A/s "Latvijas balzams" neauditētais finanšu pārskats par 2010.gadu


Vadības ziņojums

 

Darbības veids

 

Uzņēmums ir dibināts 1900. gadā, bet esošo nosaukumu ieguvis 1970. gadā. AS „Latvijas balzams” ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs, kas ražo vairāk nekā 130 dažādu nosaukumu dzērienus. AS “Latvijas balzams” vadošais akcionārs ir „SPI Regional Business Unit BV”, kam pieder 89.53% akciju no pamatkapitāla.

 

Uzņēmuma darbība 2010. gadā

 

AS “Latvijas balzams” ir lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs un viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā. 2010. gadā nodokļos valsts budžetā AS “Latvijas balzams” ieskaitījis 34.7 milj. latu, tai skaitā 25.8 milj. latu kā akcīzes nodokli.

 

Uzņēmuma neauditētais apgrozījums 2010. gadā bija 74.9 miljoni latu, kas ir par 9% mazāk nekā 2009. gadā. Apgrozījums vietējā tirgū ir samazinājies par 14%, eksporta tirgū par 18%, savukārt eksports pēc S.P.I. Group pasūtījumiem palielinājās par 2% salīdzinot ar iepriekšējo gadu. 2010. gadā realizācija uz ES dalībvalstīm, salīdzinot ar 2009. gadu samazinājās par 17%. Realizācija uz Lietuvu un Igauniju samazinājās attiecīgi par 24% un 5%. Apgrozījuma kritums ir saistīts ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu, kopējo patēriņa kritumu vietējā tirgū, par cik ekonomika aug tikai pateicoties eksportam, nelegālā alkohola tirdzniecības pieaugumu, kā arī ar ekonomisko nestabilitāti galvenajos preču noieta tirgos. 2010. gadā galvenie eksporta virzieni ir bijuši Baltijas valstis, Krievija, Skandināvija, Vācija un Itālija, paralēli aktīvi norisinājusies jaunu eksporta tirgu apgūšana, kā, piemēram, Bulgārija, Ķīna, Austrālija un Kazahstāna.

 

Sabiedrība lielu uzmanību ir veltījusi ražošanas izmaksu kontrolei un savas produktivitātes paaugstināšanai, tā rezultātā sasniedzot 3 640 tūkst. latu neauditēto peļņu, kas ir par 2% lielāka kā 2009. gadā, neskatoties uz apgrozījuma kritumu par 9%.

 

Turpmākās darbības perspektīvas

 

Ekonomiskā situācija valstī ir sākusi stabilizēties, tomēr iedzīvotāju pirktspēja joprojām ir ļoti zema, tāpēc uzņēmuma mērķis ir noturēt esošo tirgus daļu, kā arī turpināt eksporta tirgu apgūšanu, pilnveidojot esošo produktu portfeli. 2011. gadā AS “Latvijas balzams” prioritātes būs tālāka ražošanas un loģistikas izmaksu kontrole, optimizācija un ražošanas efektivitātes paaugstināšana, sabiedrības konkurētspējas palielināšana. AS Latvijas balzams turpinās atbalstīt videi draudzīgus risinājumus, nemitīgi pilnveidojot pasākumus, kas mazinātu uzņēmuma kaitīgo ietekmi uz vidi, izvirzot augstas prasības pret sevi un saviem sadarbības partneriem.

 

AS “Latvijas balzams”

Valdes priekšsēdētājs                                                                           Kārlis Andersons

 

Rīgā, 2011. gada 28. februārī 


Attachments

LB 4Q2010 LV_EUR.pdf LB 4Q2010 LV.pdf