Ahold joint venture met marktleider CSU in Costa Rica



- Gezamenlijk 253 winkels met een jaaromzet van ruim USD 1,3 miljard
- Klanten profiteren van economische schaalvoordelen en synergieën
- Joint venture zal doorgroeien in de regio


Guatemala, Costa Rica, Zaandam, Nederland, 2 november 2001 - Paiz Ahold, de 50/50 joint venture van La Fragua en Ahold in Guatemala, El Salvador en Honduras, heeft een joint venture opgericht met de Costaricaanse supermarkt- en hypermarktonderneming CSU. De overeenkomst voor de nieuwe joint venture is vandaag ondertekend. Ahold, Paiz en CSU nemen elk effectief voor éénderde deel in de nieuwe joint venture. Daarin worden alle Midden-Amerikaanse activiteiten van de drie ondernemingen samengevoegd. De nieuwe joint venture wordt de grootste winkelketen in Midden-Amerika. CSU is marktleider in Costa Rica en Nicaragua. Paiz Ahold is de in 1999 opgerichte joint venture van Ahold en het Guatemalteekse La Fragua.

Achtergrond
De nieuwe joint venture zal in de vijf Midden-Amerikaanse landen (gezamenlijk 35 miljoen inwoners) in totaal 253 winkels hebben met een gezamenlijke omzet van ruim USD 1,3 miljard. Bij CSU en La Fragua werken gezamenlijk ongeveer 15.000 mensen. De drie deelnemers zullen naar rato van de eigendomsverhouding zitting nemen in het joint venture bestuur. Chairman Carlos Paiz van La Fragua is de eerste voorzitter van het bestuur.

Alle Midden-Amerikaanse activiteiten van CSU en Paiz Ahold worden in de joint venture ondergebracht. Onder deze activiteiten vallen de winkelactiviteiten, onroerend goed en productie- en distributiefaciliteiten. De nieuwe joint venture zal werken onder de naam CARHCO (Central American Retail Holding Company).

La Fragua is actief in Guatemala, El Salvador en Honduras en heeft een omzet van USD 640 miljoen. CSU heeft activiteiten in Costa Rica, Nicaragua en Honduras met een omzet van USD 720 miljoen. La Fragua and CSU zijn winstgevend en staan bekend als klantgerichte, innovatieve organisaties, die een grote bijdrage leveren aan de plaatselijke economie.

De nieuwe joint venture zal de dienstverlening aan de consument verder ontwikkelen en de organische groei versterken. Mogelijk worden de activiteiten uitgebreid naar andere landen in de regio. Deze uitbreiding zal plaatsvinden door middel van nieuwe samenwerkingsverbanden met derden of door nieuwe acquisities.

Gezamenlijke verklaring CSU en La Fragua
CSU-voorzitter Rodrigo Uribe en Carlos Paiz, voorzitter van La Fragua, zeiden in een gezamenlijke verklaring dat door de gecombineerde kennis en ervaring van de drie joint venture partners de dienstverlening aan de consument verder wordt verbeterd: 'De lokale economie, de lokale ondernemingen en de bevolking zullen profiteren van de economische schaalvoordelen van de joint venture. De behoefte aan kwaliteitsproducten in voeding neemt duidelijk toe in deze regio en door dit nieuwe samenwerkingsverband kunnen we nog beter aan de veranderende behoeften en wensen van de klant tegemoet komen. We streven ernaar nieuwe samenwerking te ontwikkelen met derden in landen waarin we nu nog niet aanwezig zijn. De internationale expertise van Ahold, in combinatie met onze kennis van én ervaring in de regio, stelt ons in staat een bijdrage te leveren aan de economische groei van de landen waarin we werkzaam zijn.'

Achtergrond CSU
CSU heeft 128 supermarkten en hypermarkten in Costa Rica, Nicaragua en Honduras. De onderneming, gevestigd in Costa Rica, is prominent aanwezig in het zuiden van Midden-Amerika met een omzet van circa USD 720 miljoen. CSU is marktleider in Costa Rica met 92 winkels en heeft in Nicaragua en Honduras respectievelijk 20 en 16 winkels. De onderneming heeft verder belangrijke productiecentra voor vlees, brood en zoetwaren, die in de toekomst tevens aan de andere winkels van de joint venture zullen leveren. De C128 CSU-winkels zijn onderverdeeld in 127 supermarkten en 1 hypermarkt.

Achtergrond La Fragua
La Fragua heeft 125 winkels in Guatemala, El Salvador en Honduras. De onderneming is gevestigd in Guatemala, waar La Fragua marktleider is met 95 winkels en een omzet van circa USD 640 miljoen. Onder leiding van de familie Paiz, de oprichters van de onderneming, is La Fragua uitgebreid naar El Salvador (20 winkels) en Honduras (10 winkels). In december 1999 vormden La Fragua en Ahold de 50/50 joint venture Paiz Ahold. De belangrijkste winkel-formules van La Fragua zijn hypermarkten (5), supermarkten (28), 1 warenhuis en discountwinkels (91). La Fragua opende de eerste supermarkt in Midden-Amerika in 1959. In het vierde kwartaal van 2001 staat de opening van nog twee nieuwe hypermarkten gepland.

Achtergrond Ahold
Ahold is een toonaangevende food retail en foodservice onderneming met activiteiten in de Verenigde Staten, Latijns Amerika, Europa en Azië. De totale omzet bedraagt circa USD 60 miljard. Aandelen Ahold staan genoteerd op de effectenbeurzen van Amsterdam, Zürich en New York.

Commentaar van Allan Noddle, lid van Ahold's Raad van Bestuur
Allan Noddle, lid Ahold Raad van Bestuur, onder andere verantwoordelijk voor de activiteiten in Latijns Amerika en Azië, zei in zijn commentaar: 'De nieuwe joint venture in Midden-Amerika vloeit logisch voort uit de internationale groeistrategie van Ahold. We zijn gestart met onze activiteiten in Midden-Amerika in 1999, met onze samenwerking met de familie Paiz van La Fragua. Zowel La Fragua als onze nieuwe partner CSU heeft uitstekend management en veel loyale klanten. CARHCO vormt een uitstekende basis voor verdere groei in de regio.'

Commentaar Carlos Paiz, Voorzitter La Fragua
Carlos Paiz, voorzitter van La Fragua en de eerste voorzitter van CARHCO, is bijzonder ingenomen met de samenwerking tussen CSU, La Fragua en Ahold: 'CSU en La Fragua zijn vooraanstaande ondernemingen met een vergelijkbare bedrijfscultuur. Beide nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer serieus. De samenwerking tussen twee nationale marktleiders en een internationale food retailer leidt tot een betere dienstverlening aan de plaatselijke consument. Ik ben blij met deze ontwikkeling en we zullen er alles aan doen om alle belanghebbenden hiervan de vruchten te laten plukken.'

Commentaar Rodrigo Uribe, Voorzitter CSU
Rodrigo Uribe, voorzitter van CSU, ziet voor iedereen voordelen in de samenwerking tussen zijn onderneming, Ahold en La Fragua: 'Met de kennis en ervaring van onze nieuwe partners kunnen we onze winkelformules razendsnel ontwikkelen en nieuwe diensten introduceren voor onze klanten. Daarnaast zien we groeimogelijkheden voor de economie van de landen waarin we werkzaam zijn door nieuwe export van lokale producten naar de regionale en internationale winkelketens van onze partners. We kijken uit naar de samenwerking met La Fragua en Ahold. We delen dezelfde filosofie en hebben dezelfde doelen. Deze joint venture wordt een absoluut succes.'

Attachments

CSU