Utökad elektronisk handel med statsobligationer i september 2001


Den elektroniska handeln med statobligation 1042 med två års löptid startar den 17 september och 1044 med fem års löptid en månad senare. Det har återförsäljarna, OM samt Riksgäldskontoret beslutat.

Den 15 maj startade det elektroniska systemet för handel på andrahandsmarknaden i statsobligationen 1045 som har 10 års löptid.

-Vi är mycket nöjda med utvecklingen. Den elektroniska handeln skapar en bättre genomlysning, sänker kostnaden för nya aktörer, breddar investerarbasen och innebär en anpassning till internationella förhållanden säger Thomas Franzén, riksgäldsdirektör.

Den elektroniska handeln innebär att alla aktörer som deltar i handeln samtidigt kan se alla faktiska avslut på hela interbankmarknaden. Tidigare var aktörerna tvungna att ringa runt för att få information. Den elektroniska handeln ersätter till en början bara telefonmarknaden mellan prisställare på statssobligationsmarknaden. Men på sikt är tanken att priserna ska bli tillgängliga i realtid för hela marknaden liksom omsättningen.