Delårsrapport 2011-01-01 - 2011-03-31


 

 Online Brands fokuserar på smycken

 Sammanfattning första kvartalet 2011

 

  • Fotoverksamheten, d.v.s. inkråmet i Önskefoto AB såldes för 12 MSEK plus möjlighet till tilläggsköpeskilling om 2 MSEK. Försäljningen gav upphov till en reavinst om 11,6 MSEK exkl tilläggsköpeskilling.

 

  • Fabriksfastigheten i Sölvesborg såldes för 4 MSEK. Försäljningen gav upphov till en reavinst om 1,5 MSEK.

 

  • Nettoomsättningen uppgick till 4,9 MSEK (2,5 MSEK). Ökningen beror på förvärvet av Hedbergs Guld & Silver. Nettoomsättningen i Hedbergs Guld & Silver ökade med 17 % under kvartalet.

 

  • Den extraordinära intäkten från försäljningen av Önskefotos verksamhet och fastighet gjorde att den totala intäkten för kvartalet uppgick till 18 MSEK (2,5 MSEK) och rörelseresultatet till 7,2 MSEK (-3,4 MSEK)

 

  • Koncernen förvärvar e-butiken Jewel.se som ett led att framåt fokusera på smycken. Visionen är att ta positionen som marknadsledare för smycken på nätet i Skandinavien.

 


 

 

Rapportperiod första kvartalet 2011

  • Rörelsens intäkter uppgick till 18 033 kkr (2 548 kkr). Försäljningen av fotoverksamheten och fastigheten i Sölvesborg inbringade totalt 16 MKR., pga detta nettoredovisas uppgår intäkten till 13 075 kkr, vilket motsvarar reavinsten exklusive transaktions- och strukturkostnader.

 

  • Rörelseresultatet före avskrivningar uppgick till 9 155 kkr (-2 794 kkr)

 

  • Rörelseresultatet uppgick till 7 158 kkr (-3 395 kkr). Rörelseresultatet har belastats med transaktions- och strukturkostnader om 1 740 kkr.

 

  • Nettoresultatet uppgick till 5 208 kkr (-2 569 kkr).

 

  • Kassaflödet uppgick till -2 373 kkr (-4 556 kkr). I kassaflödet ingår ett tillfälligt återbetalat lån på 3 225 kkr i samband med byte av bank.

 

  • Resultat per genomsnittlig aktie uppgick till 0,36 kr (genomsnittligt antal aktier uppgår till 14 347 303 st.)

 

  • Soliditeten uppgick till 69,3 % (72,8 %)

 

Kommentarer till första kvartalet 2011

Koncernen Online Brands bildades under hösten 2010 bestod då av två segment – Foto & bild samt Guld & silver (smycken). Vid årsskiftet flyttades foto- och bildverksamheten ner i ett dotterbolag vars inkråm såldes under första kvartalet. Foto- och bildverksamheten har utsatts för ett allt hårdare konkurrenstryck från större internationella spelare under de senaste åren. Utvecklingskostnader vad gäller produktutveckling och IT har ökat och det behövs idag en större spelare för att klara av dessa investeringar. Bolaget valde därför att sälja verksamheten till Albumprinter SA i Holland, en av de ledande fotoboksleverantörerna i Europa. Försäljningen gav upphov till ett positivt resultat efter alla transaktions-och strukturkostnader på 9 877 kkr.

Koncernen kommer i framtiden att fokusera på utveckling av sin smyckesverksamhet med Hedbergs Guld & Silver som nav. Målsättningen är att ta positionen som marknadsledare av onlineförsäljning i Skandinavien och bli en av de ledande spelarna i Europa. 

Hedbergs Guld & Silver är ett välkänt varumärke som står för kvalitetsprodukter till bästa pris. Försäljningen sker främst via e-handel och en fysisk outlet-butik i Dalsjöfors.

I Hedbergs Guld & Silver finns det en bred och djup kunskap om smyckesbranschen och en infrastruktur som skall fungera som en bas för expansion på fler geografiska marknader. Koncernens kompetens inom internetmarknadsföring och e-handel kommer att användas för att generera utveckling och lönsam tillväxt. 

