Iminenta grevă programată amenință etapa critică a retehnologizărilor Centralei Nucleare românești de la Cernavodă

Revenirea la forța de muncă a SNC-Lavalin, care în trecut s-a dovedit recalcitrantă, va perturba oare sistemul de energie electrică din România?


MISSISSAUGA, Ontario, May 24, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) --  Pe fondul planificării lucrărilor esențiale pentru renovarea reactoarelor de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, membrii Societății Inginerilor și Asociaților Profesioniști (SPEA) se confruntă cu o posibilă grevă/închidere, a cărei dată de 29 mai 2022, ora 7:01 AM - ora de vară a Europei de Est - se aproprie cu repeziciune. Contractele au expirat la sfârșitul anului 2021.

„În timp ce România își face planuri importante de modernizare și prelungire a duratei de viață a centralei sale nucleare, membrii SPEA doresc să rămână concentrați asupra eforturilor pe care trebuie să le depunem pentru a furniza energie electrică stabilă, la prețuri accesibile și cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a declarat Corey Martin, vicepreședinte SPEA. 

În plus, Unitatea 1 Cernavodă trece printr-o perioadă planificată de lucrări de întreținere. Membrii SPEA desfășoară în prezent la fața locului activități esențiale de întreținere, care ar putea fi oprite, dacă ar avea loc o grevă sau o eventuală închidere. O oprire de orice fel în timpul lucrărilor de întreținere ar întârzia repunerea în funcțiune a unității pentru producția de energie esențială.

Lucrările SPEA, de natură științifică, tehnică, de inginerie și profesională, realizate de angajații Candu Energy din cadrul grupului SNC-Lavalin, fac parte integrantă din activitatea de renovare și întreținere a flotei de energie nucleară a României – responsabilă în principal cu producerea unui procent de 15-20% din producția de energie a României. Cele două reactoare existente la Cernavodă vor trebui oprite pentru lucrările de renovare ce se vor desfășura pe mai mulți ani, concomitent cu lucrările de construire a două unități suplimentare. 

„Candu Energy are nevoie de personal înalt specializat pentru lucrări științifice și de inginerie. Trebuie să ne asigurăm că putem păstra și atrage talente de vârf de care avem nevoie, pentru a executa lucrări esențiale de renovare și construcție la centrala nucleară din România”, a declarat Martin. „Suntem hotărâți să facem tot ceea ce este necesar pentru a ajunge la acorduri echitabile, competitive și rapide. Dar avem nevoie ca cei de la Candu Energy să vină la masa negocierilor cu aceeași atenție și concentrare.” 

România va trebui să implementeze surse de energie mai scumpe, cu emisii mai mari de hidrocarburi, în timp ce se desfășoară activitățile de renovare. Se estimează că țara primește 42% din energie din producția pe bază de cărbune (25%) și din producția pe bază de petrol și gaze (17%). Pentru a-și respecta angajamentele privind schimbările climatice, România a recunoscut că energia nucleară este o soluție energetică sigură, fiabilă și curată.

Membrii SPEA sunt îngrijorați de faptul că noua conducere a Candu Energy amenință cu o revenire la relațiile de negociere fragile din trecut, marcate de o grevă de peste 12 săptămâni, la scurt timp după ce SNC-Lavalin a preluat activitatea AECL de producție odată cu reactoarele nucleare, în 2011. „După 2012, SNC-Lavalin a depus mari eforturi pentru a se reorienta într-o nouă direcție, reînnoindu-și Consiliul de Administrație și directorii executivi – inclusiv venind cu o abordare colaborativă a relațiilor de muncă”, a declarat Reza Ziaei, inginer rezident specialist și vicepreședinte al SPEA. „Nu ne putem permite o revenire la greșelile din trecut și nu-și permit acest lucru nici companiile și nici locuitorii României, care depind de munca noastră.”

Despre SPEA

Societatea Inginerilor și Asociaților Profesioniști este un sindicat independent care reprezintă ingineri, personal din sectorul științific, tehnic și administrativ, care lucrează pentru Candu Energy Inc - Departamentul Nuclear al SNC-Lavalin (fostul departament Atomic Energy of Canada Limited (AECL) Candu) din Mississauga, Ontario și din străinătate (cu excepția AECL Chalk River Laboratories). Înființat în 1974, SPEA este unul dintre cele mai vechi sindicate profesionale din Canada.

Pentru informații suplimentare, puteți lua legătura cu:

Michelle Duncan, Reprezentant Personal
Telefon: 416-427-3525
e-mail: michelle.duncan@spea.ca