Boindex föll till 120,5 fjärde kvartalet i fjol


Pressmeddelande 12 mars 2007

Boindex föll till 120,5 fjärde kvartalet i fjol

Husköpkraften är nu den lägsta på mer än tio år  
Swedbank publicerar idag Boindex för fjärde kvartalet 2006. Boindex, som mäter husköpkraften, sjönk till 120,5, jämfört med 131,7 tredje kvartalet. Hushållen har fått sämre råd med sina husköp, eftersom uppgången i förvärvsinkomsterna inte varit tillräckligt stor för att motverka effekten av högre huspriser och bolåneräntor. Hushållen har fortfarande en buffert vid husköpet, men denna har sjunkit eftersom de nu endast har 20 % högre inkomster än vad som krävs enligt normen för att köpa medianvillan.   

- Husköpkraften har inte varit så här låg sedan 1996, säger Cecilia Hermansson som är Swedbanks prognoschef och ansvarig för Boindex. Trots att bolåneräntorna nu stigit fem kvartal i rad, fortsätter husmarknaden att notera nya prisrekord. Då pris- och räntetoppar sannolikt ännu inte passerats kan hushållens marginaler vid husköp komma att krympa ytterligare. 

Större skillnader mellan heta och svalare fastighetsmarknader  
Rekordmånga kommuner eller regioner (13 stycken) understiger nu normen där hushållen har 15 % bolånekostnader som andel av bruttoinkomsten. I Stockholmsregionen lägger hushållen 21 % av bruttoinkomsten på bolåneräntor. Flertalet av de kommuner som ligger under eller nära 100-strecket återfinns i Mälardalen, Skåne och Halland. I toppen av listan finns Örnsköldsvik, Karlskoga, Hudiksvall och Mariestad.  

- Kommuner i toppen av listan har fått en förbättrad husköpkraft för där har huspriserna fallit, medan de som redan har en svag husköpkraft sett den försämras ytterligare till följd av nya husprisrekord, säger Cecilia Hermansson. Skillnaderna mellan de heta och de svalare fastighetsmarknaderna har blivit större.

Läs hela boindex i bifogad fil. 


Om frågor, vänligen kontakta Cecilia Hermansson, Ekonomiska sekretariatet
tfn 08-5859 1588, eller e-post: cecilia.hermansson@swedbank.se
Samtliga Boindex finns tillgängliga i tabell- och diagramform på 
www.swedbank.se/boindex

Attachments

03122017.pdf Boindex_2006_Q4.pdf