LUNDIN PETROLEUM OFFENTLIGGÖR AVSIKT ATT DELA UT AKTIER I ETRION CORPORATION TILL SINA AKTIEÄGARE

Lundin Petroleum AB (publ.) (Lundin Petroleum) offentliggör avsikt att dela ut sina aktier i Etrion Corporation (Etrion) till Lundin Petroleums aktieägare.


Etrion bygger, äger och driver solkraftsparker i Italien. Etrion äger i dagsläget operationella och markbaserade fotovoltaiska solkraftverk som producerar 40 megawatt (MW), 8 MW solpanelsparker under uppbyggnad samt en portfölj av solenergiprojekt med över 200 MW under utveckling i Italien. Etrion är noterat på Torontobörsen (ticker ”ETX”) och är för närvarande i process att sekundärnotera dess aktier på NASDAQ OMX Stockholm. Sekundärnoteringen kommer att ske i samband med utdelningen av aktier till Lundin Petroleums aktieägare och förväntas vara slutförd under november 2010.

Utdelningen förutsätter ett godkännande av Lundin Petroleums aktieägare under en extra bolagsstämma, som förväntas äga rum omkring den 4 november 2010.

Ashley Heppenstall, VD och koncernchef för Lundin Petroleum, kommenterar: “Lundin Petroleum har bidragit till Etrions utveckling till att bli ett företag verksamt inom förnyelsebar solkraftsgenerering. Genom en proaktiv förvärvs- och utvecklingsstrategi har Etrions ledning under de senaste månaderna fått företaget att växa till att bli ett av de största solkraftsproducerande företagen i Italien. Framgent tror jag att denna tillväxt kommer att fortsätta att drivas av utvecklingen av Etrions spännande solenergiportfölj. Det är ett naturligt steg att, i samband med Etrions kommande notering på NASDAQ OMX Stockholm, dela ut våra aktier direkt till aktieägarna. Jag är övertygad om att Etrion kommer att fortsätta skapa värde för den bredare aktieägarbasen när bolaget fortsätter att utöka sin tillgångsbas.”

Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum och Etrion, kommenterar: “Lundin Petroleums stöd har varit kritiskt för Etrions imponerande tillväxt. Familjen Lundins stiftelser äger för närvarande ca 12 procent av aktierna i Etrion och kommer att öka sitt direkta ägande i Etrion till ca 25 procent som ett resultat av utdelningen. Familjen Lundin ser Etrion som en långsiktig investering och vi förväntar oss att Etrions ledning skapar betydande aktieägarvärde.”

Marco Northland, VD för Etrion, kommenterar: ”På kort tid har Etrion blivit en av de största producenterna av solkraft i Italien. Sekundärnoteringen i Stockholm kommer att ge oss tillgång till europeiska investerare som är intresserade av produktion av förnyelsebar energi. Vi är glada att familjen Lundin ökar sitt direktägande i Etrion genom Lundin Petroleums utdelning. Solen är en ren, förnyelsebar energikälla som blir en alltmer värdefull och nödvändig del av världens energimix. Vi ser fram emot att fortsätta att genomföra vår strategi; att bygga ut vår stora utvecklingsportfölj i Italien medan vi utvärderar nya marknader för framtida tillväxt.”

Bakgrund Etrion Corporation
Etrion bygger, äger och driver solenergianläggningar i Italien.

Efter förvärvet av ett nystartat solenergiföretag 2009, har Etrion uppvisat utomordentlig tillväxt genom en kombination av utvecklingen av den egna solenergiportföljen och förvärv av solkraftsanläggningar. Etrion är idag ett av få publika, oberoende och enbart solenergiproducerande bolag (independent power producers, "IPP") med 40 MW operationella, markbaserade fotovoltaiska solkraftverk, 8 MW solpanelsparker under uppbyggnad samt en solenergiportfölj med över 200 MW under utveckling i Italien. Etrion är noterat på Torontobörsen (ticker "ETX") och avser att ansöka om en sekundärnotering på NASDAQ OMX Stockholm. I september 2009 förvärvade Etrion, som då var ett olje- och gasbolag känt som PetroFalcon Corporation (PetroFalcon), Solar Resources Holding Sarl; ett privatägt bolag inom förnyelsebar energi, och skiftade därmed fokus till att bygga, äga och driva solkraftsanläggningar i Italien. Bolaget bytte namn från PetroFalcon till Etrion och utsåg en ny styrelse och ledning. Etrion fortsätter att äga de olje- och gastillgångar som tidigare förvärvats av PetroFalcon men planerar att sälja dessa tillgångar så småningom.

På kort sikt fokuserar Etrion på länder där det förekommer statliga incitament för produktion av solenergi. Specifikt investerar Etrion i s.k. "feed-in-tariff" (FiT) miljöer, exempelvis i Italien, vilka skapar långsiktiga intäktsströmmar med låg risk och underlättar hög belåningsgrad (80/20 skuldsättningsgrad) med oåterkallelig projektfinansiering. Framtida tillväxt förväntas att drivas av utveckling och/eller förvärv av ytterliggare solkraftsanläggningar med långsiktiga kontrakt i marknader som har höga konsumentpriser på el och hög instrålning, med det yttersta målet att producera billig, miljövänlig elektricitet till attraktiv avkastning.

