Osavuosikatsaus 1.1. - 30.9.2001


Amer-yhtymän liikevaihto tammi-syyskuulta nousi 5 % ja oli 855,3 milj. euroa (2000: 818,0). Liikevoitto nousi 6 % ja oli 81,6 milj. euroa (76,7). Voitto ennen satunnaisia eriä ja veroja nousi 15 % 73,8 milj. euroon (63,9).
Tulos/osake oli 2,40 euroa (2,23). Markkinatilanteen epävarmuuden lisääntymisestä huolimatta konsernilla on
edellytykset yltää viime vuoden tasoiseen liikevoittoon.
 
KOLMANNEN NELJÄNNEKSEN LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO
 
Kokonaisuudessaan konsernin liikevaihto ja tulos olivat odotusten mukaisia. Talviurheiluliiketoiminnassa alkoi toimitussesonki, joka painottui tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Syyskuu oli ennätyksellinen toimituskuukausi.
 
Golfliiketoiminnassa sesonki oli lopuillaan. Myynti ja kannattavuus heikkenivät. Wilson on menettänyt asemiaan voimakkaasti kilpailluilla golfpallomarkkinoilla.
 
Tämän katsauksen lopussa on esitetty liikevaihdon ja liikevoiton kehitys vuosineljänneksittäin.
 
TAMMI-SYYSKUUN LIIKEVAIHTO JA TULOS
 
Tammi-syyskuussa konsernin liikevaihto nousi 5 % 855,3 milj. euroon (818,0). Liikevoitto nousi 6 % ja oli 81,6 milj. euroa (76,7). Tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja nousi 15 % ja oli 73,8 milj. euroa (63,9). Liikevoittoon sisältyy toisella neljänneksellä saatu 8 miljoonan US-dollarin korvaus patenttiriidoista, jotka yhtymä voitti USA:ssa.
 
Wilsonin liikevaihto oli viime vuoden vastaavan kauden tasolla. Liikevoitto laski 10 % golfliiketoiminnan selvästi heikentyneen kannattavuuden johdosta. Joukkueurheiluliiketoiminnann liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat. Mailapeliliiketoiminnan liikevaihto oli ennallaan ja liikevoitto laski hieman.
 
Atomicin liikevaihto nousi 21 % ja liikevoitto 16 %. Laskettelusuksien myynti nousi 14 %. Laskettelukenkien myynti lähes kaksinkertaistui, ja laskettelusiteiden myynti nousi 24 %.
 
Suunnon ulkoilu- ja urheiluinstrumenttien myynti kasvoi 23 % ja liikevoitto parani 27 %. Tuoteryhmistä nopeimmin kasvoivat rannetietokoneet, sukellusinstrumentit sekä sukellus- ja vesiurheilupuvut.
 
Amer-Tupakan liikevaihto nousi 12 % ja liikevoitto parani 9 % vertailukaudesta.
Teleteknon liiketoiminta myytiin maaliskuun lopussa.
 
INVESTOINNIT
 
Konsernin bruttoinvestoinnit olivat yhteensä 16,8 milj. euroa.
 
TUOTEKEHITYS
 
Tuotekehitykseen käytettiin 17,2 milj. euroa eli 2,0 % liikevaihdosta.
 
RAHOITUS
 
Konsernin rahoituskulut olivat katsauskaudella 7,8 milj. euroa (12,8).
 
Konsernin omavaraisuusaste nousi kolmannella neljänneksellä 46,7:stä 49,9 %:iin (47,4 % 31.12.2000). Gearing laski vastaavasti 36:sta 26 %:iin (35 % 31.12.2000).
 
Konsernin nettovelka laski kolmannella neljänneksellä 40,9 milj. euroa ja oli syyskuun lopussa 115,4 milj. euroa (154,6 milj. euroa 31.12.2000). Rahavarat olivat kauden päättyessä 20,0 milj. euroa.
Maaliskuussa allekirjoitettiin 100 miljoonan euron kotimainen yritystodistusohjelma.
 
HENKILÖSTÖ
 
Konsernin henkilöstön määrä oli kauden lopussa 3.862 (vuodenvaihteessa 4.327) ja kauden aikana keskimäärin 4.039. Henkilöstöstä työskenteli Yhdysvalloissa 1.507, Suomessa 687, Itävallassa 641 ja muualla 1.027 henkilöä.
 
OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT
 
Yhtiön A-osakkeita vaihdettiin kauden aikana yhteensä 58,3 %; Helsingin Pörssissä 9,7 miljoonaa ja Lontoon pörssissä noin 4,5 miljoonaa eli yhteensä 14,2 miljoonaa kappaletta.
Kauden alin kurssi oli Helsingissä 21,00, ylin 29,00 ja keskikurssi 25,43 euroa. Kurssi oli korkeimmillaan kesäkuussa.
 
Rekisteröityjen osakkeenomistajien lukumäärä oli kauden lopussa 10.655. Hallintarekisterissä osakkeista oli 51 %.
Yhtiön markkina-arvo omilla osakkeilla vähennettynä oli kauden lopussa 529 milj. euroa.
 
Yhtiökokouksen 7.3.2001 päätöksellä yhtiön hallussa olevista omista osakkeista mitätöitiin toukokuussa 633.000 kappaletta.
 
Katsauskauden aikana hankittiin omia osakkeita yhteensä 1.075.800 kappaletta, joiden kirjanpidollinen vasta-arvo oli 4.303.200 euroa. Kauppojen kokonaisarvo oli 27,7 milj. euroa ja keskihinta 25,77 euroa osakkeelta. Syyskuun lopussa yhtiöllä oli hallussaan omia osakkeitaan yhteensä 884.600 kappaletta eli 3,7 % osakekannasta. Omien osakkeiden hankinnalla ei ole merkittävää vaikutusta omistuksen ja äänivallan jakautumiseen yhtiössä.
 
Tammi-syyskuun aikana yhtiön osakkeita merkittiin vuoden 1998 optiotodistuksilla yhteensä 38.400 kappaletta ja osakepääomaa korotettiin vastaavasti 153.600 eurolla. Yhtiön osakepääoma oli syyskuun lopussa 96.463.680 euroa ja osakkeiden kokonaismäärä 24.115.920 kappaletta.
 
Yhtiön vuoden 1998 A-optio-oikeudet otettiin kaupankäynnin kohteeksi Helsingin Pörssin päälistalle kesäkuussa.
Elokuussa yhtiö myi osakkeenomistajien lukuun yhteistilillä olleet 15.778 osaketta, joita ei ollut vaihdettu arvo-osuuksiksi.
 
Katsauskauden päättyessä hallituksella ei ollut voimassa olevia antivaltuuksia.
 
TOIMIALAKATSAUKSET
 
GOLF
 
Golfliiketoiminnan liikevaihto laski 6 % viime vuoden vastaavasta ajasta ja liikevoitto heikkeni selvästi.
 
Golfvälinemarkkinat laskivat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana USA:ssa, Englannissa ja Japanissa mutta alkoivat palautua entiselle tasolleen kesän aikana. USA:ssa pelikierrosten lukumäärä oli elokuun lopussa 2,5 % alle viime vuoden tason. Kaikkiaan Wilsonin golfvälineiden myynti on laskenut USA:ssa ja Japanissa. Euroopassa myynti sen sijaan nousi viime vuodesta. Erittäin kilpailluilla golfpallomarkkinoilla yhtiö on menettänyt markkinaosuuttaan mutta säilyttänyt asemansa golfmailamarkkinoilla.
 
Tammikuussa lanseerattuja Deep Red -draivereita on myyty hyvin. Kesäkuussa esiteltiin saman tuoteperheen uudet Deep Red -rautamailat, väyläpuumailat ja 365-draiveri sekä Wilson Staff -golfpallo. Näiden uutuuksien toimitukset alkoivat syyskuussa.
 
Golfliiketoiminnan sesonkiluonteisuuden johdosta uutuustuotteiden myynti vuoden viimeisellä neljänneksellä ei enää vaikuta merkittävästi koko vuoden myyntiin, ja kustannusleikkausten vaikutus näkyy täysimääräisenä vasta ensi vuonna. Koko vuoden liikevaihto laskee, ja tulos tulee olemaan selvästi viimevuotista heikompi.
 
MAILAPELIT
 
Mailapeliliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuoden vastaavan kauden tasolla. Liikevoitto laski hieman korkeamman hintaluokan mailojen myynnin supistumisen johdosta. Lisäksi tennispallojen osalta alihankintatehtaan tuotannon saaminen täyteen vauhtiin Kaukoidässä on vienyt suunniteltua kauemmin.
 
