Solteq uudistaa Suomen apteekkijärjestelmät yhteistyössä Pharmadatan kanssa


Lehdistötiedote 17.11.2008

Suomen Apteekkariliiton omistama Pharmadata Oy uudistaa suomalaisten apteekkien toiminnanohjausta. Yhtiö valitsi Solteqin kumppanikseen projektiin, jossa apteekeille luodaan uusi keskitetty apteekkijärjestelmä. Uusi pd3-järjestelmä korvaa Pharmadatan itse toteuttaman, edellisen sukupolven Salix-järjestelmän, joka on käytössä noin 450 apteekissa eri puolilla Suomea.

"Uudistuksen taustalla on apteekkien toimintaympäristön muuttuminen. Lääkemyynnin rinnalla apteekit tarjoavat enenevässä määrin asiakkailleen erilaisia uusia, lääkemyynnistä erillisiä palveluja. Uusi tietojärjestelmä mahdollistaa tällaisten, esimerkiksi lääkitystiedon ja -kustannusten hallintaan liittyvien palvelujen tarjoamisen kustannustehokkaasti. Myös esimerkiksi itsehoitotuotteiden ja yleisten kauppatavaroiden myynnin kasvu ja hankintakanavien monipuolistuminen asettavat uudenlaisia vaatimuksia apteekkien tietojärjestelmille", sanoo Pharmadatan toimitusjohtaja Vesa Vierros.

"Nykyjärjestelmien keskeisin ongelma liittyy apteekkien muuttuvaan toimintatapaan, johon aikanaan lähinnä korvauslaskentaan kehitetyt nykyjärjestelmät eivät enää kykene vastaamaan. Erityisesti asiakasprosessissa, joka on apteekin toiminnan keskeisin osa-alue, toiminnallisuudet ovat puutteellisia tai niitä ei ole lainkaan", kuvaa Suomen Apteekkariliiton tietohallintoyksikön päällikkö Toni Christiansen.

"Odotamme, että uusi järjestelmä on edeltäjäänsä helppokäyttöisempi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi. Uudessa järjestelmässä on alusta alkaen valmiit liittymät esimerkiksi kansalliseen reseptiarkistoon ja annosjakeluyksikön tilausjärjestelmään, joten siirtyminen eResepti-toimintamalliin ja muihin sähköisiin prosesseihin onnistuu apteekeilta vaivattomasti. Lisäksi järjestelmän uudet toiminnallisuudet tehostavat apteekkien varastonhallintaa", sanoo järjestelmän kehitystyöhön osallistunut apteekkari Veikko Haikala Espoon Keskustan apteekista.

Voidakseen tarjota apteekeille mahdollisimman monipuoliset työkalut toimintansa ohjaamiseen Pharmadata päätti ottaa apteekkijärjestelmän uudistukseen mukaan ulkopuolisia asiantuntijoita. Yhteistyössä Solteqin ja Microsoftin kanssa syntyi ratkaisu, joka soveltuu apteekkien nykyiseen toimintaympäristöön.

Solteqin toteuttama pd3-apteekkijärjestelmä koostuu Microsoft Dynamics NAV -toiminnanohjausjärjestelmästä, Solteq HUB -integraatiotyökalusta sekä Solteqin erikoistavarakaupalle toteuttamasta kassajärjestelmästä, joka pohjautuu Wincor Nixdorfin TP.Net-myymäläjärjestelmään. Käytännössä Microsoft Dynamics NAV -järjestelmä toimii keskitetyllä palvelimella, josta jokaiselle apteekille luodaan etäkäytön mahdollistavat Citrix-yhteydet.

Uuden järjestelmän suunnittelussa on panostettu ennen kaikkea turvallisuuteen.

"Tietoturva on ollut keskeisenä suunnitteluperiaatteena läpi järjestelmän kaikkien toimintojen. Käyttäjätunnistus tapahtuu toimikortin avulla, käyttöoikeudet on rajattu tehtäväkohtaisesti, verkkoyhteydet suojataan salauksella ja yhteydet internetiin kulkevat moninkertaisten suojausten läpi. Varsinaisen apteekkijärjestelmän lisäksi myös kaikki muut käyttäjän tarvitsemat ohjelmistot on valmiiksi konfiguroitu turvallisiksi", Vesa Vierros toteaa.

"Kun projekti käynnistyi, kävimme yhdessä Apteekkariliiton kanssa läpi, millaista tietoa suomalaiset apteekit tarvitsevat IT-järjestelmiltään. Tuloksena saimme listan ominaisuuksia, jotka ihannejärjestelmästä tulisi löytyä. Nyt suunnitteluvaiheen päätyttyä voimme ylpeänä esitellä apteekeille yhteistyömme tulokset. Pd3-apteekkijärjestelmässä yhdistyvät vanhan järjestelmän luotettavuus ja nopeus sekä uuden järjestelmän helppokäyttöisyys sekä modernit tietoturva- ja käyttäjänhallintaominaisuudet. Apteekit saavat uudesta järjestelmästä käyttöönsä työkalun, jonka avulla ne voivat palvella asiakkaitaan entistä paremmin", sanoo Solteqin myyntijohtaja Janne Mäkelä.

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Järjestelmän laajamittainen käyttöönotto aloitetaan tammikuussa 2009 ja laajamittainen käyttöönotto myöhemmin keväällä.

SOLTEQ OYJ

Lisätietoja:

Solteq Oyj
Myyntijohtaja Janne Mäkelä
Puh. 040 8444 579
sähköposti: janne.makela@solteq.com

Pharmadata Oy
Toimitusjohtaja Vesa Vierros
puh. (09) 2287 1309
sähköposti: vesa.vierros@pharmadata.fi

Suomen Apteekkariliitto
Tietohallintoyksikön päällikkö Toni Christiansen
puh. (09) 2287 1407
sähköposti: toni.christiansen@apteekkariliitto.fi

Solteq Oyj on kaupan ja teollisuuden strateginen kumppani, jonka ydinosaamista ovat liiketoimintakriittiset IT-ratkaisut. Solteq yhdistää omia ja maailman johtavien ohjelmistoyritysten tuotteita yksilöllisiksi ratkaisuiksi asiakkaiden liiketoiminnan kehitykseen ja toiminnan ohjaukseen. Ratkaisujen avulla jalostettu tieto auttaa yhtiön asiakkaita ohjaamaan liiketoimintaansa entistä tehokkaammin ja parantamaan kannattavuuttaan. Yhtiön liikevaihto vuonna 2007 oli 27,9 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee noin 270 henkilöä. Lisätietoja osoitteesta www.solteq.com.