Fortum investerar i elnätet i Ingå kyrkby


Esbo, Finland, 2011-09-15 09:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- PRESSMEDDELANDE 15.9.2011

Fortum inleder förbättring av elnätet i Ingå kommun med avsikten att minska på och förkorta elavbrotten.

”Samma elnät som används för elförsörjningen i Ingå kyrkby har hittills också matat el till en del av skärgården. Detta har i praktiken inneburit att störningar i skärgårdsnätet har känts av också i kyrkbyn”, förklarar nätplanerare Henri Vierimaa på Fortum.

”Eldistributionen blir betydligt tillförlitligare då vi separerar elförsörjningen i kyrkbyn från skärgårdsnätet. Dessutom överförs elförsörjningen i kyrkbyn till den mindre störningskänsliga huvudtransformatorn och en del av elnätet läggs i jordkablar som inte är så utsatta för väder och vind,” berättar han.

Projektet berör förutom de 3 000 invånarna i Ingå kyrkby även serviceleverantörerna och näringsidkarna i området. De största ombyggnaderna gäller elnätet mellan Kalkulla elstation, som ligger nordväst om kyrkbyn, och Ingå kyrkby.

Anläggningsarbeten utförs främst längs Torpmalmsvägen, där man lägger sammanlagt 7,5 kilometer elkabel. En del av grävarbetena utförs i samarbete med Ingå kommun. Förbättringen av elnätet beräknas vara klar före slutet av året.

Investeringar är kritiska både för en trygg elöverföring då elnätet föråldras och med tanke på införande av nya tjänster. Också regionala förändringar i elförbrukningen och -produktionen kräver investeringar av eldistributörerna. Fortum äger totalt 77 400 kilometer elnät i Finland och anlägger i medeltal 1 600 kilometer nytt nät varje år.

Fortum Electricity Solutions and Distribution
Kommunikation

Övrig information:
Henri Vierimaa, nätplanerare, Fortum, tfn 040 8252 844
Karoliina Lehmusvirta, kommunikationschef, Fortum, tfn 040 5813 710

Fortum

Fortums syfte är att skapa energi som gör livet bättre idag och för kommande generationer. Vi erbjuder hållbara lösningar som tillgodoser behoven av låga utsläpp, effektiv resursanvändning och en trygg energiförsörjning samtidigt som vi levererar ett förstklassigt resultat till våra aktieägare. Vår verksamhet omfattar produktion, distribution och försäljning av el och värme, samt experttjänster inom dessa områden.

Fortums verksamhet är fokuserad på Norden, Ryssland och Östersjöområdet. I framtiden ser vi även att integrationen i Europa och de snabbt växande marknaderna i Asien ger ytterligare möjligheter för tillväxt. Under 2010 uppgick Fortums omsättning till 6,3 miljarder euro och rörelseresultatet var 1,8 miljarder euro. Vi sysselsätter cirka 10 500 personer. Fortums aktie är noterad på NASDAQ OMX Helsingfors.

Ytterligare information: www.fortum.com