Tennisvälinemarkkinoiden lasku jatkui USA:ssa, Saksassa ja Japanissa. Wilson säilytti asemansa tenniksen maailmanlaajuisena ykkösmerkkinä. Kolmannen neljänneksen aikana lanseerattujen Triad-mailojen (Triad Hammer 2.0, 3.0, 4.0 ja 5.0) toimitukset alkoivat maailmanlaajuisesti heinäkuussa, ja niiden myynti kauppaan ja kuluttajille on sujunut hyvin.
 
Double Core -tennispallojen toimitukset alkoivat USA:ssa elokuussa, ja niiden myynti on vastannut odotuksia. Euroopassa toimitukset alkavat marraskuussa ja Japanissa ensi tammikuussa. Tennispallojen valmistuskapasiteettia alihankintatehtailla pyritään nostamaan vuoden loppuun mennessä.
 
Mailapeliliiketoiminnan koko vuoden liikevaihto ja liikevoitto tulevat olemaan jonkin verran viimevuotista pienempiä.
 
JOUKKUEURHEILU
 
Joukkueurheiluliiketoiminnan hyvä kehitys jatkui. Liikevaihto nousi 12 % ja liikevoitto parani. Markkinaosuudet nousivat kaikissa tuoteryhmissä.
 
Joukkueurheiluvälineistä koripallojen ja amerikkalaisten jalkapallojen kysyntä pysyi USA:ssa viime vuoden tasolla, sen sijaan baseballvälineiden ja peliasujen kysyntä laski.
 
Wilsonin baseball- ja softballmailojen myynti nousi selvästi DeMarinin tuotteiden sisältyessä tuotevalikoimaan koko katsauskauden ajalta. Mailojen myynti nousi 17 %, baseballpallojen 6 % ja koripallojen myynti 5 %.
Kauden aikana lanseerattiin useita uusia baseballräpylöitä ja laajennettiin DeMarinin softballmailojen valikoimaa.
Joukkueurheiluvälineiden kysynnän arvioidaan pysyvän viime vuoden tasolla tai laskevan hieman.
Joukkueurheiluliiketoiminnan koko vuoden liikevaihto ja liikevoitto nousevat viime vuodesta.
 
TALVIURHEILU
 
Atomicin liikevaihto nousi uudelle ennätystasolle kasvun ollessa 21 % viime vuoden vastaavasta kaudesta. Hyvän tilauskannan ja aiempaa varhaisemmaksi ajoittuneiden toimitusten ansiosta tämän vuoden syyskuussa ylitettiin selvästi viime vuoden syyskuun ennätykselliset toimitukset. Liikevoitto nousi 16 %. Laskettelusuksien myynti nousi kappalemääräisesti 6 % ja arvoltaan 14 %, mikä heijastaa ostosuuntauksen jatkuvan kalliimman hintaluokan tuotteisiin. Laskettelukenkien myynti lähes kaksinkertaistui, ja siteiden myynti nousi 24 %.
 
Yhtiö on pystynyt hyvin hyödyntämään uutta logistiikkakeskustaan, joka otettiin käyttöön viime huhtikuussa. Toimitukset kaikille Euroopan päämarkkina-alueille hoidetaan nyt suoraan Altenmarktista.
 
Atomic on lisännyt panostustaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä markkinointiin. Uusi T&K-keskus valmistuu Altenmarktiin vuoden loppuun mennessä.
 
Talviurheiluvälinemarkkinoiden odotetaan pysyvän maailmanlaajuisesti viime vuoden tasolla.
 
Atomicin koko vuoden liikevaihto kasvaa runsaat 10 % viime vuodesta ja markkinaosuudet nousevat. Liikevoiton arvioidaan yltävän viime vuoden tasolle huolimatta lisäinvestoinneista tuotekehitykseen ja markkinointiin.
 
ULKOILU- JA URHEILUINSTRUMENTIT
 
Suunnon liikevaihto kasvoi 23 %. Nopeimmin kasvoi rannetietokoneiden (37 %), sukellusinstrumenttien (29 %) sekä sukellus- ja vesiurheilupukujen (22 %) myynti.
 
Liikevoitto parani viime vuoden vastaavasta ajasta 27 % huolimatta siitä, että yhtiö on jatkanut voimakasta panostusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä markkinointiin. Liikevoiton kasvu johtuu rannetietokoneiden ja sukellusinstrumenttien myynnin kasvusta.
 
Kuluvana vuonna aiemmin markkinoille tulleiden Suunto Observer -rannetietokoneen ja Suunto Mosquito -sukellusrannetietokoneen toimitukset laajenivat eri markkina-alueille.
 
