Kallelse till ordinarie bolagsstämma


Mariehamn, 2011-03-18 16:15 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- ÅLANDSBANKEN ABP        BÖRSMEDDELANDE     18.3.2011 Kl. 17.15

Kallelse till ordinarie bolagsstämma

Aktieägarna i Ålandsbanken Abp kallas till ordinarie bolagsstämma som hålls torsdagen den 14 april 2011 kl. 15.00 i Alandica Kultur & Kongress, Strandgatan 29, Mariehamn.

Mottagandet av personer som har anmält sig till stämman och utdelning av röstsedlar börjar kl. 14.00

A. Ärenden som behandlas på bolagsstämman

1. Öppnande av stämman

2. Konstituering av stämman

3. Val av protokolljusterare och övervakare av rösträkningen

4. Konstaterande av stämmans laglighet

5. Konstaterande av närvaro vid stämman och fastställande av röstlängden

6. Framläggande av bokslut, verksamhetsberättelse och revisionsberättelse för år 2010
   Verkställande direktörens översikt.

7. Fastställande av bokslutet

8. Beslut om disposition av den vinst som balansräkningen utvisar och dividendutdelning
   Styrelsen föreslår att ingen dividend utbetalas för räkenskapsperioden 01.01.2010 – 31.12.2010.

9. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsemedlemmarna och verkställande direktören

10. Beslut om styrelsemedlemmarnas arvoden
Styrelsens nomineringskommitté föreslår, efter att ha hört de största aktieägarna, att
årsarvodena för ordförande (€ 15,000) och för ledamot (€ 12,000) är oförändrade, dock så att ledamot som är bosatt utanför landskapet Åland erhåller dubbelt årsarvode.
Kommittén föreslår vidare att mötesarvodena per bevistat möte för ordföranden (€ 1,000) och för ledamot (€ 750) är oförändrade.
Antecknas att mötesarvodet för ledamot även föreslås gälla för deltagandet i revisionskommitténs möten.

11. Beslut om antalet styrelsemedlemmar
Styrelsens nomineringskommitté föreslår, efter att ha hört de största aktieägarna, att 7 ledamöter inväljs i styrelsen.

12. Val av styrelsemedlemmar
Styrelseledamöterna Kent Janér och Teppo Taberman har undanbett sig återval.
Styrelsens nomineringskommitté föreslår, efter att ha hört de största aktieägarna, för den mandatperiod som fortsätter fram till utgången av nästa ordinarie bolagsstämma:
- återval av styrelseledamöterna Sven-Harry Boman, Agneta Karlsson, Göran Lindholm, Leif Nordlund och Anders Wiklöf, samt
- nyval av Kaj-Gustaf Bergh, VD från Kyrkslätt och Per Axman, företagare från Stockholm 
   
13. Beslut om revisorns arvode     
      Styrelsens revisionskommitté föreslår att revisorernas arvoden utgår enligt räkning.

14. Beslut om antalet revisorer
      Styrelsens revisionskommitté föreslår val av 3 ordinarie revisorer och en revisorssuppleant.

15. Val av revisor
Styrelsens revisionskommitté förslår, efter att ha hört de största aktieägarna, att CGR-revisorerna Leif Hermans, Bengt Nyholm och Terhi Mäkinen återväljs till ordinarie revisorer och att GRM-revisor Erika Sjölund återväljs till revisorsuppleant för den mandattid som fortsätter fram till utgången av nästa ordinarie bolagsstämma.

16. Styrelsens förslag om ändring av bolagsordningen
Ålandsbanken Abp har ansökt om tillstånd från Finansinspektionen att bedriva hypoteksbanksverksamhet i enlighet med lagen om hypoteksbanksverksamhet (688/2010). Styrelsen föreslår därmed att bolagsordningens § 2 (Verksamhet) förtydligas på följande sätt så att den uttryckligen omfattar hypoteksbanksverksamheten:

Gällande lydelser: Bolaget, som i denna bolagsordning benämns Banken, bedriver såsom affärsbank i kreditinstitutlagen (121/2007) för inlåningsbanker avsedd kreditinstitutsverksamhet. Banken tillhandahåller även sådana investeringstjänster och sidotjänster som avses i 5 § och 15 § lagen om värdepappersföretag (922/2007). 

