Hipotēku bankas 2011.gada 4 mēnešu darbības rezultāti - banka strādājusi ar 2 miljonu latu peļņu


Rīga, 2011-05-10 14:26 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Ekonomiskās situācijas uzlabošanās, līdzsvarotas bankas finanšu politikas realizācija un iepriekšējos periodos veiktā darbības optimizācija atspoguļojas VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka” (Hipotēku banka) darbības rezultātos - 2011.gada pirmos četrus mēnešus Hipotēku banka noslēgusi ar 2 miljonu latu peļņu.

 

Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko: „Krīzes ietekme uz bankas darbības rezultātiem ir sarukusi un 2011.gadā Hipotēku banka atgriežas pie izaugsmes. Esam gandarīti secināt, ka Hipotēku bankas Starta programmā biznesa uzsācējiem šogad piešķirts par 63% vairāk finansējuma nekā pērn šajā laika posmā. Tas liecina, ka ekonomikas atgūšanās atspoguļojas arī uzņēmēju aktivitātes pieaugumā, un vieš optimismu par turpmāku tautsaimniecības izaugsmi.

 

Virzoties uz pārveidi par attīstības finanšu institūciju 2011.gadā Hipotēku banka turpina mērķtiecīgu valsts atbalsta programmu realizāciju. Aprīļa beigās pilnībā esam apguvuši apgrozāmo līdzekļu programmu lauksaimniekiem 10 miljonu latu apmērā, vienlaikus programmas realizāciju turpinot no atmaksātajiem resursiem. Martā Hipotēku banka no saviem līdzekļiem pilnībā dzēsusi visas saistības pret ārvalstu sindicētajiem aizdevējiem, vienlaikus saglabājot augstu likviditātes rādītāju. Tas panākts, bankai īstenojot līdzsvarotu finanšu politiku.”

 

Darbības rezultāti

Hipotēku bankas peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija 2,8 miljoni latu, kas ir par 54% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pagājušajā gadā. Ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos sasniedza 7,5 miljonus latu, kas ir par 8% vairāk kā šajā periodā 2010.gadā. Gada pirmajos četros mēnešos Hipotēku banka strādājusi ar peļņu 2 miljonu latu apmērā.

 

Aktīvi

Bruto aktīvu apjoms 2011.gada pirmajos četros mēnešos ir samazinājies par 65 miljoniem latu jeb par 8%, aprīļa beigās sasniedzot 742,9 miljonu latus. Bruto kredītportfelis samazinājies par 4,3%, sasniedzot 566,1 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis 232,2 miljoni latu (41 % no portfeļa) un komercaizdevumu portfelis 333,9 miljoni latu (59% no portfeļa).

 

Noguldījumi

Noguldījumu kopējais apjoms pirmajos četros mēnešos salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn pieaudzis par 6,7%, sasniedzot 349 miljonus latu. Tai skaitā termiņnoguldījumu apjoms palielinājies par 1,5%.

 

Klientu skaits

Turpina palielināties Hipotēku bankas klientu skaits juridisko personu sektorā, kas saistāms ar bankas aktīvo darbību valsts atbalsta programmu realizācijas jomā. Pirmajos četros mēnešos salīdzinot ar šādu periodu pērn biznesa klientu skaits palielinājies par 40%, savukārt aktīvo biznesa klientu skaits par 6%.

 

Kapitāla pietiekamība un likviditāte

Hipotēku banka uztur nemainīgi augstus kapitāla pietiekamības un likviditātes rādītājus, kas ievērojami pārsniedz Kredītiestāžu likumā noteiktos minimālos apmērus.  Kapitāla pietiekamības rādītājs 30.aprīlī bija 16,1 % (minimālais apmērs 8%), likviditātes rādītājs 30.aprīlī bija 63% (minimālais apmērs 30%).

 

Valsts atbalsta programmu realizācija

Hipotēku banka turpina investēt biznesa uzsākšanā un attīstībā un strādā pie jaunu programmu izveides. Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmā kopumā piešķirti aizdevumi 149 miljonu latu apmērā. Eiropas Sociālā fonda programmā "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" biznesa uzsācējiem atbalstīti 404 projekti par 5,1 miljonu latu, apmācīti vairāk kā 870 jaunie uzņēmēji. MVU izaugsmes aizdevumu programmā piešķirti 12,7 miljoni latu, pilnībā apgūta apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programma lauksaimniekiem, un programmas realizācija turpinās no atmaksātajiem resursiem. No Kredītu fonda līdzekļiem finansēti 7 projekti par kopējo summu 2,4 miljoni latu.

 

Hipotēku banka dibināta 1993.gadā. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku banka piedāvā kreditēšanas valsts atbalsta mērķprogrammas dažādām uzņēmēju vajadzībām: aizdevumus investīcijām uzņēmējdarbībā, aizdevumus apgrozāmo līdzekļu papildināšanai, kā arī aizdevumus biznesa uzsākšanai. 

         Sandra Eglīte
         Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste
         sandra.eglite@hipo.lv
         tālr.67774244, 26577810
         www.hipo.lv