Syyskuussa yhtiö julkisti uuden konseptinsa "Suunto - Replacing Luck", joka luo perustan strategiselle markkinointiviestinnälle ja tuotekehitykselle. Käyttäjälle uusi konsepti viestii ennen kaikkea Suunnon tuotefilosofiaa, jonka mukaan Suunnon urheiluinstrumentin avulla käyttäjä pystyy parantamaan suoritustaan.
 
Maailmantilanteen epävakauden sekä yleisen taloudellisen tilanteen arvioidaan vaikuttavan sukellusinstrumenttien menekkiin. Sukellusala kokonaisuudessaan on varsin riippuvainen turismista ja matkailusta. Muiden tuotteiden osalta näkymät ovat vakaat. Loppuvuodesta liikevaihdon kasvu jatkuu mutta hidastuu hieman. Liikevoiton arvioidaan kasvavan viime vuodesta.
 
AMER-TUPAKKA
 
Amer-Tupakan liikevaihto nousi 12 %. Liikevaihtoa kasvattivat sekä myyntimäärien kasvu että alkuvuoden hinnankorotukset. Liikevoitto kasvoi 9 %. Liikevoiton vaatimattomampaan kasvuun vaikutti korkeasta dollarin kurssista johtuva raaka-aineiden hinnannousu sekä myynnin kasvun painottuminen alemman hintaluokkien tuotteisiin.
Amer-Tupakan markkina-asema vahvistui edelleen. Savukkeiden myynti kasvoi 5 %. Sikarien myynti kolminkertaistui 34 miljoonaan sikariin. Sikarimyynnin kasvu perustui Swedish Match -yhtiön sikariedustukseen. Alkuvuonna lanseerattiin uusi sikariperhe Wings, joka on saanut hyvän vastaanoton.
 
Koko vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan viime vuodesta, mutta kasvuvauhti tasaantuu loppuvuoden aikana. Liikevoiton arvioidaan paranevan viime vuodesta.
 
LOPPUVUODEN 2001 NÄKYMÄT
 
Heikentyneistä talousnäkymistä huolimatta Amer-yhtymän koko vuoden liikevoiton arvioidaan yltävän viime vuoden hyvälle tasolle. Syyskuun 11. päivän terrori-isku ja siihen liittyvät muut tapahtumat ovat lisänneet yleistä epävarmuutta ja kaupan varovaisuutta - myös urheiluvälineiden osalta. Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista ennakoida
kulutuskysynnän kehitystä ensi vuonna. Amer-yhtymän laaja lajivalikoima ja läsnäolo kaikilla tärkeillä markkina-alueilla tasapainottaa kuitenkin yhtiön toimintaa.
 
KATSAUSKAUDEN JÄLKEISIÄ TAPAHTUMIA
 
Lokakuun aikana yhtiö osti omia osakkeitaan yhteensä 9.200 kappaletta, joiden kirjanpidollinen vasta-arvo on 36.800 euroa. Kauppojen kokonaisarvo oli 0,2 milj. euroa ja keskihinta 23,08 euroa osakkeelta.
 
KONSERNITULOS
 
Milj. e. Luvut tilintarkastamattomia.
 
*) 12 kk:n liukuva keskiarvo
 
Veroina on kirjattu koko vuoden arvioiduista veroista katsauskauden tulokseen suhteutettu osuus.
Tunnuslukujen laskennassa omat osakkeet on eliminoitu omasta pääomasta ja osakemääristä.
LIIKEVAIHTO LIIKETOIMINTA-ALUEITTAIN
 
 
LIIKEVOITTO
 
LIIKEVAIHTO MARKKINA-ALUEITTAIN
 
KONSERNIN KASSAVIRTALASKELMA
 
KONSERNITASE
 
VASTUUSITOUMUKSET, KONSERNI
 
Johdon, osakkaiden tai osakkuusyhtiöiden puolesta ei ole annettu pantteja tai muita vastuusitoumuksia.

JOHDANNAISINSTRUMENTTIEN NIMELLISARVOT
 
LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO NELJÄNNESVUOSITTAIN
 
Kaikki tässä katsauksessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden kehityksestä, ja todelliset tulokset voivat olla merkittävästikin erilaiset.
 
Tilipäätöstiedote vuodelta 2001 julkistetaan 7.2.2002. Yhtiökokous pidetään 21.3.2002.
 

Attachments

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2001