Finlands naturcentrum blir den första offentliga byggnaden av korslimmat trä i landet


Helsinki, Finland, 2011-09-07 11:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Stora Enso Wood Products Building Solutions-enhet kommer att ta ett viktigt steg framåt genom att introducera ny byggnadsteknik för korslimmat trä (CLT) i byggandet av Finlands naturcentrum Haltia i Esbo i Finland. Centret kommer att vara den första finska offentliga byggnaden som använder CLT-teknik. Projektet kommer att stärka Stora Ensos ställning som leverantör av bärande träkonstruktioner på den finska marknaden.

”De högklassiga CLT-elementen skräddarsys till lämpliga storlekar och prepareras för snabb installation. Ur kundens synvinkel innebär detta minskade byggtider och kostnader. Tätheten i de färdiga elementen förbättrar också byggnadernas energieffektivitet avsevärt. Förutom miljöfördelar kommer vår lösning att göra det möjligt för kunden att börja kritiska arbeten inomhus, såsom golvgjutning, betydligt tidigare”, säger Hannu Kasurinen, EVP, Stora Enso Wood Products.

”De senaste åren har vi fokuserat på att utveckla Building Solutions verksamhet genom investeringar, produktutveckling och förvärv. Finlands naturcentrum och ett nytt Ikeavaruhus i Kuopio i östra Finland, som vi också förser med träbaserade takelement, är två viktiga exempel som visar att vi går i rätt riktning och att det finns en stor efterfrågan på våra byggnadslösningar på våra befintliga marknader i såväl Centraleuropa som Finland”, säger Kasurinen.

Utsikterna för CLT-baserade lösningar är väldigt goda och Stora Ensos målsättning är att fortsätta växa tillsammans med sina kunder i framtiden.

”Vår nya produktionsenhet som startar sin verksamhet vid Ybbs sågverk i Österrike under första kvartalet 2012 kommer att stärka vår ställning på de etablerade marknaderna för småhus i Central- och Västeuropa samt särskilt inom den offentliga sektorn och byggprojekt för flervåningshus”, tillägger Kasurinen.

Stora Enso Wood Products och Stora Ensos dotterbolag Eridomic Oy förser Finlands naturcentrum med alla konstruktioner ovan jord. I Haltia presenteras det bästa av Finlands flora och fauna. I materialet på 5 200 kvadratmeter som ska levereras ingår innerväggs- och ytterväggselement, mellanbjälklag, limträstrukturer samt takelement. Haltia ska öppnas för allmänheten i början av 2013. Brädor av korslimmat trä valdes för centrets bärande konstruktioner från första början eftersom målet är att göra huset så miljövänligt som möjligt. Byggprojektets huvudentreprenör är YIT.

Ett nytt Ikeavaruhus kommer att öppnas sommaren 2012 i Kuopio med 25 000 kvadratmeter takelement tillverkade av Eridomic. Produktion och installation av elementen påbörjas i september.

För ytterligare information, v g kontakta:
Hannu Kasurinen, EVP, Stora Enso Wood Products, tel +358 2046 21222
Matti Mikkola, SVP, Building Solutions, Stora Enso Wood Products, tel +358 2046 21710
Päivi Kauhanen, Communications Director, tel +358 2046 21292

 

www.storaenso.com
www.storaenso.com/investors

Stora Enso är den globala nytänkaren i förpacknings-, pappers- och träproduktsindustrin. Vi tänker alltid i nya banor och skapar nytt för att kunna erbjuda våra kunder innovativa lösningar baserade på förnybara material. Företaget har cirka 26 000 anställda runtom i världen och omsättningen 2010 uppgick till 10,3 miljarder euro. Stora Ensos aktier är noterade på NASDAQ OMX Helsinki (STEAV, STERV) och Stockholm (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA.

 

STORA ENSO OYJ