Norsk Hydro ASA - Fortsatt høy kontantinntjening i tredje kvartal.


Norsk Hydro's resultat etter skatt ble i tredje kvartal 1.333 millioner kroner, en nedgang på 2.563 millioner kroner sammenlignet med tredje kvartal 2000, og svakere enn resultatet i de to første kvartalene i inneværende år. Omlag halvparten av denne nedgangen skyldes mindre gevinster ved avhendelser enn i fjor. Oljevirksomheten på norsk sokkel utgjorde i tredje kvartal nesten hele driftsresultatet. Skatten i kvartalet ble derved 76 prosent av resultat før skatt.

Driftsresultatet ble 4.741 millioner kroner, ned fra 7.462 millioner kroner i tredje kvartal 2000. Resultatsvekkelsen skyldes særlig 18 prosent reduksjon i gjennomsnittelig oljepris målt i norske kroner. I tillegg er resultatet negativt påvirket med 340 millioner kroner som følge av tap på opsjonsprogram for aluminium, og kostnader på 261 millioner kroner knyttet til nedskrivning av magnesiumfabrikken i Porsgrunn

Resultat per aksje utgjorde 5,20 kroner i tredje kvartal mot 14,90 kroner i samme kvartal ifjor, og 26,10 kroner hittil iår, ned fra 34,80 kroner i 2000. Resultatet både i 2000 og 2001 er påvirket av gevinster ved avhendelse av virksomhet. Justert for disse gevinstene utgjør resultatet per aksje for tredje kvartal 3,60 kroner ( 2000: 8,80 kroner og for de tre første kvartalene 24,00 kroner ( 2000: 28,30 kroner .

Kontantinntjeningen er fortsatt på et høyt nivå med EBITDA resultat før avskrivninger, renter og skatt på .131 millioner kroner. Den underliggende drift har i hovedsak utviklet seg tilfredsstillende innenfor de tre hovedområdene, markedsforholdene tatt i betraktning.

- Vi har i løpet av tredje kvartal merket svekkelse i våre viktigste markeder, ytterligere forsterket av usikkerheten som er skapt i forbindelse med terrorhandlingene i USA. For å møte den turbulens og usikkerhet som preger internasjonal økonomi og som også Hydro er berørt av, foretar vi fortløpende tilpasninger av kapasitet og kostnader i hele vår virksomhet. Dette arbeidet videreføres nå med stor kraft. Nedleggelse av magnesiumpro-duksjonen i Porsgrunn, som styret har foreslått for Bedriftsfor-samlingen, er imidlertid en konsekvens av varige struktur-endringer i magnesium-markedet etter at kinesiske produsenter i løpet av få år har tatt en markedsandel på nesten 40 % med sterkt prisfall til følge, sier generaldirektør Eivind Reiten.

Olje og Energi-området har hatt positiv produksjonsutvikling i perioden og tatt viktige skritt internasjonalt. Rollen som teknisk assistent og 30 prosent eierandel i den attraktive Block 34 utenfor Angola er nå formalisert, og det er i tredje kvartal inngått avtale med Conoco om å overta 25 prosent eierandel i 55 lisenser i Mexicogulfen. Lettmetall-området som i størst utstrekning har blitt påvirket av svakere markeder har gjennomført nødvendige tilpasninger, særlig innen nedstrømsaktiviteten, og er godt igang med omfattende tiltak for ytterligere å redusere kostnader og effektivisere organisasjonen. Hydro Agri har mer enn oppnådd målene i "Agri Turnaround", og har gjennom dette programmet skapt en sterk plattform som det ledende plantenæringsselskapet globalt.

- Det gir oss stor grad av handlefrihet at vi i de to siste år med gode markedsforhold og svært høye oljepriser har oppnådd en vesentlig styrking av vår finansielle stilling, kostnadseffektivitet og markedsposisjoner. Med betydelige likviditetsreserver og gjeldsgrad på historisk lavt nivå er vi godt rustet til offensivt å møte både utfordringer og muligheter vi nå ser foran oss. Denne handlefriheten vil imidlertid på ingen måte føre til at vi slakker av på våre avkastningskrav til investeringer. Det er vår klare ambi-sjon å ligge i forkant og gjøre det som er nødvendig for å bedre lønnsomheten og utvikle selskapet, også i vanskelige tider, sier Eivind Reiten.


Fullstendig pressemelding med tabeller er tilgjengelig på følgende link:

Attachments

Fortsatt høy kontantinntjening i tredje