PA RESOURCES: NYTT FYND I EKVATORIAL GUINEA GER BETYDANDE ÖKNING AV RESURSER


PA RESOURCES: NYTT FYND I EKVATORIAL GUINEA GER BETYDANDE ÖKNING AV RESURSER
Ett nytt, betydande fynd av kondensat och gas har gjorts i prospekteringsbrunnen ”I-4” i Block I. Brunnen ligger i samma formation som Belinda-fyndet i Block O i Ekvatorial Guinea. Detta är det tredje fyndet av hydrokarboner som gjorts i brunnar borrade på Block I under 2007. Operatören bedömer att resursernas utvinningsbarhet är 60 procent större i Belinda-formationen än vad de tidigare uppskattat. PA Resources har sex procents ägarandel i licensen.
Operatören Noble Energy Inc. har idag offentliggjort ett betydande fynd av kondensat och gas i Block I utanför Ekvatorial Guineas kust. Prospekteringsbrunnen ”I-4” har påträffat en högkvalitativ Miocene reservoar, där produktionstester visar på flöden uppgående till 1 634 fat kondensat per dag och 28,9 miljoner kubikfot naturgas per dag (motsvarande 6 450 fat oljeekvivalenter per dag). Produktionsflödena begränsades dock av den testutrustning som användes.

- Prospekteringsborrningarna i Block I har än en gång visat sig vara en succé. Brunnen ”I-4” borrades med samma prospekteringsmodell som de tre tidigare borrade brunnarna. Samtliga fyra brunnar har bevisat att det finns betydande mängder av hydrokarboner i blocket. Hittills har totalt tre separata fyndigheter av hydrokarboner hittats; Benita, Yolanda och nu i ”I-4” på Belinda-formationen. Operatören Noble Energy bedömer att resursernas utvinningsbarhet är 60 procent större i Belinda-formationen än vad de tidigare uppskattat, säger Ulrik Jansson, VD och CEO på PA Resources.

Brunnen ‘I-4” ligger på 678 meters vattendjup och 11,2 kilometer sydväst om det ursprungliga Belinda-fyndet i Block O. Brunnen borrades till ett djup av 2 963 meter. Den var den sista av totalt sex brunnar som borrats av borrfartyget Songa Saturn på uppdrag av Noble Energy. 

Parterna i Block I planerar att genomföra ett aktivt prospekterings- och avgränsningsprogram under 2008 för att utvärdera olika alternativ för kommersialisering av fynden. Borrningen av nästa brunn ska enligt planerna påbörjas i slutet av februari 2008 med hjälp av borrfartyget Sedco 700. Denna brunn ska verifiera de oljeresurser som hittats i Benita-prospektet i Block I.

Noble Energy är teknisk operator för Block I med 40 procents ägarandel. Övriga partners är den administrativa operatören Atlas Petroleum International Limited (29 %), Glencore Exploration Limited (25 %) och Osborne Resources Limited, ett bolag i PA Resources-koncernen (6 %). GEPetrol - det statliga oljebolaget i Ekvatorial Guinea - kommer att inneha fem procents ägarandel den dag då fältet förklaras kommersiellt.

Stockholm, 14 januari 2008
PA Resources AB


För mer information, kontakta gärna:
Ulrik Jansson			
President and CEO, PA Resources AB	
Telefon: +46 70 751 41 84 
E-post: info@paresources.se 		

Trond Bjerkan
Vice President, PA Resources AB
Telefon: +47 21 56 76 10
E-post: info@paresources.no



PA Resources AB (publ) är en snabbt växande olje- och gaskoncern inriktad på att förvärva, utveckla och utvinna olje- och gasreserver, samt bedriva prospektering för att hitta nya reserver. Koncernen bedriver idag verksamhet i Tunisien, Norge, Storbritannien, Danmark, Ekvatorial Guinea och Republiken Kongo (Brazzaville). PA Resources är en av Tunisiens största oljeproducenter. Moderbolaget har säte i Stockholm, Sverige. 

PA Resources AB hade intäkter om cirka 843 MSEK under 2006. Bolaget är primärnoterat på Oslo Börs i Norge (segment OB Match) och sekundärnoterat på OMX Nordiska Börsen i Stockholm (segment MidCap). För mer information, besök gärna www.paresources.se.

Attachments

PA RESOURCES NYTT FYND I EKVATORIAL GUINEA GER BETYDANDE OKNING AV RESURSER