PRECIO SYSTEMUTVECKLING AB (publ) KVARTALSRAPPORT APRIL-JUNI 2011


Stockholm, 2011-08-22 15:15 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --

KVARTALSRAPPORT

april – juni 2011

 

DELÅRSRAPPORT

tolvmånadersperioden

juli 2010 – juni 2011

för det förlängda räkenskapsåret till och med 31 december 2011

 

 

  • Nettoomsättningen uppgick till 25,4 Mkr (22,7) och under tolvmånadersperioden 90,0 Mkr (81,0).
  • Rörelseresultatet blev 1,4 Mkr (2,3) och under tolvmånadersperioden 4,8 Mkr (6,5).
  • Resultat efter skatt blev 1,0 Mkr (1,7) och under tolvmånadersperioden 3,5 Mkr (4,7).
  • Vinst per aktie efter skatt blev 0,13 Kr (0,23) och under tolvmånadersperioden 0,47 Kr (0,63).
  • Utnämnda till Microsoft Cloud Accelerate Partner
  • Inom ramen för Precios personaloptionsprogram har 40 857 B-aktier nyemitterats under augusti. Teckningskursen var 6,25 kr.
  • Prognos för femte kvartalet och för hela det förlängda räkenskapsåret som sträcker sig till 31 december 2011 indikerar ett positivt rörelseresultat.

 

 

 

 

 

 

 

 

VD har ordet

I vanliga fall brukar vi lämna en bokslutskommuniké vid denna tid på året men eftersom vi lagt om räkenskapsåret till kalenderår och därför förlängt räkenskapsåret till att omfatta 18 månader lämnas en kvartalsrapport.

Kvartalet har inneburit en fortsatt tillväxt både vad gäller antal anställda och omsättning. Precio har aldrig varit större. Vid kvartalets slut var vi 97 anställda (när detta skrivs har vi passerat 100-strecket) och omsättningen sedan räkenskapsårets början, den 1 juli 2010, uppgår till 90 Mkr. Tillväxt är dock inte ett självändamål utan den väg vi strategiskt valt för att skapa lönsamhet. Lönsamheten under kvartalet och för hela perioden har dock försämrats jämfört med föregånde år. En förklaring till den försämrade lönsamhten är att antalet anställda har ökat snabbare än omsättningen. Antal anställda, och därmed personalkostnaderna, har ökat med 20 % medan omsättningen bara ökat med drygt 11 %. Vi måste självkritiskt konstatera att vi inte har lyckats tillräckligt bra med att snabbt få ut nyrekryterade konsulter i uppdrag. Kostnaderna för rekrytering har också ökat, särskilt i Stockholm. De högre rekryteringskostnaderna och idletiden för nya konsulter har inneburit att tillväxten skett till ett högre pris än tidigare. En utvärdering av om priset varit för högt måste dock, enligt min mening, ske med ett långsiktigt perspektiv. Jag anser att vi fortsatt måste växa för att långsiktigt ha en marknadsposition som ger förutsättningar för uthållig lönsamhet. Vi behöver dock förbättra lönsamheten på kort sikt och i handligsplanen för detta ingår, förutom att minska inkörningsperioden vid nyrekrytering, många olika åtgärder såväl riktade mot ökat kundvärde och förbättrade timpriser som mot alternativa leveransmodeller och minskade kostnader. Under kvartalet har resultatet också påverkats negativt av projektåtaganden till fasta priser. Slutleveranser av dessa projekt sker under nästkommande kvartal och en försiktig värdering har tillämpats.                   

Precio är ett specialistföretag, inriktat på Microsoft, med mycket hög kompetens och leveransförmåga inom många områden som SharePoint, BizTalk och .Net-utveckling. Vi har under året satsat på att bygga upp kompetens och leveranskapacitet av molnet-lösningar baserade på Microsofts plattform. Vi tror på en stark tillväxt inom detta område. En viktig milstolpe i vår satsning har uppnåtts då vi utnämnts till Microsoft Cloud Accelerate Partner. I dagsläget är det bara drygt 10 företag i Sverige som är Microsoft Cloud Accelerate Partners och så gott som alla övriga bolag fokuserar på infrastruktur.

Vad den internationella situationen med ökad finansiell oro och skuldkris innebär på längre sikt för Precio är svårt att bedöma, men på kort sikt ökar valutarisken för den försäljning vi har i utländsk valuta.

