PA RESOURCES: PA RESOURCES GENOMFÖR FÖRETRÄDESEMISSION AV KONVERTIBLER


PA RESOURCES: PA RESOURCES GENOMFÖR FÖRETRÄDESEMISSION AV KONVERTIBLER
PA Resources AB har beslutat att förstärka sin kapitalbas genom en nyemission av konvertibler med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Genom den planerade emissionen tillförs bolaget cirka 1 164 MSEK före emissionskostnader. Mer än hälften av emissionsbeloppet är redan säkrat av befintliga aktieägare och andra investerare.
Olje- och gasbolaget PA Resources har tidigare finansierat sin verksamhet med en kombination av eget kapital och obligationslån. Bolagets nuvarande finansieringsstrategi syftar till att utöka antalet finansieringskällor.

PA Resources genomför nu ett antal åtgärder för att stärka bolagets kapitalbas samt öka bolagets flexibilitet både vad avser kort- och långsiktig finansiering. De planerade åtgärderna omfattar bland annat en strategisk genomgång med därtill hörande avyttring av vissa tillgångar samt upphandling av ett banklån för refinansiering av det obligationslån om totalt 200 MUSD som förfaller till betalning den 9 januari 2009. Detta arbete fortlöper enligt plan och i kvartalsrapporten för tredje kvartalet 2008 meddelade PA Resources att bolaget har gett den sydafrikanska banken Standard Bank Plc i uppdrag att arrangera refinansieringen genom upptagande av bankkredit.

För att ytterligare öka flexibiliteten i den pågående refinansieringen kallar PA Resources nu till en extra bolagsstämma den 2 december 2008 för att behandla frågan om ett bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om nyemission av konvertibler om totalt cirka 1 164 MSEK med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Mer än hälften av emissionsbeloppet är redan säkrat genom förbindelser att teckna från befintliga aktieägare samt garantier från andra investerare.

- Genom kombinationen av den till mer än hälften säkrade konvertibelemissionen och försäljningar av tillgångar har vi säkrat finansiering, stärkt bolagets kapitalbas samt skapat flexibilitet för den refinansiering som för närvarande genomförs under ledning av Standard Bank, säger Ulrik Jansson, VD och koncernchef för PA Resources AB.

Extra bolagsstämma
Styrelsen i PA Resources har beslutat att kalla till extra bolagsstämma den 2 december 2008 klockan 13.30 för att behandla styrelsens förslag om ett bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om emission av konvertibler med företrädesrätt för bolagets aktieägare. För närmare information om den extra bolagsstämman hänvisas till separat kallelse samt bolagets webbplats www.paresources.se.

Villkor för konvertiblerna 
Aktieägare i PA Resources AB erbjuds att för två (2) befintliga aktier i bolaget teckna en (1) konvertibel om nominellt 16 kronor. Konvertiblerna löper med en årlig ränta om 11 procent. Ränta utbetalas den 15 januari varje år. Konvertiblerna förfaller till betalning med nominellt belopp den 15 januari 2014, om konvertering till aktier dessförinnan inte har skett. Konvertering till aktier kan ske från och med den 1 september till och med den 30 september årligen, första gången den 1 september - 30 september 2009. Konverteringskursen är 16 kronor. Vid full konvertering kommer antalet aktier i bolaget att öka med 72 757 002 aktier, vilket motsvarar en utspädning om cirka 33 procent.

PA Resources har för avsikt att börsnotera konvertibeln på NASDAQ OMX Nordiska Börs i Stockholm.

Prospekt, anmälningssedel samt emissionsredovisning kommer att distribueras till PA Resources aktieägare med början omkring den 15 december 2008.


Preliminär tidsplan för emission av konvertibler
2 december 2008: 	Extra bolagsstämma
8 december 2008: 	Sista handelsdag i PA Resources aktie inklusive teckningsrätt
9 december 2008:	Första handelsdag i PA Resources aktie exklusive teckningsrätt
11 december 2008: 	Avstämningsdag
15 december - 23 december 2008: 	Handel med teckningsrätter
15 december 2008 - 2 januari 2009: 	Teckningstid

Rådgivare
Carnegie är finansiell rådgivare och DLA Nordic är legal rådgivare till PA Resources i denna transaktion.

Stockholm den 17 november 2008
PA Resources AB (publ)


För mer information, kontakta gärna:
Bo Askvik
CFO
PA Resources AB
Telefon: +46 708 19 59 18 
E-post: info@paresources.se


PA Resources AB (publ) är en internationell olje- och gaskoncern inriktad på att förvärva, utveckla och utvinna olje- och gasreserver, samt bedriva prospektering för att hitta nya reserver. Koncernen bedriver idag verksamhet i Tunisien, Norge, Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Grönland, Ekvatorialguinea och Republiken Kongo (Brazzaville). PA Resources är en av Tunisiens största oljeproducenter. Moderbolaget har säte i Stockholm, Sverige. 
PA Resources AB hade intäkter på 2 794 MSEK under 2007. Bolaget är primärnoterat på Oslo Börs i Norge (segment OB Match) och sekundärnoterat på NASDAQ OMX Nordiska Börs i Stockholm (segment Large Cap). För mer information, besök gärna www.paresources.se.


Detta pressmeddelande får inte distribueras, direkt eller indirekt, i USA, Canada, Australien eller Japan.

Attachments

PA RESOURCES PA RESOURCES GENOMFOR FORETRADESEMISSION AV KONVERTIBLER