjuda våra kunder Finlands bästa expertis inom kapitalförvaltning både nu och i framtiden. Framgången i jämförelsen är ett starkt bevis på en resultatrik aktiv portföljförvaltning, vilket syns framför allt i avkastningsutvecklingen av våra kunders placeringar”, fortsätter Purhonen.

Aktias förvaltade kundmedel 31.12.2021 uppgick till 15,5 miljarder euro.

Mera information:
Perttu Purhonen, direktör, Aktia kapitalförvaltning, tfn +358 50 0812 627, perttu.purhonen(a)aktia.fi   
Katja Korsinkin, kommunikationschef, tfn +358 10 247 6294, katja.korsinkin(a)aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 31.12.2021 uppgick till 15,5 miljarder euro och balansomslutningen till 11,7 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com