Hedbergs Guld & Silver har traditionellt haft en stor försäljning genom sin butiksverksamhet (ca 65 % av omsättningen) och företaget har sedan förvärvet framgångsrikt fokuserat på att öka e-handeln. Näthandeln av smycken har under de senaste åren vuxit kraftigt internationellt. I Sverige har de stora branschaktörerna främst på grund av investeringar i ett stort antal butiker samt sina franchise-koncept inte fokuserat på e-handel. Hedbergs Guld som oberoende spelare med konkurrenskraftig prissättning och ett väletablerat varumärke skall bli en stark aktör inom onlineförsäljning i Sverige och Skandinavien. I USA står idag online-försäljningen för 7 % av guldsmedsbranschen, i Sverige är denna siffra ännu enstaka procent. Guldsmedsbranschen i Sverige omsätter i storleksordningen 2 miljarder kronor.

Under kvartalet såldes fabriksfastigheten i Sölvesborg med en reavinst på 1 458 kkr som resultat. Hedbergs Guld & Silver kommer fortsatt att arbeta från den fastighet i Dalsjöfors som bolaget äger.

Omsättning
Koncernen visade under första kvartalet en tillväxt i nettoomsättning på 94 %. Kvartalets nettoomsättning var 4 911 kkr (2 537 kkr). Den totala intäkten uppgick till 18 033 kkr (2 548 kkr). Tillväxten i nettoomsättningen kommer från förvärvet av Hedbergs Guld & Silver. Tillväxten i den totala intäkten kommer från reavinsten från försäljningen av fotoverksamheten och fabriksfastigheten. Från och med 31 mars 2011 kommer inte Önskefotos verksamhet att ingå i koncernens intäkter.

Resultat
Rörelseresultatet uppgick till 7 158 kkr (-3 395 kkr). Resultatförbättringen kommer främst från försäljningen av fotoverksamheten och fabriksfastigheten.

Investeringar
Under året har koncernen gjort investeringar för 380 kkr.

Finansiell ställning och likviditet
Försäljningen av verksamheten i Önskefoto samt fabriksfastigheten har ytterligare stärkt bolagets finansiella ställning. Likvida medel uppgick per den 31 mars till 12 943 kkr (11 433 kkr). 

Försäljningen av verksamheten i Önskefoto påverkade kassaflödet positivt med 8 MSEK under kvartalet. Resterande 4 MSEK av den fasta köpeskillingen betalas med bankgaranterad revers med betalning per den 31 december 2011.

Under kvartalet återbetalades banklån om 3 225 kkr på grund av bankbyte. Detta lån kommer att återupptas under andra kvartalet i annan bank med lägre ränta.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -9 762 kkr (-4 448 kkr), varav -5 957 kkr (-2 807 kkr) härrör från rörelsen och -3 805 kkr (-1 641 kkr) i förändrad rörelsekapitalbindning. Kortfristiga fordringar uppgick i slutet av året till 8 368 kkr. Styrelsen föreslår en aktieutdelning om 50 öre per aktie vilket ger en direktavkastning på 33 % (räknat på stängningskurs den 29 april). Antalet aktier är 14 347 303 st och den totala utdelningen blir 7 174 kkr.

 

Aktien

Online Brands har ett utestående optionsprogram som riktats till ledande befattningshavare och styrelse. Optionsprogrammet medger rätt att teckna en aktie för varje teckningsoption. Teckningskursen är 2 kr per aktie. Teckningstiden för påkallning är den 20 april 2013. Totalt antal utestående teckningsoptioner i Önskefoto är 700 000 st.

 

Segment

Koncernen redovisar utveckling per segment, dvs idag Foto & Bild och Guld & Silver.

Foto & Bild

Omsättning för det första kvartalet uppgick till 2 152 kkr (2 537 kkr) Rörelseresultatet uppgick till -3 461 kkr (-3 395 kkr).

Foto & Bild-segmentet pressas av en högre konkurrens från såväl större globala spelare som mindre online-aktörer, vilket har försvårat tillväxt och lönsamhet. Trots en lyckad outsourcingprocess av bildproduktionen har affärsområdet ej uppnått sina lönsamhetsmål under 2010. VD och styrelse beslöt därför under kvartalet att lämna fotosegmentet och sålde verksamheten i Önskefoto till holländska Albumprinter, ett av de största fotoproduktbolagen i Europa.

Guld & Silver

Hedbergs Guld & Silver förvärvades under 2010 och finns med i koncernens resultat från juni samma år. Nettoomsättning för det första kvartalet är 3 124 kkr, vilket är 17 % högre än samma kvartal föregående år. Rörelseresultatet är -753 kkr för kvartalet. 

