Nokia ja Tampereen teknillinen yliopisto tiivistävät yhteistyötään


Uusi innovaatiokeskus tähtää avoimeen tiedonvaihtoon
 
Nokia ja Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) julkistivat tänään sopimuksen, joka luo uudenlaiset puitteet avoimelle yhteistyölle Nokian ja yliopiston välille.  Tampereella Hervannassa avautuu syyskuussa Nokia Innovation Center Tampere, jossa  yhteistyö pohjautuu avoimeen innovaatioon eli molemminpuoliseen avoimeen tiedonvaihtoon. TTY:stä tulee keskuksen ensimmäinen ja keskeinen yhteistyökumppani.
 
Tavoitteena on synnyttää tutkimustyölle ihanteellinen malli, joka poistaa yhteistyön rajoitteita ja jossa tietoa voidaan jakaa avoimesti. Käytäntö on osoittanut, että tätä voidaan toteutetaan esimerkiksi tiloilla, joissa molempien osapuolten tutkijat voivat toimia yhdessä. Keskeisenä tavoitteena on aito yhteistyö:
 
- Julkistamamme yhteistyön tarkoitus on saavuttaa korkeatasoisia tutkimustuloksia molemmin suuntaisen tiedonvaihdon kautta. Voimme tarkastella yhdessä jotain ongelmaa tai toiminnallista kokonaisuutta, johon ei suoraan liity liikesalaisuuksia. Sen parissa tutkijat molemmista taloista voivat samanlaisella innolla ja yhtenä ryhmänä tehdä töitä, kuvaa yhteistyötä hankkeen valmistelussa tiiviisti mukana ollut signaalinkäsittelyn professori Jaakko Astola TTY:ltä.
 
Ajatuksena on, että tutkijat työskentelisivät yhdessä esimerkiksi yhden päivän viikossa. Alkuvaiheessa yhteisiin tutkimusprojekteihin osallistuu yhteensä noin 70 tutkijaa. Molemmat osapuolet pitävät keskeisenä, että keskuksen työllä on vaikutusmahdollisuuksia ja se kehittää huippuosaamista sekä tuottaa korkeatasoisia julkaisuja. Tutkimusprojekteja rahoitetaan osittain Tekesiltä saatavilla varoilla. Tulevaisuudessa keskukseen liittyy mahdollisesti muitakin Tampereen alueella toimivia tutkimusyksiköitä ja yrityksiä.
 
Uudenlaista yhteistyötä tarvitaan
Nokialla ja TTY:llä on pitkät perinteet keskinäisestä yhteistyöstä, jolle uudenlainen yhteistyömalli on luontevaa jatkoa. Hanke on myös linjassa Nokia Research Centerin (NRC) aiempien pyrkimysten kanssa syventää yhteistyötä arvostettujen yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa. Nokialla on ennestään yhteistyöhankkeita muun muassa Stanfordin yliopiston ja MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) kanssa USA:ssa, Cambridgen yliopiston kanssa Englannissa sekä tuoreimpana Teknillisen korkeakoulun kanssa Otaniemessä. Suomessa yritysten ja yliopistojen välinen yhteistyö tarvitsee kummankin osapuolen mukaan tehostamista.
 
- Nokia on sitoutunut edistämään teknologiatutkimusta Suomessa. TTY:n kanssa tehtävä yhteistyö on jo toinen lyhyen ajan kuluessa julkistamamme hanke, jossa teemme avointa yhteistyötä suomalaisen yliopiston kanssa. NRC kokoaa näin yhteen alan parhaita tutkijoita keskittymään yhdessä haastaviin hankkeisiin. Yhteistyötä arvostavasta ilmapiiristä ja mallista hyötyvät sekä oma tutkimuksemme että yliopisto, toteaa hanketta Nokian puolelta vetävä Jukka P. Saarinen.
 
Ensimmäisessä vaiheessa Nokia Innovation Center Tampere keskittyy tutkimusalueesiin, joihin kuuluvat mm.
- sisältö- ja mediaekosysteemit (tulevaisuuden digitaalinen viestintä; eri laitteissa olevien henkilökohtaisten sisältöjen luonti, ylläpito ja jakaminen)
- älykkäät käyttöliittymät (kehittyneet  kuvanparannustekniikat; uuden ajan elämysten visuaaliset käyttöliittymät)
- painettava elektroniikka (elektroniikan pakkaus ja integroitu elektroniikka)
- moduuleista koostuvat tietokonejärjestelmät (kehittyneet tietokonearkkitehtuurit ja -laitteet).
 
Nokia
Nokia on maailman johtava langattoman viestinnän yritys, joka vie eteenpäin yhdistyvän Internet- ja viestintäteollisuuden kasvua ja muutosta. Laajan matkaviestinvalikoimansa avulla Nokia tarjoaa ihmisille elämyksiä musiikin, navigaation, videon, television, kuvien, pelien ja langattomien yritysratkaisuiden alueilla. Nokia toimittaa myös laitteita, ratkaisuja ja palveluita viestintäverkkoihin.
 
Tampereen teknillinen yliopisto
Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) on tekniikan ja arkkitehtuurin tieteellistä tutkimusta ja näiden alojen ylintä koulutusta antava yliopisto. Se on edelläkävijä yliopistojen ja yritysten välisessä yhteistyössä Suomessa. TTY:llä syntyneiden innovaatioiden varaan perustetaan vuosittain kymmenkunta uutta yritystä. Yliopiston kokonaisrahoituksesta huomattava osa tulee opetusministeriön budjettirahoituksen ulkopuolelta.
 
Lisätietoja lehdistölle:
 
Nokia
Teknologiaviestintä
Puh. 07180 62278
 
Nokia
Viestintä
Puh. 07180 34900
Sähköposti: press.office@nokia.com
 
www.nokia.fi
 
TTY
Professori Jaakko Astola
Puh 040 557 6417
Sähköposti: jaakko.astola@tut.fi
 
TTY
Viestintä
Puh 03 3115 5550
Sähköposti: tiedotus@tut.fi
 
www.tut.fi