Nokia, Nordea ja Visa International käynnistävät maailman ensimmäisen kaksoissiru-pilotin


Nokia, Nordea ja Visa International ilmoittivat tänään aloittaneensa uraauurtavan kokeilun, jossa testataan langatonta maksamista matkapuhelimella. EMPS (Electronic Mobile Payment Services) -hankkeessa pääkaupunkiseudulla asuvien 150 pilottiin osallistujan käyttöön annetaan langattomaan maksamiseen räätälöity Nokian kaksoissirumatkapuhelin. Matkapuhelimella tehdyt ostokset maksetaan Nordean myöntämällä sirukortilla. Puhelimeen on erikseen tehtyyn paikka sirulle, jonka sisältämällä WIM-sovelluksella voidaan tehdä Visa Electron -maksuja.

Yhteisen hankkeen tavoitteena on kehittää langattomaan maksamiseen tarvittavaa turvallista ja toimivaa teknologiaa. EMPS-kokeilun alkuvaiheessa mukana on kaksi kauppiasta, Internet-ruokakauppa Ruoka.net ja elokuvateatteri Kinopalatsi. Pilotista saadaan arvokasta tietoa, jota jaetaan erilaisille langatonta maksamista edistäville yhteisöille ja stadardointielimille, kuten MET-konsortiolle ja Mobey Forumille.

Kokeilussa tutkitaan erityisesti nk. kaksoissiru-konseptia. Konseptiin kuuluvat pankin myöntämä sirukortti ja GSM-puhelimen SIM-kortti. Pilotissa Nokian WAP-puhelimeen on SIM-kortin lisäksi tehty paikka Nordean sirulle. Tämä kakkoskortti kätkee sisäänsä WIM (Wireless Identity module) -sovelluksen, jonka avulla on mahdollista maksaa turvallisesti matkapuhelimella. WAP:ia käytetään tiedonsiirtoprotokollana. Maksutapahtumassa käytettävä langaton käyttäjän tunnistus ja sähköinen allekirjoitus perustuvat WAP- ja WIM-spesifikaatioihin. Finanssialan yhteisjärjestö Mobey Forum on hiljattain julkistanut tukensa ensisijaisesti kaksoissiruun pohjautuville langattoman maksamisen ratkaisuille.

"Odotamme mielenkiinnolla pilottikäyttäjien kokemuksia kännykällä maksamisesta. Nyt esitellyllä kokeilulla on kansainvälisesti suuri merkitys, koska se tuo meille ensimmäistä kertaa mahdollisuuden saada palautetta sekä kuluttajilta että rahoitusalan laitoksilta. Pilotissa testattava kaksoissiru-konsepti on yksi niistä mobiilin maksamisen vaihtoehdoista, jonka parissa teemme Nokiassa paraikaa töitä ja jota tulemme tukemaan tulevaisuuden tuotteissamme", toteaa johtaja Martti Granberg Nokia Mobile Phonesista.

"Tämän pilotin tuominen markkinoille on todiste Nordean innovatiivisesta roolista langattomien finanssipalveluiden eteenpäinviejänä. Se kuvastaa hyvin myös Nordean strategiaa, jossa pyritään edistämään sähköisiä kulutustottumuksia. Kaksoissiru sopii oivallisesti kuluttajille, jotka haluavat hyödyntää pankin palveluita ja maksaa ostoksensa turvallisesti ja helposti", sanoo Nordean elektronisen pankkitoiminnan johtaja Bo Harald.

"Tämä hanke on osa pitkäaikaista yhteistyötämme Nokian kanssa, ja olemme iloisia voidessamme tarjota Nordea-Visa-kortin haltijoille ratkaisun langattomaan maksamiseen. Osallistumme maailman ensimmäiseen kaksoissiru-pilottiin, ja se kertoo pyrkimyksistämme sopeuttaa tuotteemme ympäristöön, joka takaa miellyttävän käytön ja turvallisuuden ostotavasta riippumatta. Olemme sovittaneet monikäyttöisen Open Platform -kortin Nokian matkapuhelimeen, ja se on selvä merkki siitä, että Visa yhteistyökumppaneineen johtaa tulevaisuuden maksujärjestelmien kehitystä", kertoo Jon Prideaux, joka vastaa Euroopan unionin alueesta Visa Internationalissa.
Lisätietoja antaa:

Nokia Mobile Phones
Viestintä
Puh. 07180 08000
www.nokia.com

Nordea
Bo Harald, elektronisen pankkitoiminnan johtaja, puh. (09) 165 42256, 050 64 101
Eero Vasenius, kehityspäällikkö, elektroniset pankkipalvelut, puh. (09) 165 24931
Liisa Laine, konserniviestintä, puh. (09) 165 42655
www.nordea.com

Visa International
Corporate Communications
Terrence Gibbons
Phone : +44 20 7795 5325
Fax : +44 20 7795 5560
gibbonst@visa.com
www.visaeu.com