Avista: Förändrad hantering av handelsstopp (258/07)


I och med införandet av lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden förändras reglerna kring handelsstopp i viss utsträckning. Efter att en börs eller marknadsplats beslutat om att genomföra ett handelsstopp skall Finansinspektionen besluta om ett sådant handelsstopp skall bestå. För detaljerade bestämmelser hänvisas till 22 kap lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Då bakgrunden till ett handelsstopp, och konsekvenserna av det, kommer att kunna skilja sig åt med avseende på om Finansinspektionen beslutat om det eller ej, kommer de meddelanden som OMX Nordiska Börs i Stockholm sänder ut i samband med ett handelsstopp att se olika ut. Nedan förklaras innebörden av dessa olika typer av meddelanden. De texter som kan inkluderas i sådana börsmeddelanden är, i komprimerad form:

1.	Handelstopp råder. 
Detta meddelande betyder att OMX Nordiska Börs i Stockholm har beslutat om handelsstopp i enlighet med 22 kap 1§ lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

2.	Handelsstopp råder. Detta handelsstopp har Finansinspektionen beslutat skall bestå. 
Detta meddelande betyder att Finansinspektionen, i enlighet med 22 kap 2§ lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden, har beslutat om handelsstoppet eller att OMX Nordiska Börs i Stockholm beslutat om ett handelsstopp och att Finansinspektionen, redan innan detta hunnit effektuerats, har beslutat att handelsstoppet skall bestå.

3.	Finansinspektionen har beslutat att det handelsstopp som för närvarande råder skall bestå.
Detta meddelande betyder att OMX Nordiska Börs i Stockholm först fattat ett beslut om handelsstopp och meddelat detta enligt punkten 1, och att Finansinspektionen först därefter beslutat att handelsstoppet skall bestå.

Konsekvenserna av att Finansinspektionen fattat beslut om handelsstopp är att ingen handel får ske på någon börs eller marknadsplats under Finansinspektionens tillsyn samt att värdepappersinstitut inte får medverka vid någon annan form av handel i det instrument handelsstoppet avser eller därtill relaterade instrument. 

De olika formerna av börsmeddelanden kommer att tillämpas från den 1 november. Härutöver kommer OMX Nordiska Börs i Stockholm från 1 december också att lämna ovanstående information genom att tillämpa olika  s k stoppkoder i handelssystemet för de situationer som anges ovan. Stoppkoderna är synliga i handelssystemet SAXESS och i vissa anknutna system som hämtar information från börsens system. Stoppkoden ”TH”, som idag används vid alla handelsstopp, kommer framöver att användas vid de handelsstopp som beslutats av OMX Nordiska Börs i Stockholm enligt punkten 1 ovan. En ny stoppkod med beteckningen ”RH” (Regulatory Halt) kommer att tillämpas för handelsstopp enligt punkten 2 ovan. Situationer enligt punkten 3 ovan kommer att medföra att stoppkoden ”TH” först åsätts, men att denna ändras till ”RH” då Finansinspektionen beslutat om att handelsstoppet skall bestå.

För eventuella frågor om detta börsmeddelande vänligen kontakta Joakim Strid på telefon 08-405 70 30.

Attachments

wkr0011.pdf