Etrion har en erfaren ledningsgrupp med gedigen erfarenhet inom branschen för förnyelsebar energi. Marco Northland, VD och styrelsemedlem, har en lång erfarenhet av att leda tillväxtbolag och innan han var med och grundade Etrion 2008 var han ansvarig för att etablera och driva SunPowers europeiska verksamhet som är ett ledande amerikanskt solenergibolag. Garrett Soden är finansdirektör och har sin bakgrund inom Lundin-gruppens olika energibolag, inklusive senast som finansdirektör på PetroFalcon. Michael Sommer, Affärsutvecklingschef, har över 10 års erfarenhet av förnyelsebar energi med fokus på vind- och solkraftsprojekt i Tyskland och södra Europa. Fernando Alvarez-Bolado, Chefsingenjör har över 10 års erfarenhet av projekt inom sol- och vindenergi. Giovanni Diana är Etrions Landschef för Italien och har över 20 års erfarenhet av att leda industriella projekt i Italien. Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum, är styrelseordförande i Etrion och Ashley Heppenstall, Lundin Petroleums VD och koncernchef, är styrelsemedlem i Etrion.

Lundin Petroleum, äger för närvarande genom dotterbolag cirka 71 miljoner aktier i Etrion, vilket motsvarar cirka 40 procent av aktiekapitalet, och kontrollerar i praktiken cirka 53 procent av rösterna i Etrion. Lundin Petroleum har även en utestående s.k. "bryggfinansiering", till Etrion som förfaller i oktober 2011, vilket hittills utnyttjats till ungefär 49 miljoner EUR.

Ytterliggare information om Etrion finns tillgänglig på Etrions hemsida: www.etrion.com

Avtal om rösträtt
Lundin Petroleum har ingått avtal angående rösterna i Etrion med vissa andra aktieägare: Zebra Holdings and Investments Sarl, Lorito Holdings Sarl och Landor Participations Inc. Dessa är investmentbolag relaterade till Lundinfamiljen och Ashley Heppenstall, koncernchef och VD, Lundin Petroleum, och styrelseledamot i Etrion (Etrions Aktieägare). Avtalet innebär att Etrions Aktieägare har överenskommit om att rösta enligt instruktion från Lundin Petroleum i frågor som föreslås vid bolagsstämma i Etrion. I enlighet med detta avtal kontrollerar Lundin Petroleum röster motsvarande cirka 95 miljoner aktier i Etrion, vilket representerar cirka 53 procent av utgivna och utestående aktier i Etrion.

Utdelningsförfarande
Utdelningen av Lundin Petroleums cirka 71 miljoner aktier i Etrion är alltjämt villkorad av bland annat godkännande av Lundin Petroleums aktieägare vid en extra bolagsstämma som planeras att äga rum omkring den 4 november 2010. Ytterligare information om utdelningen förväntas vara tillgänglig på Lundin Petroleums hemsida omkring den 20 oktober 2010.

Varje aktie i Lundin Petroleum förväntas berättiga ägaren att erhålla cirka 0,228 aktier i Etrion. In den händelse att en aktieägare erhåller delar av en aktie i Etrion kommer dessa delar att sammanläggas till hela aktier som därefter kommer att säljas varefter likviden utbetalas till aktieägaren.

Utdelningen av aktier i Etrion förväntas att genomföras i enlighet med ”Lex-ASEA”-reglerna, vilket innebär att ingen omedelbar skatt uppstår för aktieägare i Sverige. Istället kommer skatten som härrör till de Lundin Petroleum aktier som berättigar till utdelningen att fördelas mellan dessa aktier och de erhållna aktierna i Etrion.

För närvarande är Etrion på väg att sekundärnotera stamaktier vid NASDAQ OMX Stockholm. Sekundärnoteringen kommer att koordineras med utdelningen och förväntas vara genomförd under november 2010. Ett prospekt som beskriver Etrion närmare förväntas vara tillgängligt på Lundin Petroleums hemsida (i enlighet med tillämpliga regler) innan noteringen.

Lundin Petroleum är ett svenskt oberoende olje- och gasprospekterings och produktionsbolag med en välbalanserad portfölj av tillgångar i världsklass i Europa, Ryssland, Sydostasien och Afrika. Bolaget är noterat vid den NASDAQ OMX, Stockholm (ticker ”LUPE”). Lundin Petroleum har 177 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe) bevisade och sannolika reserver.

För ytterligare information var vänlig kontakta:
Maria Hamilton
Informationschef
Tel: +41 22 595 10 00
Tel: 08-440 54 50


Viktig information

De värdepapper som detta offentliggörande avser har inte registreras enligt US Securities Act och ingen sådan registrering krävs. Värdepapperen har inte godkänts av US Securities and Exchange Commission eller av någon delstatlig värdepappersmyndighet eller annan tillsynsmyndighet i USA, och ingen sådan myndighet har uttalat sig om fördelarna av något erbjudande avseende värdepapperen eller om huruvida detta offentliggörande är korrekt eller rättvisande. Varje uttalande om motsatsen är en straffbar handling i USA. Alla investeringar är förenade med risk. Värdet på aktierna i Etrion kan fluktuera. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. Potentiella investerare uppmanas att inhämta professionell finansiell rådgivning inför eventuella investeringsbeslut.

Detta offentliggörande innehåller framtidsinriktad information, innefattande uttalanden om Lundin Petroleums och Etrions förväntningar och bedömningar. Framtidsinriktad information är förenad med risk och osäkerhet, och baseras endast på omständigheter som är kända vid tidpunkten för dess offentliggörande. Lundin Petroleum gör inga utfästelser om att offentliggöra uppdateringar eller revideringar av framtidsinriktad information till följd av ny information eller framtida händelser, utöver vad som krävs enligt tillämpliga lag. Ett flertal viktiga faktorer kan medföra att verkligt utfall väsentligen skiljer sig från vad som uttalats i framtidsinriktad information. Dessa faktorer innefattar, men är inte begränsade till, de som beskrivs i avsnittet ”Risk Factors” i det prospekt som förväntas offentliggöras i samband med upptagandet till handel av Etrions aktier.