Hydro Kapitalmarkedsdag


Norsk Hydro ASA opplyser følgende på sin kapitalmarkedsdag 8. januar 2002;
 
Selskapet har i løpet av det siste året styrket sin stilling ved en vellykket gjennomføring av flere betydelige strategiske tiltak. Oppkjøpet av det tyske selskapet VAW Aluminium, som ble offentliggjort mandag, vil gjøre Hydro Aluminium til et av verdens ledende aluminiumselskaper. Oppkjøpet er blant annet muliggjort ved at Hydro over de siste par år har bygget opp en styrket finansiell kapasitet. Hydro Agri har gjennomført et meget vellykket omstillingsprogram og mer enn oppfylt de annonserte forbedringsmål. Innen Olje og Energi har Hydro sikret seg flere meget attraktive lisenser utenfor norsk sokkel med et betydelig potensial.

Realiseringen av de kunngjorte lønnsomhetsmål for 2002, vil imidlertid representere en betydelig utfordring. Forventet Cash Return on Gross Investments (CROGI) for 2002 (basert på oljepris 18 USD per fat, valutakurs USD/NOK 8,00, aluminiumspris LME 3 mnd. 1500 USD/tonn og gjødselpris CAN 27 113 USD per tonn), er nå justert til 8-9%. Nedjusteringen fra de tidligere målsatte 10% skyldes primært svekkede markedsforhold for aluminium og investering for ny vekst innenfor Lettmetall og Olje og Energi som ennå ikke er kommet i produksjon.

Hydro planlegger for et ordinært investeringsnivå på omlag 19 milliarder kroner i 2002. Investeringene forventes fordelt på de ulike forretningsområdene som følger: Olje og Energi ca. 45%, Lettmetall ca. 40%, Agri ca. 10% og andre knapt 5%. Investeringsnivået inkluderer årets forventede investeringer relatert til det nylig annonserte oppkjøpet av aluminiumsselskapet VAW. Investeringsnivået reflekterer ikke selve oppkjøpet av VAW, og heller ikke eventuelle kjøp av eierandeler knyttet til SDØE.

I tillegg forventes letenivået i Olje og Energi for 2002 å utgjøre ca. 2,4 milliarder kroner, hvorav ca. 1,8 milliarder kroner utenfor norsk sokkel. Samlet letenivå representerer en økning på ca 20% fra 2001, og reflekterer at Hydro nå er inne i et meget aktivt leteår, spesielt på de nylig ervervede internasjonale posisjoner.

Hydro bekrefter at produksjonsmålet for olje og gass i 2001, tilsvarende ca. 415.000 fat oljeekvivalenter (oe) per dag ble oppnådd. Gjennomsnittlig totalproduksjon for 2002 forventes å utgjøre ca. 430.000 fat oe. per dag. Reduksjonen fra tidligere anslag skyldes primært forsinket oppstart på feltene Terra Nova og Girassol, produksjonskutt pålagt av norske myndigheter, og nedjusterte forventninger til gassavtak. Hydros reviderte produksjonsprofil frem til 2005 representerer en årlig produksjonsvekst på 5-6%. Profilen er i motsetning til tidligere, nå ekslusiv forventninger til produksjon fra leteaktivitet (nye funn). Endringen innebærer verken lavere forventninger til leteresultater eller lavere internt ambisjonsnivå, men ønske om større sikkerhet knyttet til den offisielle produksjonsprofil.

Hydro rapporter et foreløpig reserve-erstatningsnivå for 2001 på ca 120%. Reserver knyttet til Snøhvit-utbyggingen er da ikke inkludert.
På Ormen Lange feltet forventes fortsatt utbyggingsplan ferdigstilt i 2003. Dette bidrar til at Hydro er i henhold til plan om å nå målet om funn og ubyggingskostnader på 5 USD/fat oe i 2003.

