Stor pågang på Telenors feilmottak etter tordenvær


Tordenværet som gikk over store deler av det sentrale østlandsområdet onsdag kveld og natt til torsdag har etterlatt seg store skader, også i telenettet. Det er i første rekke ISDN-bokser og ADSL-modemer som er rammet. Noen mindre sentraler er også slått ut av lynet, i tillegg til flere basestasjoner i mobilnettet.
 
Alle tilgjengelige ressurser er satt inn på feilretting, og feilretterne jobber overtid både utover normal arbeidstid og i helgen. Installasjoner forbundet med liv og helse blir prioritert, og kan føre til at enkelte må vente på feilretting noen dager. Ordinære installasjoner blir utsatt som følge av det store antall feil som nå skal rettes.
 
Normal rettetid for Telenors kunder er innen klokken 20 ett virkedøgn etter at feilmelding er mottatt. ”Situasjonen nå med et stort antall feil tilsier at rettetidsløftet i enkelte områder må utsettes med flere dager,” sier fungerende kunderservicedirektør i Telenor Plus, Sølvi Hermansen.
 
Telenors feilmottak – 145 – har hatt uvanlig stor pågang av henvendelser med opptil 1600-1800 kundemeldte feil i timen. "Vi svarer unna så fort vi kan. Likevel opplever nok mange at de ikke kommer gjennom på 145. Vi har satt inn det vi har av ressurser, og håper at vi skal være à jour innen rimelig tid," sier Sølvi Hermansen, som anbefaler kunder med feil å fortsette å ringe til de får svar. Kunder som har tilgang til internett oppfordres til å melde feil via www.telenor.no.


Telenor oppfordrer kunder som bor i områder der det er tordenvær, om å ta sine forholdsregler når uværet nærmer seg. Mange har for vane å trekke ut strømkontaktene til Tv-en, vaskemaskinen og annet kostbart elektrisk utstyr. På samme måte bør også kontaktene til PC-er, modemer og ISDN-bokser trekkes ut. Da forhindres forhåpentligvis skader på det elektriske utstyret som er koblet til telenettet. Det kan også være lurt å koble fra denne type utstyr før man drar på ferie.

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen før ISDN-boksen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektriske forretninger landet over.