Nokia Säätiön tunnustuspalkinto professori Ilkka Haikalalle tuloksellisesta ohjelmistotekniikan opetus- ja tutkimustoiminnasta


Nokia Oyj:n Säätiö on myöntänyt tämän vuoden tunnustuspalkinnon Tampereen teknillisen korkeakoulun professori Ilkka Haikalalle pitkäaikaisesta, kannustavasta ja tuloksellisesta ohjelmistotekniikan opetus- ja tutkimustoiminnasta sekä alan opetusmateriaalin tuottamisesta. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

"Professori Haikalan kannustava opetus- ja tutkimustoiminta teollisuutemme ja koko elinkeinoelämämme kannalta keskeisen tärkeällä ohjelmistotekniikan alueella on ollut sekä poikkeuksellisen laaja-alaista että tuloksellista. Hän on ohjannut 450 diplomityötä, tuottanut merkittävästi alan opetusmateriaalia sekä edistänyt laajasti ohjelmistotekniikan tutkimusohjelma- ja seminaaritoimintaa, joka on vaikuttanut oleellisesti alan tiedon ja teknologian kehittämiseen ja siirtoon", toteaa säätiön hallitus valintaperusteluissaan.

Puhuessaan säätiön vuotuisessa juhlassa Nokia Oyj:n pääjohtaja Jorma Ollila korosti erityisesti yliopistojemme perusopetuksen kehittämistarvetta sekä yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteishankkeiden kannustavuuden lisäämistä.

"Perusopetusvaiheessa opiskelijoita tulee motivoida ja heidät tulee varustaa niin hyvillä perustiedoilla, että jatko-opinnotkin sujuvat ripeästi. Yliopistojen laajenemisen, resurssipulan ja osittain myös opetustoiminnan aliarvostuksen vuoksi perusopetuksen tasossa on monin paikoin merkittävästi parantamisen varaa. Toimenpiteisiin tulee ryhtyä pikimmiten, jotta vältetään suuret välittömät ja välilliset vahingot."

Pääjohtaja Ollila totesi Suomen olevan kansainvälisissä arvioissa kärkisijoilla teollisuuden ja yliopistojen yhteistyössä, jossa keskeisiä tekijöitä ovat mm. Tekesin teknologiaohjelmat. Viime aikoina näiden yhteishankkeiden tutkimustulosten omistukseen, käyttöön ja luovutukseen liittyvät aineelliset ja eettiset kysymykset ovat saaneet osakseen suurta huomiota.

"Meneillään olevassa selvitys- ja säädäntätyössä on tärkeää päästä tuloksiin, jotka kannustavat yhteistyöhön ja ottavat huomioon osapuolten yhteistyöhön tuomat elementit, niistä saadut hyödyt sekä kunkin osapuolen varsinaisen yhteiskunnallisen tehtävän", Jorma Ollila sanoi.

Aiempina vuosina säätiön tunnuspalkinnon ovat saaneet Lauri Kuokkanen (1995), Pekka Tarjanne (1996), Linus Torvalds (1997), Arto Salomaa (1998), Kullervo Nieminen (1999) ja Osmo A. Wiio (2000).

Nokia Säätiö, jonka tehtävänä on tukea maamme tieto- ja teletekniikan tieteellistä kehittämistä ja edistää alan opetustoimintaa Suomessa, jakoi juhlatilaisuudessaan tunnustuspalkinnon lisäksi apurahoja yhteensä 413 000 euroa: viisi vierailuapurahaa (yht. 51 000 euroa), 68 opiskelija-apurahaa tohtoritutkintoon tähtäävien opintojen tukemiseksi (yht. 332 000 euroa) sekä seitsemän opetusapurahaa ajan tasalla olevan opetusmateriaalin luomiseen (yht. 30 000 euroa).

Lisätietoja:
Juhani Kuusi, Nokia Oyj:n Säätiön puheenjohtaja, p. 07180 36500
Heikki Välisuo, Nokia Oyj:n Säätiön asiamies, p. 07180 36360