Satsningen på den nya e-handelsbutiken och ökade marknadsinvesteringar har gett gott resultat, med en ökning i online-försäljningen som följd. Även försäljningen i den fysiska butiken och till B2B-kunder har ökat.

Under kvartalet förvärvades www.jewel.se. Sveriges största e-handelsbutik inom varumärken såsom Pilgrim och Baglady.  

Guld & Silver kommer framåt att vara det segment som Online Brands satsar på och som beräknas generera tillväxt under 2011. Branschen är konservativ och lämnar plats för nytänkande och kreativitet. Samtidigt är positionen som marknadsledare på nätet ledig. Koncernen har som mål att bli den marknadsledande smyckebutiken på nätet.

 


 

 

Händelser efter periodens utgång

Inga väsentliga händelser efter kvartalets utgång.

 

Utsikter för helåret 2011

Online Brands kommer att fortsätta utvecklingen av e-handel inom smycken och räknar med stark tillväxt inom segmentet Guld & Silver. Tillväxten kommer främst att ske organiskt, men även förvärv av nya verksamheter inom e-handel av smycken eller liknande produkter kan komma att genomföras.

Online Brands räknar med en tillväxt på minst 30 % jämfört med föregående år (16 751 kkr) inom den kvarvarande Guld och Silver-verksamheten, exklusive Önskefotoverksamheten och avyttringen av verksamheten och fastigheten. Tillväxten i kvarvarande verksamhet skall drivas under lönsamhet.


 

 

Kommande rapporttillfällen 2011
Delårsrapport för perioden januari-juni: 24 augusti
Delårsrapport för perioden januari-september: 28 oktober

Bokslutskommunikén har upprättats enligt BFNAR 2007:1.
Denna rapport har inte varit föremål för revisorernas slutliga granskning.

Sölvesborg den 5 maj 2011
Monika Dagberg
Verkställande Direktör
Online Brands Nordic AB (publ)
Org.nr. 556211-8637
Gesällvägen 3
294 81 Sölvesborg
Tel: 0456-14 000

För eventuella frågor gällande bokslutskommunikén kontakta gärna:
Monika Dagberg, Verkställande Direktör, 0706 16 24 00
Göran Nordlund, Styrelseordförande, 0704 33 13 20
För mer information om verksamheten, se www.onlinebrands.se

Bolagets Certified Adviser
Thenberg & Kinde Fondkommission AB
Box 2108
403 12 Göteborg
Tel: 031 745 50 00


Mer om Online Brands Nordic AB (publ)
Online Brands, www.onlinebrands.se, är en koncern som driver ledande e-butiker på den nordiska marknaden inom Guld och Silver. Koncernen består idag av moderbolaget Online Brands Nordic AB samt det helägda dotterbolaget Hedbergs Guld & Silver. Hedbergs Guld & Silver AB, säljer guld, silver och övriga smycken via e-handelsbutikerna www.hedbergsguld.se och www.jewel.se samt en outlet-butik i Dalsjöfors utanför Borås. Bolaget har sedan 1947 sålt smycken av högsta kvalitet till mycket konkurrenskraftiga priser. Under det senaste året har bolaget fokuserat på att befästa och förstärka sin position som ledande smyckebutik på nätet både genom organisk tillväxt samt förvärv av verksamheter med internet som främsta säljkanal. Den tidigare ägda foto-och bildverksamheten Önskefoto AB såldes i sin helhet under första kvartalet 2011 till Albumprinter SA i Holland. Online Brands har sitt huvudkontor i Sölvesborg. Aktien handlas på First North under tickerkoden OBAB. Bolagets Certified Adviser är Thenberg & Kinde Fondkommission.

 

 

 


 

 

 

         
Resultaträkning        
Koncern        
  2011-01-01 2010-01-01 2010-01-01 2009-01-01
Belopp i tusental kronor 2011-03-31 2010-03-31 2010-12-31 2009-12-31
Rörelsens intäkter        
Nettoomsättning 4 911 2 537 47 492 39 672
Övriga rörelseintäkter 13 122 11 113 425
  18 033 2 548 47 605 40 097
Rörelsens kostnader        
Handelsvaror -3 794 -870 -18 438 -7 527
Övriga externa kostnader -2 458 -1 829 -17 986 -18 002
Personalkostnader -2 626 -2 643 -8 809 -12 073
Rörelseresultat före avskrivningar 9 155 -2 794 2 372 2 495
         
