METSO OCH SVEDALA BILDAR EN VÄRLDSLEDANDE VERKSAMHET INOM BERG- OCH MINERALBEARBETNING



Den 10 september 2001 offentliggjorde Metso att villkoren för budet på Svedala var uppfyllda och angav att redovisning av likvid påbörjas den 14 september 2001. Detta viktiga steg är helt i linje med Metsos strategi att gå mot en mer balanserad verksamhetsportfölj med mindre cyklisk verksamhetssammansättning och ökad förjsäljningsvolym av serviceverksamheten. Metso bedömer att förvärvet kommer att förbättra vinsten efter 12 månader från förvärvets genomförande. De eftergiftspaket som avtalades för att erhålla godkännande från konkurrensmyndigheterna är i nivå med Metsos förväntningar vid tidpunkten för erbjudandets offentliggörande och Metso bedömer att synergivinsterna är ca vid 70 miljoner euro per år medan omstruktureringskostnaderna beräknas uppgå till 60-70 miljoner euro.

Efter förvärvet av Svedala äger Metso två världsledande verksamheter; Metso Paper och Metso Minerals, båda med höga marknadsandelar på global basis. Dessa verksamheter understöds av Metso Automations verksamhet vars målsättning är att dra fördel av de avsevärda möjligheter som finns avseende maskiner med inbyggd intelligens. Dessa kärnaffärsområden kompletteras också av Metso Ventures.

Förvärvet kommer att resultera i en mer välbalanserad verksamhetsportfölj för Metso. Metso Paper kommer att svara för 42% av den sammanslagna omsättningen för 2000 och Metso Minerals för 39% (justerat för avyttringarna av eftergiftspaketen). Efter integrationen av Svedala förväntas Metsos verksamhet att bli mindre cyklisk än idag. Metso Minerals, förstärkt med Svedala, har en hög andel eftermarknadsverksamhet med en stor tillväxtpotential inom detta område som är baserad på ett stort antal leverade installationer världen över. Metso Minerals utökade verksamhet passar utmärkt med Metsos "Future Care" koncept: trenderna i kundernas branscher såsom konsolidering, outsourcing och snabb tillväxt i underhåll och service kommer att påskynda Metsos transformation från leverantör av maskinutrustning till ett företag som tillhandahåller tjänster över hela produktlivscykeln. Metso avser att utnyttja sin kunskap om kundernas centrala produktionsprocesser för att tillhandahålla en servicegrad som är en viktig del av kundernas verksamhet och lönsamhet.

Metso är förberett att snabbt efter transaktionens genomförande påbörja sitt integrationsprogram vilket har planerats under erbjudandets löptid. Metso bedömer fortfarande att synergivinsterna kommer att uppgå till 70 miljoner euro. Dessa uppstår framförallt genom en eliminering av överlappande administrationskostnader samt integration av distribution och tillverkning. Synergivinsterna förväntas vara fullt uppnådda under 2003 medan cirka 50% bedöms uppnås under 2002. Omstruktureringskostnader beräknas uppgå till 60-70 miljoner euro. Det finns även möjligheter för en ökad försäljning genom att utveckla det större Metso Minerals bredare produkt- och serviceutbud.

Olli Vaartimo har utnämnts till Verkställande Direktör i det större Metso Minerals. Olli Vaartimo har varit Verkställande Direktör i nuvarande Metso Minerals sedan 1993. Vaartimo anställdes i Rauma-Repola 1974. Han är född 1950 och har en ekonomimagisterexamen.

Per den 30 juni 2001 hade Metso en nettoskuldsättning om 56 miljoner euro och Svedala hade en nettoskuldsättning om 554 miljoner euro. Förvärvet finansieras med ett syndikerat lån med förmånliga villkor. Metso avser att återställa nettoskuldsättningsgraden till cirka 40-50% inom 18 månader efter genomförandet av förvärvet med kassaflöde från verksamheten samt avyttring av icke-kärnverksamhet.

Efter förvärvet återupprepar Metso sin målsättning att uppnå följande finansiella nyckeltal, mätta som rullande genomsnitt under en 5 års period:
- Rörelsemarginal överstigande 9%
- Räntabilitet på sysselsatt kapital överstigande 20%
- EVA överstigande 4% av omsättningen

Redovisning av likvid för de aktier och konvertibler som redan lämnats in i erbjudandet påbörjas den 14 september 2001. Aktieägare och konvertibelinnehavare som ännu inte accepterat erbjudandet bereds möjlighet att lämna in sina aktier och konvertibler fram till den 28 september 2001. Redovisning av likvid för dessa aktier och konvertibler beräknas ske omkring den 5 oktober 2001.

Metsokoncernen är en global leverantör av maskiner och system till processindustrin. Metsos kärnverksamhet utgörs av Metso Paper (fiber- och pappersteknologi), Metso Minerals (berg- och mineralbearbetning) och Metso Automation (automations- och reglerteknologi). Metsos omsättning under 2000 uppgick till EUR 3,9 miljarder och antalet anställda till cirka 22.000. Metso är noterat på börserna i Helsingfors och New York.

APPENDIX
Kortfattad finansiell information beträffande Metso och Svedala

Hela pressmeddelandet inklusive tabeller kan laddas ner från medföljande länk.

Attachments

METSO OCH SVEDALA