Tavoitteena yhtenäinen maailmanlaajuinen langattomien palveluiden markkina:Alan johtavat yritykset sitoutuvat avoimeen langattomaan arkkitehtuuriin


Yritykset pyrkivät yhdessä edistämään yhteistoiminnallisen langattoman Internet-yhteyden ja visuaalisen sisällön lataamispalveluiden markkinoilletuloa maailmanlaajuisesti. Palvelut käyttävät GSM/GPRS-teknologiaa ja tulevia kolmannen sukupolven WCDMA-matkapuhelinverkkoja. Noudattamalla yhtenäisiä avoimia maailmanlaajuisia standardeja alan johtavat yritykset voivat tarjota kuluttajille laajan valikoiman erilaisia kilpailukykyisiä mutta samalla yhteensopivia päätelaitteita ja palveluita. Tämä puolestaan edistää merkittävästi teollisuudenalan kasvua ja varmistaa suurtuotannon edut.

Yritykset kehittävät langattomien palveluiden ohjelmistoja noudattaen alan tärkeimpien stardardointijärjestöjen spesifikaatioita, kuten 3GPP (3G Partnership Program) ja WAP Forum. Aloitetta tukevat yritykset jatkavat aktiivista osallistumistaan standardointijärjestöjen työhön sekä edistävät spesifikaatioiden hyväksyntää ja käyttöönottoa alan kasvun kiihdyttämiseksi. Aloite kattaa niin langattomien päätelaitteiden toimittajien asiakasohjelmistot kuin matkapuhelinoperaattoreiden vastaavat palvelinratkaisut.

Aloitteen myötä operaattoreille, järjestelmä-integraattoreille, tietotekniikkalaitteiden toimittajille, päätelaitevalmistajille ja sovelluskehittäjille avautuu uusia kasvupolkuja ja tuloja. Tämän mahdollistaa eri toimittajat kattava yhtenäinen järjestelmä, joka rakentuu avoimille standardeille kuten WAP2.0/XHTML, MMS (Multimedia Messaging Service), SyncML ja muut 3GPP-yhteensopivat teknologiat. Lisäksi tärkeisiin osatekijöihin kuuluvat muun muassa JavaTM-teknologia ja Symbian OS-käyttöjärjestelmä.

Mukana olevat yritykset sitoutuvat toimittamaan yllämainittuihin avainteknologioihin perustuvia tuotteita ja palveluita. Ne muodostavat perustan avoimelle langattomien palveluiden arkkitehtuurille. Yhtenäinen arkkitehtuuri hyödyttää koko alaa olemalla nopein reitti maailmanlaajuiseen massamarkkinaan, joka tarjoaa kaikille arvoketjun jäsenille tasavertaiset mahdollisuudet.

Kuluttajille avoimet standardit tuovat kilpailukykyisen tuote- ja palveluvalikoiman ja todellisen valinnanvapauden. Lisäksi kuluttajille jää päätösvalta siitä, milloin ja miten he palveluita käyttävät. Lisäetu on yhtenäinen, intuitiivinen tapa käyttää palveluita.

"Tämän aloitteen kautta ulotamme tulevan langattoman palvelumarkkinan potentiaalin huippuunsa. Alamme johtavat yritykset tekevät nyt yhdessä totta tämän vuosikymmenen kasvumahdollisuudesta. Tavoitteemme on mahdollistaa maailmanlaajuinen ja avoin langattomien palveluiden markkina, joka auttaa ihmisiä rakentamaan omaa langatonta maailmaansa ja antaa heille mahdollisuuden aktiivisesti hallita omaa elämäänsä ja valintojansa. Olemme oppineet paljon siitä, mitä ihmiset haluavat ja kuinka tärkeätä on kunnioittaa yksilöllisiä valintoja. Maailmanlaajuinen, avoin perusta palveluille on alallemme ratkaisevan tärkeä, jotta täytämme vaativien asiakkaidemme tarpeet ja vahvistamme itsenäisten ohjelmistokehittäjien innovaatioita. Nokia osallistuu palvelumarkkinan luomiseen tarjoamalla asiakas- ja palvelinohjelmistonsa lisensioitavaksi lähdeohjelmana, avoimin ja tasapuolisin ehdoin", toteaa Nokian pääjohtaja Jorma Ollila.

Mainittujen yritysten lisäksi muita aloitteen tukijoita ja arkkitehtuurin osatekijöitä julkistetaan tulevina kuukausina. Aloite on avoin kaikille seuraavan sukupolven matkaviestinnän kehityksestä kiinnostuneille.

Lisätietoja antaa :
Nokia yhtymäviestintä, puh. 07180 34459
www.nokia.fi ja www.nokia.com

Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan englanninkielisenä osoitteessa http://press.nokia.com/pressreleases.html