Föreslagna lydelser: Bolaget, som i denna bolagsordning benämns Banken, bedriver såsom affärsbank i kreditinstitutslagen (121/2007) för inlåningsbanker avsedd kreditinstitutsverksamhet. Banken tillhandahåller även sådana investeringstjänster och sidotjänster som avses i 5 § och 15 § lagen om värdepappersföretag (922/2007). Banken bedriver även hypoteksbanksverksamhet i enlighet med lagen om hypoteksbanksverksamhet (688/2010.

17. Styrelsens förslag till bemyndigande av styrelsen att besluta om förvärv av bolagets egna aktier

Med anledning av nya regelverk gällande incentivprogram föreslår styrelsen för bolagsstämman att styrelsen bemyndigas att besluta om förvärv av högst 25 000 av bolagets egna B-aktier.

Förvärvandet av egna aktier kan ske som riktat förvärv enlig 15 kap. 6 § aktiebolagslagen och förvärvet sker med bolagets fria egna kapital till det pris som fastställs på marknaden i offentlig handel på NASDAQ OMX Helsinki Oy (Börsen) på dagen för förvärvet. Aktier förvärvas och betalas enligt Börsens regler. 

Aktierna förvärvas i syfte att genomföra bolagets eventuella incentivprogram.
Bemyndigandet innehåller rätten att besluta om samtliga övriga villkor gällande förvärvandet av egna B-aktier. Styrelsen föreslår att bemyndigandet är i kraft till och med utgången av följande ordinarie bolagsstämma, dock inte längre än till och med 30.6.2012.

18. Styrelsens förslag till bemyndigande av styrelsen att besluta om aktieemission

Styrelsen föreslår för bolagsstämman att styrelsen bemyndigas att besluta om att avyttra högst 25 000 av bolagets egna B-aktier som finns i bolagets besittning, genom aktieemission i ett eller flera belopp.

Bemyndigandet innehåller rätten att avyttra bolagets egna B-aktier som finns i bolagets besittning, mot betalning eller utan betalning samt att avvika från aktieägarnas företrädesrätt, förutsatt att det finns vägande ekonomiska skäl för detta (riktad emission). Avyttrande av bolagets egna B-aktier genom aktieemission skall ske i syfte att genomföra bolagets eventuella incentivprogram.

Bemyndigandet innehåller rätten att besluta om samtliga emissionsvillkor.

Bemyndigandet är i kraft i fem år från bolagsstämmans beslut.

19. Avslutande av stämman

B. Bolagsstämmohandlingar
De förslag av styrelsen och dess kommittéer som hänför sig till föredragningslistan ovan
samt denna stämmokallelse finns tillgängliga på Ålandsbanken Abp:s Internetsidor www.alandsbanken.fi.
Ålandsbanken Abp:s årsberättelse, som innehåller bokslut, verksamhets- och revisionsberättelse finns tillgängliga på Internetsidorna.
Styrelsens förslag och bokslutshandlingarna finns också tillgängliga på huvudkontoret och vid bolagsstämman. Kopior av dessa handlingar samt av denna stämmokallelse skickas på begäran till aktieägarna. Stämmoprotokollet finns till påseende på Internetsidorna senast från och med den 21 april 2011.

