Nyheter för noterade bolag: Disciplinnämnden vid OMX Nordiska Börs Stockholm utdömer vite för Avanza (21/08)


Bankaktiebolaget Avanza har brutit mot reglerna vid OMX Nordiska Börs genom att inte ha följt reglerna om orderläggning på rätt sätt. Börsens disciplinnämnd har beslutat att bolaget ska betala ett vite och mäklaren tilldelas en varning.

Bankaktiebolaget Avanza är medlem på OMX Nordiska Börs Stockholm. Enligt börsens regler för medlemmar ska order som läggs i handelssystemet återspegla det aktuella marknadsvärdet för det instrument som ordern avser. Med ”aktuellt marknadsvärde” avses kurser som vid en samlad bedömning reflekterar gällande kurssättning utifrån bland annat kursförändringar för instrumentet under den aktuella börsdagen och föregående börsdagar, instrumentets volatilitet, allmänna kursförändringar för jämförbara instrument med mera. 

Den 4 februari 2008 kl. 11:33:50 lade Avanza genom en av sina mäklare en köporder avseende 29 000 aktier i Mediaprovider Scandinavia AB med en limit på 7:50 kr. Ordern ledde omedelbart till avslut, först med 4 000 aktier till kursen 5:30 kr och därefter med 25 000 aktier till kursen 7:50 kr. Föregående avslut hade skett till kursen 5:10 kr och kursavvikelsen var således över 45 procent i förhållande till senaste betalkurs och över 40 procent i förhållande till bästa säljkurs vid orderläggningstillfället. Börsen beslöt att makulera avslutet under hänvisning till att det stred mot börsens regler.

Nämnden konstaterar att det är klarlagt att Avanza genom mäklaren genomfört ett avslut i Media-provider som avvek från senaste betalkurs med över 45 procent och från senaste bästa säljkurs med 40 procent. Att köpare och säljare varit överens om att genomföra affären till denna kurs saknar betydelse för bedömningen av om avslutet är förenligt med regelverket. Att det rör sig om en större aktiepost eller att det som läggs rör en accept på en redan framlagd säljorder har ingen avgörande betydelse. Avslutet innebar således att börsens regler överträtts.

För den ansvarige mäklaren utgör det dock i någon mån en förmildrande omständighet att transaktionen skulle kunna tänkas ha lämnats utan disciplinär påföljd, om den ägt rum genom det automatiska handelssystemet. Detta hindrar emellertid inte att Avanza skall åläggas vite om etthundratusen (100 000) kronor och mäklaren meddelas varning.

I detta avgörande har Johan Munck, Madeleine Leijonhufvud, Carl Johan Högbom, Ragnar Boman och Stefan Erneholm deltagit. 

Attachments

wkr0003.pdf wkr0009.pdf