Hösten kommer innebära stora utmaningar för oss på Precio, men vi har förutsättningar att möta dem så jag ser fram mot en innehållsrik fortsättning på året. I år är det också 10 år sedan Precio startades. Ett jubileum som vi kommer att uppmärksamma under hösten med olika evenemang.

 

 

Stockholm den 22 augusti 2011

Per Melin

 

Kvartalet och delåret i sammandrag

Intäkterna uppgick till 25,4 Mkr (22,7) under kvartalet, vilket är en ökning med knappt 12 procent jämfört med samma period föregående år. Intäkterna under tolvmånadersperioden uppgick till 90,0 Mkr (81,0), vilket är en ökning på drygt 11 procent jämfört med samma period föregående år .

 

Rörelseresultatet uppgick till 1,4 Mkr (2,3) under kvartalet. Det är en minskning med 39 procent. Rörelseresultatet uppgick till 4,8 Mkr (6,5) för tolvmånaders-perioden. Det är en minskning med 26 procent.

 

I rörelseresultatet för kvartalet ingår avskrivningar med totalt 0,2 Mkr (0,2),

I rörelseresultatet för tolvmånadersperioden ingår avskrivningar  med totalt 0,8 Mkr (1,1).

 

Resultatet efter finansnetto uppgick till 1,4 Mkr (2,3) under kvartalet och för tolvmånadersperioden till 4,8 Mkr (6,5).

 

Resultat efter skatt för tolvmåndersperioden blev 3,5 Mkr (4,7).

 

Investeringar

Investeringar har under kvartalet gjorts med 0,3 Mkr (0,1), och under tolvmånadersperioden med 1,2 Mkr (0,9) i materiella anläggningstillgångar.

 

Inga investeringar har under året gjorts i immateriella eller finansiella anläggningstillgångar.

 

Likviditet och finansiell ställning

Kassaflödet från den löpande verksamheten, på koncernnivå, blev under kvartalet 1,1 Mkr (2,5) och för tolvmånadersperioden 4,6 Mkr (7,5). Totalt kassaflöde blev under kvartalet blev 0,5 Mkr (4,1), under räkenskapsåret -7,0 Mkr (0,9). Likvida medel uppgick till 4,6 Mkr, jämfört med 11,6 Mkr vid räkenskapsårets början.

 

Det egna kapitalet uppgick vid delårets slut till 68,1 Mkr, jämfört med 68,3 Mkr vid samma tidpunkt 2010. Soliditeten uppgick till 79 procent (81).

 

PRECIOs aktie

Precios B-aktie är listad på NASDAQ OMX First North Premier.

 

Antalet utestående aktier vid periodens utgång är 7 423 741 varav 20 000 A-aktier. Aktierna är spridda på drygt 1 400 ägare.

 

Årsstämman den 21 oktober 2010 beslöt om ett bemyndigande för styrelsen att emittera upp till 800 000 med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

 

Bolaget emitterade under 2009 teckningsoptioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Emissionen riktades till anställda inom Precio-koncernen. 40 857 stycken av optionerna utnyttjades av anställda under perioden för att teckna aktier. Med anledning av detta har därför 40 857 B-aktier nyemitterats under augusti 2011. Teckningskursen var 6,25 Kr.

Kvar efter nyemissonen i augusti finns 99 742 stycken teckningsoptioner som ger de anställda fortsatt möjlighet att fram till och med den 31 mars 2014 teckna lika många B-aktier till en teckningskurs på 6,25 Kr. 

 

Remium AB är likviditetsgarant för Precios B-aktie. Remium är också bolagets Certified Adviser enligt NASDAQ OMX First Norths krav.

 

 

Verksamheten

 

Precio är specialiserat på informationshantering och systemutveckling i Microsoft-miljö och är Microsoft Partner.

 

Precio är Gold Partner inom området Portals and Collaboration. För områdena Content Management, Web Applications och Application Integration är Precio Silver Partner.

Precios är också Microsoft Cloud Accelerate Partner.

Precio har kontor i Borlänge, Eskilstuna, Göteborg, Stockholm och Örebro.

 

Precios kunder återfinns bland större företag och organisationer samt inom den offentliga sektorn. Kunder inom den offentliga sektorn står för drygt hälften av omsättningen. De största kunderna är statliga verk och myndigheter, samt stora företag .

 

 

Segment

Bolaget har under året haft kontor på fem olika orter men verksamheten bedrivs som en integrerad enhet, därför sker ingen särredovisning av segment.

