Pro forma informasjon for Hydro / VAW


Oslo, 18 februar 2002:
Pro forma information for Hydro/VAW:
Som tidligere meldt har Hydro inngått avtale om kjøp av VAW. Avtalt kjøpesum for aksjer,
beregnet per 1. Januar 2002, utgjør 1.888 millioner euro, tilsvarende omlag 15 milliarder kroner. I tillegg overtas rentebærende gjeld i selskapet på omlag 757 millioner euro (6 milliarder kroner) per 1. januar 2002 og pensjonsforpliktelser tilsvarende omlag 450 millioner euro (3,6 milliarder kroner). Kjøpet finansieres av Hydros eksisterende kontantbeholding og trekkrettigheter.

Oppkjøpet er betinget av nødvendig myndighetsgodkjennelse. Det antas at overtakelse i henhold til avtalen vil gjennomføres i første kvartal 2002. VAW vill inngå i Hydros regnskap fra overtakelsestidspunktet.

Det canadiske aluminiumsselskapet Alcan hevder å ha forkjøpsrett til VAWs 50% andel i
valseverket Alu-Norf ved eierskifte, og har anlagt søksmål mot VAW for tysk domstol. VAW
bestrider at slik forkjøpsrett foreligger, og Hydro støtter denne oppfatningen.

VAW har virksomheter i mer enn 20 land. Hoveddelen av aktivitetene ligger i EU, men i tillegg har VAW viktige aktiviteter i Nordamerika og i Stillehavsregionen. VAW hadde i 2001 en omsetning på omlag 31 milliarder kroner (3,8 milliarder euro), og omlag 17.000 ansatte.

VAW har fire virksomhetsområder, Primærmetall, Valsede produkter, Automotive og Flexible Packaging. Flexible Packaging ligger utenfor Hydros kjernevirksomhet og vil bli solgt. Denne virksomheten hadde i 2001 en omsetning på 5,1 milliarder kroner (637 millioner euro) og omlag 5.350 ansatte.

VAW har sin styrke spesielt innenfor valsede og støpte produkter, mens Hydro har sin styrke
innenfor profiler og ekstrudering. Innenfor primærproduksjon av aluminium utfyller VAW og
Hydro hverandre geografisk, og den samlede kapasitet gir en god balanse i forhold til
videreforedlingsaktivitetene. VAWs aktiviteter vil bli integrert med Hydros lettmetall-område og utgjøre Hydro Aluminium, som forventes å være fullt samordnet allerede fra juli 2002.

Sammenslutningen av aluminiumaktivitetene i Hydro og VAW vil gi inntekts- og
kostnadssynergier som vil styrke den samlede virksomhetens konkurransekraft. Sammen med
andre effektiviseringstiltak forventes dette å gi årlige kostnadsbesparelser på 1,6 milliarder kroner i 2004 sammenlignet med Hydros og VAWs samlede kostnadsnivå i 2001. Disse tiltakene vil redusere bemanningen med omlag 1.100 globalt, hvorav vel 300 i Norge.


Disse proforma regnskapstallene er bare utarbeidet for å kunne vise sammenlignbare tall og er ikke et uttrykk for hva resultatet ville vært dersom transaksjonene hadde funnet sted på ovennevnte tidspunkt. Proforma regnskapstallene er basert på Hydros foreløpige årsresultat for 2001 og foreløpig årsresultat for VAW for 2001, i henhold til US GAAP. De anvendte regnskapsprinsippene er noe forskjellige, bl.a fordi VAW vurderer sitt varelager etter LIFO (last in first out) prinsippet. Det er høyere usikkerhet ved proforma regnskapstall enn ved historiske regnskapstall.

Eiendeler og forpliktelser i VAW på oppkjøpstidspunktet vil bli regnskapsført til virkelig verdi (oppkjøpsmetoden). Pro forma regnskapstall er basert på foreløpige estimater for virkelig verdi av eiendeler og gjeld i VAW. Tilordning av anskaffelseskost kan bli endret etter overtakelse av virksomheten. Ved foreløpig tilordning av anskaffelseskost er identifiserte immaterielle eiendeler ikke tilordnet vesentlige beløp. Merverdiene er i hovedsak tilordnet varige driftsmidler. Det har ikke fremkommet goodwill i den foreløpige tilordningen.

Det er gjennomført pro forma justeringer knyttet til merverdier i eiendeler og avskrivning av disse, finansiering av kjøpet og utsatt skatt knyttet til justeringer. Vesentlige salg og mellomværender mellom selskapene er eliminert.

Attachments

Pro forma informasjon for Hydro / VAW