Nokian myynnin ja tuloksen pitkän aikavälin kasvutavoite yli 10 %


Torstaina Helsingissä pidetyssä sijoittajatapaamisessa Nokian johto toisti luottavaisen näkemyksensä langattoman viestintäteollisuuden kasvun ja kehityksen suhteen sekä asetti uudeksi myynnin ja tuloksen pitkän aikavälin kasvutavoitteeksi vuodesta 2003 alkaen yli 10 %.
 
Nokia ennakoi vuoden 2002 toisen vuosipuoliskon myynnin kasvavan, kuitenkin korkeintaan 10 %, edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Aiempi arvio oli vähintään 15 %:n kasvu. Yhtiön aiemmin esittämän arvion mukaisesti vuoden 2002 pro forma osakekohtaisen tuloksen (laimennettu) odotetaan olevan 0,83 euroa. Nokia suunnittelee antavansa lisätietoja vuoden 2002 toisen puoliskon näkymistä toisen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä 18.7.2002.
 
Nokia uskoo edelleen, että vuonna 2002 maailmassa myydään 400 - 420 miljoonaa matkapuhelinta. Markkina kasvaisi siten jonkin verran viime vuodesta, jolloin matkapuhelimia myytiin arviolta 380 miljoonaa kappaletta.
 
Nokian on tarkoitus aloittaa 30 uuden tuotteen toimitukset vuoden 2002 aikana ja yhtiön johto uskoo näiden uusien tuotteiden tukevan toisen vuosipuoliskon myynnin kasvuodotuksia. Vuoden 2002 loppuun mennessä Nokia aikoo toimittaa markkinoille kymmenen värinäytöllistä puhelinmallia ja vastaavasti noin puolessa Nokian myymistä puhelimista on multimediaviestintäominaisuudet. Nokia arvioi, että vuonna 2003 yli 50 %:ssa yhtiön toimittamista puhelimista tulee olemaan värinäyttö.
 
Nokia uudistaa 40 %:n markkinaosuustavoitteensa matkapuhelimissa. Nokian tavoitteena on saavuttaa  markkinajohtajan asema Kiinan matkapuhelinmarkkinoilla sekä maailmanlaajuisilla CDMA-markkinoilla.
 
Nokia on toimittanut kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoja 42 operaattorille. Näistä volyymitoimituksia on 26. Nokia vahvisti sitoutumisensa siihen, että ensimmäinen yhtiön toimittama kolmannen sukupolven verkko otetaan käyttöön syyskuussa 2002. Nokia toimittaa kolmannen sukupolven verkkoja myös Yhdysvaltoihin, ja EDGE-verkkojen kaupalliset volyymitoimitukset jatkuvat edelleen.
 
Yhtiö luonnehti äskettäin julkistettua Open Mobile Alliance ‑yhteenliittymää merkittäväksi kehitysaskeleeksi langattomien päätelaitteiden yhteensopivuuden ja käytettävyyden kannalta. Nokia arvioi, että koko toimialan Symbian-yhteensopivien multimediapuhelinten toimitukset tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä ylittävät miljoona kappaletta kuukaudessa. Näiden laitteiden moninaiset toiminnot tukevat uusien, kasvavien langattomien palvelumarkkinoiden syntymistä luoden pohjaa sille, että langaton multimedia on muodostumassa merkittäväksi trendiksi.
 
On otettava huomioon, että tähän katsaukseen sisältyvät muut kuin jo toteutuneita seikkoja koskevat lausumat ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: A) tuotteiden toimituksiin liittyvät ajankohdat; B) kykymme kehittää ja tarjota uusia tuotteita ja teknologioita; C) ennakoinnit markkinoiden kasvusta ja kehittymisestä; D) ennakoinnit kasvusta ja kannattavuudesta; ja E) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida" tai muu vastaava ilmaisu. Koska tällaisiin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita me odotamme. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa näitä poikkeamia, voivat olla esimerkiksi: 1) langattoman viestinnän markkinoiden kehittyminen, mukaan lukien uusintaostomarkkinoiden jatkuva kehitys ja yhtiön menestys kolmannen sukupolven markkinoilla; 2) tuotteiden ja palvelujen kysyntä; 3) uusien tuotteiden ja palvelu-uutuuksien hyväksyntä markkinoilla; 4) operaattorien uusien tuotteiden ja palveluiden saatavuus; 5) heikentynyt taloudellinen tilanne monilla yhtiön päämarkkina-alueilla; 6) hinnoitteluun kohdistuvat paineet; 7) kilpailutilanne; 8) teknologiamuutosten vaikutukset; 9) konsolidoituminen tai muut rakenteelliset muutokset langattoman viestinnän markkinoilla; 10) yhtiön yhteistyökumppaneiden, toimittajien ja asiakkaiden menestys ja taloudellinen tilanne; 11) yhtiön asiakasrahoitusriskien hallinta; 12) yhtiön tuotekehityksen jatkuva menestys; 13) yhtiön tuotannon kustannustehokas, tehokas ja joustava jatkuva menestys; 14) yhtiön kyky hankkia keskeytymättä ja kohtuuhintaan komponenttituotantoa sekä tutkimusta ja kehitystä; 15) markkinakysynnän muutoksista aiheutuvat varastonhallintaan kohdistuvat riskit; 16) valuuttakurssien vaihtelut mukaan lukien erityisesti vaihtelut eurokurssin sekä Yhdysvaltojen dollarin ja Japanin jenin välillä; 17) valtioiden käytäntöjen, lakien ja säännösten muutosten vaikutukset; 18) ne riskitekijät, jotka mainitaan yhtiön 31.12.2001 päättynyttä tilikautta koskevassa  Yhdysvaltojen arvopaperisäännösten mukaisessa asiakirjassa (Form 20-F) ss. 10-17.
 
Lisätietoja antaa:
Lauri Kivinen, yhtymäviestintä, puh. 07180 34495
Ulla James, sijoittajasuhteet, puh. +1 972 894 4880
Antti Räikkönen, sijoittajasuhteet, puh. 07180 34290
www.nokia.com