Disciplinnämnden vid OMX Nordiska Börs Stockholm utdömer höga viten mot Carnegie (27/07)


Det noterade bolaget D. Carnegie & Co AB (Carnegie) och dess dotterbolag Carnegie Investment Bank AB (Banken) har brutit mot regler som gäller vid OMX Nordiska Börs Stockholm. När det gäller Banken har mäklare manipulerat marknadspriser för att dölja tidigare avsiktliga felvärderingar i Bankens derivathandelsportfölj (tradingportfölj). Disciplinnämnden har med anledning av detta ålagt Banken att betala ett vite om 5 miljoner kronor. Det vite Banken har ålagts att betala är det högsta som disciplinnämnden har utdömt mot ett medlemsföretag. Carnegie har i sin egenskap av noterat bolag brutit mot noteringsavtalet med börsen genom att dels lämna felaktig information i delårsrapporten för första kvartalet 2007, dels i ett pressmeddelande som rörde värderingsmanipulationernas inverkan på resultatet utelämna effekterna för åren 2005 och 2006. För dessa överträdelser har disciplinnämnden beslutat att Carnegie ska betala ett vite motsvarande fyra årsavgifter, d v s 1 783 000 kronor. 

Enligt derivatregelverket vid OMX Nordiska Börs Stockholm får en börsmedlem inte medvetet eller av oaktsamhet sprida felaktig eller vilseledande information. En börsmedlem får inte heller på något annat sätt vidta en vilseledande åtgärd som kan påverka priset eller orderläget i derivatinstrument eller underliggande instrument som är noterade vid börsen.

I slutet av år 2006 upptäckte börsen att Banken hade lagt ordrar och genomfört avslut i derivathandeln på ett sätt som gjorde att det fanns anledning att misstänka att detta skett i vilseledande syfte. Börsen påtalade de misstänkta manipulationerna för Banken redan den 2 januari och lämnade sedan ytterligare information till Banken vid flera tillfällen därefter. Först när Bankens egna system i månadsskiftet mars/april 2007 hade reagerat på värderingsdifferenser som hade blivit följden av de manipulationer som börsen hade upptäckt, startade Banken en intern utredning med avseende på dessa. Det framkom att det på ett avancerat sätt hade genomförts manipulationer i fråga om Bankens handelsportfölj och att detta sannolikt hade skett för att dölja de avsiktliga felvärderingar som tidigare hade gjorts i portföljen. 

Trots att den interna utredningen hade inletts innan Carnegie den 24 april lämnade sin delårsrapport gjorde inte Carnegie några förbehåll i delårsrapporten om att resultatet av utredningen skulle kunna komma att få återverkningar på Carnegies resultat och balansräkning. Carnegie offentliggjorde information om övervärderingen i handelsportföljen först i ett pressmeddelande den 8 maj 2007. I det pressmeddelandet talades endast om att manipulationerna hade medfört en påverkan på resultatet för första kvartalet 2007 och att man med anledning av detta hade skrivit ned tradingresultatet med 370 miljoner kronor. Pressmeddelandet gav intryck av att värderingsmanipulationernas inverkan på Carnegies resultat var slutligt utredda. Detta var emellertid inte korrekt, utan först i ett pressmeddelande den 24 maj 2007 lämnades fullständig information till marknaden om att Carnegie hade gjort nedskrivningar avseende åren 2005 och 2006 med 260 miljoner kronor och att man därigenom hade skrivit ned tradingresultatet för dessa år samt första kvartalet 2007 med sammanlagt 630 miljoner kronor. 

Disciplinnämnden fäste vikt vid att de manipulationer som förekommit hos Banken hade varit systematiska och pågått under lång tid, trots påpekanden från börsens sida. Nämnden ansåg att överträdelserna var av mycket allvarligt slag och måste medföra en kraftig vitespåföljd. Vitet bestämdes till fem miljoner kronor, vilket är det högsta vite disciplinnämnden har utdömt mot ett medlemsföretag. 

Det börsnoterade bolaget ådömdes att betala ett vite motsvarande 4 årsavgifter, d v s 1 783 000 kronor, på grund av att bolaget inte hade lämnat information till värdepappersmarknaden i enlighet med de krav som gäller för ett börsbolag.

Attachments

wkr0001.pdf wkr0012.pdf