Hemtex rapporterar fortsatt stark tillväxt och ökad lönsamhet


Hemtex rapporterar fortsatt stark tillväxt och ökad lönsamhet

Hemtex delårsrapport för de första nio månaderna i räkenskapsåret 2006/2007 visar på en fortsatt stark utveckling för koncernens expansion och lönsamhet. Tillväxten drivs av att Hemtex etablerar nya butiker och förvärvar franchisebutiker. Lönsamheten förbättrades genom ökad försäljning i kombination med stärkt bruttomarginal.

Under räkenskapsårets tredje kvartal, perioden 1 november-31 januari, steg nettoomsättningen med 33 procent till 501,2 Mkr. Rörelseresultatet ökade samtidigt med 35 procent till 112,3 Mkr, vilket gav en rörelsemarginal på 22,4 procent.

”Resultatet är som helhet starkt med bra tillväxt och förbättrad lönsamhet. Särskilt tydligt är att vår ökade andel direktinköp ger effekt i form av förbättrad bruttomarginal”, säger Anders Jansson, VD och koncernchef.

Hemtex fortsätter att hålla en hög etableringstakt. Under det tredje kvartalet öppnade koncernen 13 nya butiker och förvärvade dessutom 12 butiker från franchisetagare. Under delårsperioden öppnade koncernen totalt 29 nya butiker. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 1 procent under kvartalet, mycket som en följd av svagare marknad.

”Vi är övertygade om att vårt koncept fungerar på flera marknader, vilket framgångarna i Finland och den lovande inledningen i Norge är bekräftelse på. Vi har därför beslutat att ta steget in i Baltikum och öppna en butik i Pärnu i Estland. Det kan även bli aktuellt att etablera Hemtex på fler europeiska marknader, och då framför allt i samarbete med franchisetagare”, säger Anders Jansson

En annan viktig del i tillväxtstrategin är utvecklingen av nya butikskoncept. Hemtex beslutade i februari 2007 att etablera sin första Volymbutik, med avsevärt större försäljningsyta än existerande butiker. Butiken kommer att ligga på Sergelgatan i Stockholm och öppnar i oktober. Den kommer att följas av ytterligare 3-4 Volymbutiker i Sverige och Finland räkenskapsåret 2007/2008. 


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Jansson, VD och koncernchef: 0705-50 42 87
Tommy Svensson, Ekonomi- och finanschef: 0702-10 80 69.

Besök gärna Hemtex webbplats: www.hemtex.se


Hemtex är Nordens ledande hemtextilkedja med totalt 183 butiker, varav 136 i Sverige, 32 i Finland, 9 i Danmark och 6 i Norge. Av butikerna är 160 ägda av Hemtexkoncernen och 23 av franchiseföretag. Samtliga butiker utanför Sverige ägs av Hemtexkoncernen. Under gemensamt varumärke säljer butikerna heminredningsprodukter med tonvikt på hemtextil. Omsättningen i konsumentledet (inklusive franchisebutiker) uppgår till cirka 1,6 miljarder kronor, exklusive mervärdeskatt. Hemtexkoncernens årsomsättning uppgick per den 31 januari 2007 till totalt 1,4 miljarder kronor.

Attachments

03052321.pdf