 

 

Medarbetare och organisation

Vid utgången av räkenskapsåret var totalt 97 personer (81) anställda inom Precio-koncernen.

 

 

Styrelse och ledning

Till styrelseledamöter, på årsstämma den 21 oktober 2010 för tiden intill nästa årsstämma har hållits, omvaldes Kjell Sandin, Joakim Alkman, Ove Larsson, Björn Pettersson och Anders Tufvesson. Vid efterföljande styrelsemöte utsågs Kjell Sandin till styrelsens ordförande.

 

Under perioden har Per Melin varit VD.

 

 

Marknad och framtidsutsikter

Vi har en stark marknadsposition inom området Informationstjänster. Vi är ett av de företag som levererat flest lösningar i Sverige på Microsofts plattform Sharepoint. Vår långa och omfattande erfarenhet och våra konsulters kompetens gör att vi är en av de ledande svenska leverantörerna inom detta område. Vår kompetens står sig även mycket väl internationellt och vi utvecklar bl a ett bidragshanteringssystem baserat på Sharepoint 2010 för Brittiska Röda Korset och ett verksamhetsstyrningssystem för Save the Children International.

 

Ingen kan ha undgått Microsofts storsatsning inom ”molnet”-området. Introduktion av plattformen Azure för att utveckla applikationer för molnet pågår med full kraft och innebär många nya affärsmöjligheter. Precio har blivit utvalda att delta i flera kampanjer såsom Cloud Power kampanjen. Precio är också en av 10 lanseringspartners för Microsofts molntjänst, Office 365. Precis som Microsoft, tror vi på en stark tillväxt inom ”molnet” och har som mål att erbjuda våra kunder flexibla , verksamhetsanpassade och kostnadseffektiva tjänster baserade på denna Microsofts ”molnet”-plattform.

 

Även inom integrationsområdet är vi väl positionerade med gedigen kompetens och lång erfarenhet. Vi är specialister på att bygga integrationslösningar på Microsofts plattform BizTalk.

 

Precios kunder återfinns främst bland större organisationer bl a Statens Energimyndighet, Trafikverket, Transportstyrelsen, Regeringskansliet, Socialstyrelsen, Försvarets Materielverk, Stockholms Stad, Volvo, Universitetssjukhuset i Lund, AstraZeneca, Atlas Copco, V & S Absolut, Swedish Match, Vinnova, Botkyrka kommun, WSP, Rädda Barnen, Brittiska Röda Korset, Peab och If finns bland de större kunderna. Offentlig sektor med framför allt

statliga myndigheter och verk står för den största delen av omsättningen. Andelen exportintäkter är knappt 5 procent.

 

 

Intäkterna under tolvmånadersperioden fördelar sig på följande sätt:

 

 

 

Bolagets ledning bedömer att vinst kommer att redovisas för såväl det femte kvartalet som för det förlängda räkenskapsår som sträcker sig till 31 december 2011.

 

 

Risker och osäkerhetsfaktorer

Precios väsentliga affärsrisker består av sjunkande timpriser och minskad efterfrågan på konsulttjänster samt svårigheten att attrahera och behålla kompetent personal.  Ingen förändring har skett vad gäller väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer sedan senast lämnad årsredovisning varför vi hänvisar till den redogörelse som lämnats där.

 

Moderbolaget

Moderbolagets omsättning under kvartalet uppgick till 25,4 Mkr (22,7), under räkenskapsåret 89,9 Mkr (80,9) varav 0,0 Mkr (0,0) utgörs av transaktioner med övriga koncernbolag.

 

Resultatet efter finansnetto under kvartalet uppgick till 0,8 Mkr (1,8), under räkenskapsåret till 3,0 Mkr (4,7).

 

I princip hela koncernens verksamhet bedrivs i moderbolaget. Skillnaderna mellan koncernens och moderbolagets redovisning beror främst på skillnader i reglerna för hur goodwill skall redovisas.

 

 

Redovisningsprinciper

Denna rapport har upprättats i överensstämmelse med IAS 34 och Redovisningsrådets rekommendation RR 31.

 

 

 

Per Melin

Verkställande direktör

Precio Systemutveckling AB (publ)

Org.nr. 556347-2926

 

Denna kvartalsrapport har inte granskats av bolagets revisorer.

Kommande rapporteringstillfällen

Kvartalsrapport juli-september                      24 oktober 2011

Bokslutskommuniké                                      20 februari 2012

 


 

 

 


Attachments