Avskrivningar på materiella        
och immateriella anläggningstillgångar -236 -589 -1 665 -5 894
Övriga rörelsekostnader -21 -12 -109 -2 393
Transaktions- och strukturkostnader -1 740  -  -2 350  - 
Rörelseresultat 7 158 -3 395 -1 752 -5 792
         
Ränteintäkter och liknande resultatposter 5 6 339 42
Räntekostnader och liknande resultatposter -97 -97 -190 -114
Resultat före skatt 7 066 -3 486 -1 603 -5 864
         
Bokslutsdispositioner *  -   -   -  5 808
Skatt på periodens resultat -1 858 917 217  - 
Periodens resultat 5 208 -2 569 -1 386 -56
         
Resultat per aktie vid periodens utgång 0,36 -0,18 -0,10 -0,004
Antal aktier vid periodens utgång 14 347 303 14 347 303 14 347 303 14 347 303
Genomsnittligt antal aktier 14 347 303 14 347 303 14 347 303 14 347 303
         

 

 

         
Balansräkning        
Koncern        
         
Belopp i tusental kronor 2011-03-31 2010-12-31 2009-12-31  
TILLGÅNGAR        
         
Anläggningstillgångar        
Immateriella anläggningstillgångar 374 471 342  
Materiella anläggningstillgångar 3 909 6 554 5 225  
Finansiella anläggningstillgångar 0 20  -   
Summa anläggningstillgångar 4 283 7 045 5 567  
         
Omsättningstillgångar        
Varulager m.m. 6 925 6 012 1 860  
Kortfristiga fordringar 8 368 12 941 9 262  
Kortfristiga placeringar 499 499  -   
Kassa och bank 12 943 15 316 15 989  
Summa omsättningstillgångar 28 735 34 768 27 111  
SUMMA TILLGÅNGAR 33 018 41 813 32 678  
         
EGET KAPITAL OCH SKULDER        
Eget kapital 22 894 17 686 18 785  
Avsättningar 613 618 390  
Skulder        
Långfristiga skulder 19 3 244 1 719  
Kortfristiga skulder 9 492 20 265 11 784  
Summa skulder 9 511 23 509 13 503  
SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER 33 018 41 813 32 678  
         
Ställda säkerheter 19 800 31 810 15 810  
Ansvarsförbindelse 80 120 120  
         
Förändringar av eget kapital 2011-01-01 2010-01-01 2009-01-01  
  2011-03-31 2010-12-31 2009-12-31  
Eget kapital vid periodens början 17 686 18 785 20 276  
Utdelning  -   -  -1 435  
Ändring av redovisningsprincip *  -  287  -   
Periodens resultat 5 208 -1 386 -56  
Eget kapital vid periodens utgång 22 894 17 686 18 785  
         
         
         
         
         
         
Kassaflödesanalys        
Koncern        
         
  2011-01-01 2010-01-01 2010-01-01 2009-01-01
Belopp i tusental kronor 2011-03-31 2010-03-31 2010-12-31 2009-12-31
         
Den löpande verksamheten        
Rörelseresultat 7 158 -3 395 -1 752 -5 792
Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet -12 700 588 2 482 8 285
Övriga poster som påverkar kassaflödet -415 0 -81 -80
Kassaflöde från den löpande verksamheten -5 957 -2 807 649 2 413
före förändringar av rörelsekapital        
         
Kassaflöde från förändringar av rörelsekapital -3 805 -1 641 2 936 1 545
Kassaflöde från den löpande verksamheten -9 762 -4 448 3 585 3 958
         
Kassaflöde från investeringsverksamheten 11 462 0 -3 338 -717
Kassaflöde från finansieringsverksamheten -4 073 -108 -920 -2 808
Periodens kassaflöde -2 373 -4 556 -673 433
         
Likvida medel vid periodens början 15 316 15 989 15 989 15 556
Likvida medel vid periodens slut 12 943 11 433 15 316 15 989
Förändringen i periodens kassaflöde -2 373 -4 556 -673 433
         
         
  2011-01-01 2010-01-01 2010-01-01 2009-01-01
NYCKELTAL 2011-03-31 2010-03-31 2010-12-31 2009-12-31
Rörelsemarginal, % 145,8% Neg Neg Neg
Räntabilitet på sysselsatt kapital, % 30,1% Neg Neg Neg
Räntabilitet på eget kapital, % 30,9% Neg Neg Neg
Soliditet, % 69,3% 72,8% 42,3% 58,4%

 


Attachments

Online Brands Q1 2011.pdf