PA RESOURCES: PA RESOURCES TILLDELAS STOR OLJE- OCH GASLICENS PÅ GRÖNLAND


PA RESOURCES: PA RESOURCES TILLDELAS STOR OLJE- OCH GASLICENS PÅ GRÖNLAND
PA Resources har tilldelats andelar i en prospekteringslicens i Block 8 offshore västra Grönland. Koncernen tar därmed steget in i ett nytt område med stor potential.
Olje- och gaskoncernen PA Resources har av det Grönländska Landsstyret och den danska regeringen tilldelats andelar i en licens för att leta efter olja och gas i västra Grönland. Det tilldelade området, West Disko Block 8, ligger till havs i regionen Disko-Nuussuaq på västra Grönland och täcker en yta som är cirka 11 100 km2 stor. PA Resources licensandel uppgår till 87,5 procent och koncernen är utsedd till operatör för licensen. Resterande andel på 12,5 procent har tilldelats Grönlands offentligt ägda oljebolag Nunaoil A/S, som grundades 1985 och har en andel i samtliga prospekteringslicenser på Grönland. 

Tilldelningen av licensen innebär att PA Resources tar steget in i ett av de största områdena i världen som fortfarande återstår att utforska när det gäller förekomsten av olja och gas. 
- Licensen i Block 8 representerar en stor möjlighet för oss. PA Resources utvidgar därmed sin prospekterings-verksamhet till ett nytt, spännande område med mycket stor potential, säger Ulrik Jansson, VD och CEO på PA Resources AB.

Geologiska data för området pekar på att berggrunden i området är gynnsam för förekomst av olja eller gas. West Disko Block 8 är beläget i närheten av ett område med naturligt förekommande sprickor med olja som sträcker sig upp mot markytan. Nyligen gjorda utvärderingar av seismisk data, i kombination med magnetism- och gravitationsdata, har indikerat att det finns djupa sänkor och större strukturer i regionen, vilket ses som mycket gynnsamt för att hydrokarboner ska kunna bildas, förflytta sig och naturligt samlas i berggrunden.

PA Resources och partnern Nunaoil påbörjar nu ett omfattande arbetsprogram i Disko Väst-området. De två företagen ska under licensens första inledande del samla in och tolka 4 000 kilometer tvådimensionell seismik, potentiellt följt av tredimensionell seismik samt andra geofysiska data. Efter detta ska de två bolagen besluta hur de ska gå vidare med prospekteringsborrningar i området. 

Grönlands unika natur och miljö kommer att ställa höga krav på verksamheten.
- Prospektering och eventuell produktion i detta område ska utföras med största möjliga fokus på miljö och säkerhet. Vi måste försäkra oss om att vare sig natur, djur eller människa tar skada, säger Ulrik Jansson, VD och CEO på 
PA Resources AB. 

Stockholm, 26 maj 2008
PA Resources AB (publ)


För mer information, kontakta gärna:
Ulrik Jansson
President and CEO, PA Resources AB
Telefon: +46 70 751 41 84
E-post: info@paresources.se
eller
Thomas Tygesen 
Vice President Geology & Geophysics, PA Resources AB
Telephone: +47 957 44 360

PA Resources AB (publ) är en snabbt växande olje- och gaskoncern inriktad på att förvärva, utveckla och utvinna olje- och gasreserver, samt bedriva prospektering för att hitta nya reserver. Koncernen bedriver idag verksamhet i Tunisien, Norge, Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Grönland, Ekvatorial Guinea och Republiken Kongo (Brazzaville). PA Resources är en av Tunisiens största oljeproducenter. Moderbolaget har säte i Stockholm, Sverige.
PA Resources AB hade intäkter om cirka 2 794 MSEK under 2007. Bolaget är primärnoterat på Oslo Börs i Norge (segment OB Match) och sekundärnoterat på OMX Nordiska Börsen i Stockholm (segment MidCap). För mer information, besök gärna www.paresources.se.

Attachments

PA RESOURCES PA RESOURCES TILLDELAS STOR OLJE- OCH GASLICENS PA GRONLAND