Jaakko Pöyry Group ostaa kanadalaisen metsäteollisuuden suunnittelutoimiston liiketoiminnan


Jaakko Pöyry Group ostaa Ajami, Bedard, Gagnon, Sexton Inc. (ABGS) ‑nimisen kanadalaisen metsäteollisuuden suunnittelutoimiston liiketoiminnan. Yrityksen toimipaikka sijaitsee Montrealissa, Québecin osavaltiossa Kanadassa, ja sen palveluksessa työskentelee noin 100 metsäteollisuuden asiantuntijaa. ABGS:n liikevaihto vuonna 2001 oli 14 miljoonaa euroa ja liiketoiminta on ollut kannattavaa. ABGS:n liiketoiminta siirretään Jaakko Pöyry Groupin 100-prosenttisesti omistamaan Jaakko Pöyry ABGS Inc. -yhtiöön. Kauppa tullaan saattamaan päätökseen lähiaikoina ja se astuu voimaan 30.6.2002. Yhtiö konsolidoidaan Jaakko Pöyry Groupin tulokseen ja taseeseen 1.7.2002 alkaen.
 
ABGS on vuonna 1994 perustettu, metsäteollisuuteen keskittynyt täyden palvelun suunnittelu- ja insinööritoimisto. Yhtiö tarjoaa EPCM-palveluja (Engineering, Procurement, Construction Management). Se on alan suurimpia toimistoja itäisessä Kanadassa, missä sillä on merkittävä markkinaosuus. ABGS:n keskeisiä metsäteollisuuden asiakkaita ovat Tembec, Bowater, Irving, Domtar ja Abitibi.
 
Jaakko Pöyry Groupin Metsäteollisuus-liiketoimintaryhmän ja ABGS:n yhteistyö alkaa välittömästi Papier Gaspesia Inc.:n paperitehdasprojektin suunnittelulla. Yrityksen omistavat Fonds des Travailleurs du Québec (FTQ), Rexfor sekä Tembec Inc., joka vastaa tehtaan operoinnista. Projekti käsittää LWC-paperitehtaan uuden TMP-laitoksen sekä paperikonelinjan uudistamisen. Palvelut sisältävät tehtaan prosessi-, mekaanisen sekä sähkö- ja automaatiosuunnittelun. Palveluiden toteuttamisesta vastaa ABGS yhdessä eri Jaakko Pöyry Group -konserniyhtiöiden kanssa, ja projekti parantaa myös USA:ssa sijaitsevan Marathon Engineers/Architects/Planners LLC:n työkuormaa. Uudistettu tehdas on määrä ottaa käyttöön heinäkuussa 2004. Toimeksiannon kokonaisarvo on 11 miljoonaa euroa ja se huomioidaan Metsäteollisuus-liiketoimintaryhmän tilauskannassa 1.7.2002 lähtien.
 
Jaakko Pöyry Group nousee toteutuneen yrityskaupan ja saadun toimeksiannon kautta Pohjois-Amerikan johtavien metsäteollisuuden asiantuntijayritysten joukkoon. Tämä luo mahdollisuuksia kasvulle myös tulevaisuudessa, sillä eurooppalaiset metsäteollisuusyritykset laajentavat toimintaansa Kanadassa ja USA:ssa. Montreal on itäisen Kanadan sellu- ja paperiteollisuuden keskus ja useimmilla näistä yrityksistä on päätoimipaikka Montrealissa. Kanadan paperi- ja kartonkiteollisuuden vuosituotanto on noin 22 miljoonaa tonnia, josta Québecin osavaltiossa tuotetaan 9 miljoonaa tonnia.
 
Jaakko Pöyry Groupin strateginen pitkän tähtäimen tavoite on ollut laajentaa toimintaansa Pohjois-Amerikan paperi- ja selluteollisuuden suunnittelumarkkinoilla. Yhdistämällä konsernin Metsäteollisuus-liiketoimintaryhmän voimavarat ABGS:n paikallistuntemukseen, asiakassuhteisiin ja markkina-asemaan luodaan edellytykset Jaakko Pöyry Groupin metsäteollisuuteen liittyvän liiketoiminnan kasvulle Pohjois-Amerikassa. Metsäteollisuuden konsultointi ‑liiketoimintaryhmän Montrealin toimisto siirtyy samoihin tiloihin ABGS:n kanssa. Konsernin palveluksessa on yritysoston jälkeen yhteensä noin 200 metsäteollisuuden suunnittelu- ja konsultointiasiantuntijaa Pohjois-Amerikassa. Toimipaikkoina ovat New York, Atlanta, Montreal ja Appleton (Wisconsin, USA). Jaakko Pöyry Groupin tavoitteena on edelleen laajentaa paikallisverkoston kattavuutta Pohjois-Amerikassa.
 
Metsäteollisuus-liiketoimintaryhmä käyttää liikenimeä Jaakko Pöyry. Sen liikevaihto v. 2001 oli 150 miljoonaa euroa. Jaakko Pöyryllä on toimistoja 15 maassa ja se työllistää 1900 asiantuntijaa maailmanlaajuisesti.
 
JAAKKO PÖYRY GROUP OYJ
 
Erkki Pehu-Lehtonen
Toimitusjohtaja
 
Teuvo Salminen
Toimitusjohtajan sijainen