Norsk Hydro: Gjennomføring av Qafco 4-prosjektet besluttet av eierne


Eierne av Qatar Fertiliser Company (Qafco), Qatar Petroleum (75%) og Norsk Hydro (25%), har besluttet å realisere Qafco 4 -prosjektet. Når prosjektet er gjennomført, vil Qafco ha en samlet produksjonskapasitet for ammoniakk og urea på henholdsvis 2 millioner tonn og 2,8 millioner tonn ved sitt anlegg i Messaied i Qatar, og dette vil være verdens største produksjonssted for disse produktene. De nye anleggene vil få en døgnkapasitet på 2000 t ammoniakk og 2800 tonn urea og koste 535 millioner amerikanske dollar. Prosjektet omfatter også bygging av ny lagerkapasitet for både ammoniakk og urea, foruten et separat anlegg for formaldehyd. Sistnevnte anlegg skal dekke hele Qafco's behov for formaldehyd som er et hjelpestoff i produksjonen av urea. Prosjektet vil delvis bli finansiert gjennom et lån på 400 millioner amerikanske dollar fra et konsortium av internasjonale og Gulfbaserte banker. Qafco vil selv sørge for resten av finansieringen gjennom egen midler.

Qafco undertegnet 5.september en avtale med det tyske selskapet Krupp Uhde om bygging av de nye anleggene. Byggestart er planlagt til oktober i år, og anleggene forventes å være i drift i løpet av annet halvår 2004.

I forbindelse med prosjektet har Norsk Hydro også inngått en marekdsføringsavtale med Qafco om salg og markedsføring av deler av ureaproduksjonen i internasjonale gjødselmarkeder. Avtalen har en varighet på tretten år og erstatter den eksisterende ureamarkedsføringsavtalen med Qafco.