Kjøpet av aluminiumsselskapet VAW gir Hydros aluminiumsaktiviteter en helt ny dimensjon. Tidligere Hydro Lettmetall og VAW kompletterer hverandre, og nye Hydro Aluminium blir Europas ledende aluminiumselskap. Det nye selskapet har et betydelig verdiskapingspotensial, både realisert ved tradisjonelle kostnadssynergier, men i kanskje vel så stor grad ved utnyttelse av konkurransefortrinn og nye markedsposisjoner. Før oppkjøpet har Hydro allerede identifisert et betydelig effektiviseringspotensial i det opprinnelige Hydro Lettmetall. Som følge av dette, og inklusiv synergier ved VAW-oppkjøpet, anslås en nedbemanning knyttet til stabsfunksjoner tilsvarende ca. 1100 personer. Kostnader knyttet til en slik restrukturering vil belaste resultatet i 2002.

Snuoperasjonen i Agri er fullført med resultater i overkant av både opprinnelige og reviderte planer. Årlige faste kostnader er redusert med 2,3 milliarder kroner i forhold til 1998 nivå. Tilsvarende bemanningsreduksjon har vært 3600 personer. Både reduksjon i kostnader og bemanning utgjør vel 30% i forhold til nivået i 1998. Snuoperasjonen i den europeiske gjødselaktiviteten, kombinert med styrkede posisjoner utenfor Europa, har gitt Hydro Agri en ny plattform for vedvarende verdiskaping. Hydro Agri har iverksatt ytterligere tiltak for besparelser og effektivisering.

Oppkjøpet av VAW innebærer at forventet forhold mellom Hydros gjeld og egenkapital etter ervervelsen vil utgjøre 0,7. Selskapet målsetter gjennom inntjening, kapitaldisiplin og avhendelser at dette forholdstallet ved utløpet av 2003 igjen vil nå nivået 0,5.

For ytterligere å fokusere virksomheten, introduserer Hydro et nytt program for avhendelser, der målsettingen er salg av virksomheter tilsvarende 10 milliarder kroner innen utløpet av 2003. Aktuelt for avhendelse er blant annet Petrokjemi, eierandelen i KFK og VAW Flexible Packaging. Som ledd i dette avhendelsesprogrammet, har Hydro inngått avtaler om salg av selskapets eierandeler i Produksjonslisens (PL) 038, PL 072B, PL 150 og PL 203 i tillegg til en eierandel i PL 252 på norsk kontinentalsokkel. Avtalene er avhengig av de norske myndigheters godkjennelse. De avhendete lisensene inkluderer også funn som er utenfor Hydros kjerneområde, eller som forøvrig ikke passer inn i selskapets strategi. Inklusiv tidligere annonserte solgte eierandeler i PL 025 og PL 187 og salg av aksjene i Pelican, utgjør dette etter skatt en gevinst vurdert til omlag 500 millioner kroner. Samtlige transaksjoner forventes bokført i 2002.

Hydro opplyser forøvrig at man har drøftet med staten hvordan den som aksjonær vil forholde seg ved et eventuelt fremtidig tilbakekjøp av aksjer når formålet er å slette disse. Selskapet har nå fått bekreftet at staten som eier, i forbindelse med slike tilbakekjøp, vil opptre slik at statens eierandel ikke øker.

Hydro har nå en sterk plattform for verdiskaping. Olje og Energi har etablert interessante posisjoner, spesielt på letesiden, som gir godt grunnlag for utnyttelse av selskapets konkurransefortrinn.
Aluminiumområdet vil være blant verdens tre ledende integrerte aluminiumselskaper. Agri vil være det verdensledende gjødselselskap. De nye posisjoner gir økt strategisk fleksibilitet innen alle tre forretningsområder. Selskapet vil proaktivt videreutvikle industrielle løsninger som kan gi ytterligere verdiskapning og vil også være åpen for endringer i selskapets struktur dersom det bidrar til å realisere slike industrielle løsninger.