Nyheter för noterade bolag: Information från NASDAQ OMX Stockholm om regler i samband med kallelse till stämma (5/09)


En av de viktigaste åtgärder som en börs kan vidta för att säkerställa en fungerande informationsgivning från de noterade bolagen är att utbilda och upplysa om gällande regelverk. Av denna anledning vill börsen belysa ett område i regelverket för emittenter där börsen på förekommen anledning anser att det finns risk för att misstag kan göras. 

Enligt regelverket ska kallelse till bolagsstämma offentliggöras. Kravet på att offentliggöra kallelsen till bolagsstämman gäller oberoende om kallelsen kommer att sändas med post till aktieägarna eller på annat sätt ges offentlighet i t ex en tidning i enlighet med reglerna i aktiebolagslagen. Förslag från styrelsen till stämman som är kurspåverkande måste offentliggöras i enlighet med regelverket, d v s kallelsen ska offentliggöras för allmänheten så snart som möjligt på ett icke-diskriminerande sätt. Hela marknaden ska få tillgång till informationen samtidigt. Pressmeddelandet med kallelsen ska senast samtidigt lämnas till börsen och göras tillgänglig på bolagets hemsida så snart som möjligt efter offentliggörandet.

Vid ett flertal tillfällen har bolag brutit mot dessa regler på flera olika sätt. Vi har konstaterat att bolag inte snarast möjligt offentliggjort kallelse till stämma, innehållande information om en planerad nyemission, utan väntat in publiceringen av kallelsen i en tidning. Det finns dock inte någon möjlighet för ett bolag att selektivt meddela någon utomstående potentiellt kurspåverkande informationen före offentliggörandet. Detta gäller även om informationen exempelvis lämnas till en tidning på kvällen och informationen offentliggörs efterföljande morgon innan börsen öppnar. Den likabehandlingsprincip som reglerna bygger på avser att hela marknaden skall erhålla informationen samtidigt.

För närvarande pågår ett arbete med implementeringen av direktivet om aktieägares rättigheter. När detta direktiv implementeras i svensk lagstiftning kommer sättet för kallelse att ändras. Kallelse ska då, liksom idag, ske genom det elektroniska kungörelseorganet Post- och Inrikes Tidningar. Kravet på att dessutom införa en, vanligtvis mycket omfattande, annons i minst en rikstäckande tidning ersätts av en modernare ordning där kallelsen och annat material rörande stämman läggs ut på bolagets webbplats. Dagstidningsannonsen kan då begränsas till att erinra om att stämma ska hållas och att kallelse m m kan hämtas på webbplatsen eller rekvireras från bolaget. 

Notera att börsens regler blir oförändrade efter de föreslagna förändringarna i aktiebolagslagen. Kallelse till stämma ska alltså alltid offentliggöras på sedvanligt sätt i enlighet med regelverket.

Om ni har frågor om offentliggörande av information eller andra börsregler är ni välkomna att kontakta mig eller mina kollegor på telefon 08-405 70 50.

Med vänlig hälsning


Torsten Örtengren
Head of Issuer Surveillance

Attachments

wkr0003.pdf