C. Anvisningar för deltagarna i bolagsstämman

1. Rätt att delta och anmälan
Rätt att delta i bolagsstämman har aktieägare som måndagen den 4 april 2011 (bolagsstämmans avstämningsdag) har antecknats som aktieägare i bolagets aktieägarförteckning som förs av Euroclear Finland Ab. Aktieägare vars aktier är registrerade på dennes personliga finska värdeandelskonto är antecknad som aktieägare i bolagets aktieägarförteckning.
Aktieägare som vill delta i bolagsstämman skall anmäla sig senast måndagen den 11 april 2011 kl. 16.00.
Anmälan till bolagsstämman kan göras:
a) per e-post bolagsstamma@alandsbanken.fi eller www.alandsbanken.fi/bolagsstamma;
b) per telefon på numret 018-291189;
c) per fax på numret 018-291228; eller
d) skriftligt till Ålandsbanken Abp, PB 3, AX-22101 Mariehamn.
I samband med anmälan skall anges aktieägarens namn, personbeteckning, adress, telefonnummer samt namnet på ett eventuellt biträde eller ombud och ombudets personbeteckning.
De personuppgifter som aktieägarna överlåter till Ålandsbanken Abp används endast för
ändamål som hänför sig till bolagsstämman och för behandlingen av därtill anknutna registreringar.

Aktieägare, hans/hennes representant eller ombud skall vid behov på mötesplatsen kunna påvisa sin identitet och/eller behörighet.

Aktieägare som är närvarande vid bolagsstämman har frågerätt beträffande ärenden som
behandlas vid bolagsstämman i enlighet med 5 kap. 25 § i aktiebolagslagen.

2. Ombud och fullmakter
Aktieägare får delta i bolagsstämman och där utöva sina rättigheter genom ombud.
Aktieägarens ombud skall visa upp en daterad fullmakt eller på annat tillförlitligt sätt visa
sin rätt att företräda aktieägaren.
Om en aktieägare företräds av flera ombud på bolagsstämman, vilka företräder aktieägaren med aktier som förvaras på olika värdepapperskonton, skall det i samband med anmälan uppges med vilka aktier varje ombud företräder aktieägaren.
Eventuella fullmakter i original bör sändas till Ålandsbanken Abp, PB 3, AX-22101 Mariehamn innan anmälningstidens utgång.

3. Ägare till förvaltarregistrerade aktier
Ägare till förvaltarregistrerade aktier har rätt att delta i bolagsstämman med de aktier på basis av vilka han eller hon skulle ha rätt att på bolagsstämmans avstämningsdag 4 april 2011 vara antecknad i aktieägarförteckningen som upprätthålls av Euroclear Finland Ab. Deltagande förutsätter ytterligare att aktieägaren på grundval av dessa aktier senast måndagen den 11 april 2011 kl. 10.00 har antecknats i den tillfälliga aktieägarförteckningen som upprätthålls av Euroclear Finland Ab. För de förvaltarregistrerade aktiernas del skall detta räknas som anmälan till bolagsstämman.

Ägare till förvaltarregistrerade aktier uppmanas att i god tid begära anvisningar av sin egendomsförvaltare gällande aktieägarens införande i den tillfälliga aktieägarförteckningen, utfärdande av fullmakter samt anmälan till bolagsstämman. Egendomsförvaltarens kontoförande institut anmäler ägare till förvaltarregistrerade aktier som vill delta i bolagsstämman att införas i bolagets tillfälliga aktieägarförteckning senast vid ovannämnda tidpunkt.

4. Övriga anvisningar och information
På dagen för denna stämmokallelse uppgår det totala antalet aktier i Ålandsbanken Abp till 5 180 910 aktier i A-serien, vilka representerar 103 618 200 röster, och 6 355 212 aktier i B-serien, vilka representerar 6 355 212 röster, eller sammanlagt 11 536 122 aktier och 109 973 412 röster. Varje A-aktie har på bolagsstämman 20 röster och varje B-aktie en röst, dock med beaktande av den rösträttsbegränsning som stadgas i bolagsordningen § 8.

Mariehamn den 18 mars 2011

Styrelsen