Eternit-udviklingsskader - hvornår skete det?


Historien bag sagens udvikling er vigtig for at forstå aktørernes handlinger. Nedenstående tidslinie viser, hvad der skete siden de danske myndigheder besluttede at forbyde asbest i tagplader.

1976: Dansk Eternit fabrik vurderer, at fortsat vil være grundlag for dansk produktion af fibercementplader. Selskabet begynder derfor udvikling af asbestfrie plader. Ved at udvikle nye plader vil danske tagejere fortsat kunne få plader til reparation og udskiftning af eksisterende tage og til nybygning og bygningsudvidelser. Endelig vil 1.300 arbejdspladser kunne bevares.

1979: Miljøministeriet kræver, at nye fibercementplader skal være asbestfrie senest 1984.

1981-82: Dansk Eternit Fabrik er så langt med udviklingen af teknologi og produktkoncepter, at de første prøveproduktioner iværksættes

1983-84: Afprøvningen af nyudviklede asbestfrie plader fortsætter. Arbejdet sker i samarbejde med bl.a. Teknologisk Institut i sammenlignende forsøg med hidtidige asbestholdige plader. De nyudviklede asbestfrie plader prøveoplægges på et lille antal tage.

1984: Miljøministeriet udvider tidsrammen. Asbestholdige plader skal senest være udfaset i år 1989.

1984-86: Der investeres ca. ½ milliard kroner i udviklingen. Flere konkurrenter stopper deres produktion, da de ikke ønsker at tage den tekniske udfordring op, som det er at udvikle et helt nyt produkt, helt nye maskiner og helt nye teknologi og forestå den store omstillingsproces.

Undersøgelserne viser, at de asbestfrie plader i forsøgene mindst lever op til eksisterende asbestholdige pladers karakteristika.

1987: Kommercielt salg af asbestfrie Eternitplader starter, som følge heraf forkorter Miljøministeriet overgangsperioden. Alle plader skal være asbestfrie fra 1987.

Maj 88: Ny, kortere produktionslinie sættes i gang. Af tekniske årsager ændres sammensætningen af pladematerialet - der er nu mindre flyveaske og mere cement i - og pladerne kan nå at hærde i den kortere produktionslinie.

1993-94: Stigning i antal reklamationer. Især vedrørende udseende. Stigningen giver mistanke om, at der kan være uventede problemer med pladerne

Alle testforsøg - som jo sammenlignede de tidligere asbestholdige plader med de nye asbestfrie - gav ingen basis for at forvente højere antal reklamationer end før.

1994: Reklamationsmængden stiger. Dansk Eternit Fabrik vurderer, hvordan man kan optræde ansvarligt i den uventede situation. Selskabet beslutter, at man vil sikre, at fabrikken i mange år frem skal kunne afhjælpe skader og forestå udbedringer af tidligere leverede plader/tage. Den mest ansvarlige handling vil være at øremærke ressourcer til dette og sikre, at produktionen fortsætter.
Alle aktiver (incl. datterselskaber) og goodwill i Dansk Eternit Fabrik sælges til højest opnåelige pris, nemlig fuld pris på alle aktiver og beløb for overførsel af goodwill. Salgsprisen fastsættes på baggrund af uafhængige eksterne vurderinger.

Pr. 31. december 1994 ændrer den 'gamle' Dansk Eternit Fabrik' navn til DEF 1994. Selskabet bliver herefter et rent serviceselskab, der alene skal behandle reklamationer over Eternitprodukter leveret frem til udgangen af 1994.

DEF har ved salget af aktiverne og goodwill til det nye Dansk Eternit fået en betydelig kapital på ca. 220 mio.kr. Kapitalen skal anvendes til skadesafhjælpning for godkendte reklamationer på tagplader leveret før 1. januar 1995.

1995: Det nye Dansk Eternit overtager alle medarbejdere og begynder sin virksomhed med virkning fra 1. januar 1995. I henhold til overdragelsesaftalen leverer Dansk Eternit i nødvendigt omfang plader til DEF1994 til brug for serviceselskabets udbedring af godkendte reklamationer.

1.maj 1996: Dansk Eternit indfører - sammen med en række andre virksomheder i den danske
tagbranche - en udvidelse på garantien fra 5 til 15 år for tagmaterialers funktion som tagdække. Garantien dækker plader solgt efter denne periode. Garantiens omfang og krav til reklamation er specificeret i trykte garantibestemmelser.

1997 -2000: I perioden moderniseres Dansk Eternits produktionsanlæg løbende, ligesom
produkterne fortsat udvikles.

2000: Vestre Landsrets dom fra juni forudsætter en stiltiende indeståelse udstedt af DEF 1994 A/S overfor den enkelte ejer af asbestfrie eternitplader - og fastlægger denne indeståelse til en garanti for, at pladerne ville have et acceptabelt udseende i 15 år og vil kunne fungere som tæt tag i 20 år.
Virkningen af denne stiltiende indeståelse fastlægger Vestre Landsret til at være et krav om erstatning svarende til udgiften til et nyt tag - inklusive udgiften til nedtagning af eksisterende tag og oplægning af nyt tag - med fradrag for den nytte, husejeren har haft af taget. Dommen forudsætter ikke, at taget faktisk udskiftes.

Vestre Landsrets dom er en radikal nytænkning i forhold til hidtidige aftalebestemmelser i købelov og aftalelov. Den indfører et subjektivt skøn vedrørende acceptabelt udseende, indfører lange garantiperioder og nedsætter producenters mulighed for selv at vælge mangeludbedring. Alt i alt udvider den producenters erstatningsansvar betydeligt.

Da sagen har vidtrækkende følger og er principiel for mange producenter ankes dommen til Højesteret.

2001: Vestre Landsret dommens store udvidelse af erstatningsansvaret i forhold til tidligere retsregler (kombineret med en verserende udenlandsk voldgiftssag) medfører, at DEF 1994 den 15. januar går i betalingsstandsning. Betalingsstandsningen sker for at stille alle fordringshavere lige, da der nu er tvivl om, hvorvidt DEF 1994 kan honorere erstatnings-kravene.

Betalingsstandsningen forlænges i Sø- og Handelsretten hver tredje måned. Senest har skifteretten forlænget fristen til og med den 15. januar 2002.

Højesteret færdiggjorde ankesagen den 18-19. oktober 2001, og dommen blev bekendtgjort tirsdag d. 6. november.

FLS Industries A/S
Koncerninformationsafd.