Delårsrapport Fenix Outdoor AB


 

DELÅRSRAPPORT FÖR FENIX OUTDOOR AB (publ) 2011-01-01 – 2011-06-30

  

  • Koncernens rörelseintäkter uppgick till 644,8 (622,6) MSEK, en ökning med 4%.
  • Koncernens rörelseresultat uppgick till 87,0 (101,3) MSEK, en minskning med 14%.
  • Koncernens resultat före skatt uppgick till 87,2 (89,9) MSEK, en minskning med 3%
  • Koncernens resultat efter skatt uppgick till 64,5 (66,0) MSEK, en minskning med 2%.
  • Vinst per aktie efter skatt uppgick till 4,86 (4,97) kronor.

Koncernen är organiserad i två rörelsesegment: Brands som omfattar utveckling och marknadsföring av de egna varumärkena Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag och Brunton samt Retail genom outdoordetaljisterna Naturkompaniet och Partioaitta. Dessa två rörelsesegment stöds av koncerngemensamma funktioner för ledning, ekonomi, finans, IT och logistik.

 KONCERNENS OMSÄTTNING OCH RESULTAT

 Koncernens omsättning ökade med 21,4 MSEK till 633,1 (611,7) MSEK. Ökningen motsvarar tillskottet från förvärvade verksamheter. För jämförbara enheter visar Brands på en fortsatt omsättningstillväxt medan retailsegmentet uppvisar en minskad omsättning, vilket kan hänföras till perioden januari till februari då omsättningen påverkades av den tidiga vintern och den därmed mycket goda försäljningen av vintervaror redan under kvartal fyra 2010.

 Den starka kronan har begränsat omsättningsökningen räknat i SEK. I lokal valuta var den totala tillväxten cirka 11%, där nya verksamheter bidragit med 4% av ökningen.

 Fenix Outdoor har under det första halvåret förvärvat tre bolag, vilka till del konsoliderats under perioden. De nya bolagen är Bus Sport Ag som är en distributör av outdoorprodukter till den schweiziska marknaden, med Hanwag och Fjällräven som två betydande varugrupper, samt Fjällräven Arctic Fox Llc som är ett relativt nyetablerat distributionsbolag för Fjällräven på den amerikanska marknaden. Detta bolag driver dessutom en butik i New York. I maj förvärvades den finska detaljhandelskedjan Partioaitta, med elva butiker.

 Koncernens rörelseresultat sjönk från 101,3 MSEK till 87 MSEK, vilket beror på lägre vinstbidrag från Retail och kostnader, inom Brands, för att etablera samt integrera nya verksamheter. Eurons försvagning mot den svenska kronan har vidare påverkat resultatet negativt med 8 MSEK.

 LIKVIDITET OCH FINANSIELL STÄLLNING

 Koncernens finansiella position är fortsatt stark, men likviditeten har påverkats genom kontantköp av nya verksamheter. Lagernivåerna är medvetet högre jämfört föregående år. Koncernens likvida medel, exklusive ej utnyttjade kreditramar, uppgick till 41,5 (85,4) MSEK. Koncernens räntebärande skulder uppgick till 66,7 (57,2) MSEK.

  INVESTERINGAR

Koncernens investeringar i anläggningstillgångar uppgick till 19,4 (15,3) MSEK. Huvuddelen av investeringarna är hänförliga till en uppgradering och spridning av koncernens affärssystem.

  SOLIDITET

Koncernens egna kapital uppgick till 644,5 (535,8) MSEK, vilket motsvarar en soliditet på
68,5 (68,6)%.

 


Attachments