Ny gjødselavtale mellom Felleskjøpene og Norsk Hydro


Felleskjøpgruppen og Hydro Agri har framforhandlet en omforent avtale for mineralgjødsel gjeldende fram til 30.06.2002. Avtalen omfatter kjøp/salg av mineralgjødsel for ca 600 mill kroner.

Avtalen som er inngått, viderefører det sterke samarbeidet mellom Felleskjøpene og Hydro når det gjelder å forsyne norsk landbruk med høykvalitets mineralgjødsel utviklet for norske forhold. Med basis i Hydros gjødselfabrikker i Norge, vil avtalen sikre stabile leveranser og dessuten ivareta den forutsigbarhet på gjødselprisene gjennom sesongen som norsk landbruk har vært vant til.

Gjødselprisene var svært lave på slutten av 90 tallet, og i Norge har de vært på dette nivået fram til i dag, mens de i Europa ellers har økt sterkt i samme tidsrom. Disse økningene skyldtes dels en bedre europeisk markedsbalanse, dels den sterke prisøkningen på råstoff og energi på grunn av prisutviklingen på råolje, naturgass, samt dollarutviklingen.

Den nye avtalen vil danne grunnlag for en prisøkning for gårdbrukerne på årsbasis på i gjennomsnitt ca 10-15%. Prisøkningen vil variere for de forskjellige gjødseltypene.

Avtalen som nå er framforhandlet med Felleskjøpene, og tidligere avtaler med Norgesfôr og Fiskå Mølle, sikrer norsk landbruk stabil tilgang av høykvalitets mineralgjødsel spesialtilpasset for norske forhold. Samtidig vil kostnaden for norske bønder fortsatt være svært gunstig sett i forhold til andre land.