Jyske Bank indretter sig på ændrede markedsvilkår


  • Jyske Bank vil inden udgangen af 2012 reducere antallet af medarbejdere med ca. 250. Heraf afskediges ca. 150 medarbejdere med øjeblikkelig virkning.
  •  
  • Jyske Bank lægger 6 afdelinger i det midt- og nordjyske område sammen med andre nærtliggende afdelinger inden udgangen af 2011.
  •  
  • Datterselskabet Jyske Finans A/S har d.d. indgået aftale med Spar Nord koncernen om overtagelse af leasingaktiviteter fra Finans Nord A/S og Easyfleet A/S.
  •  
  • Jyske Bank gennemfører en generel renteforhøjelse med op til 0,5 %-point med virkning fra 14. oktober 2011.
  •  

 

Ordførende direktør Anders Dam udtaler:

”Det er en trist dag, men også en handlingens dag i Jyske Bank.

Det er trist, fordi vi har fundet det nødvendigt at tage afsked med ca. 150 loyale og dygtige medarbejdere, som uforskyldt bliver ramt af tilbageslaget i samfundsøkonomien og vanskeligere rammevilkår for sektoren. Vi håber og tror, at iværksatte afbødeforanstaltninger hjælper med til, at de berørte medarbejdere hurtigt finder et nyt job.

Vi handler nu, fordi vi ikke kan blive ved med at forsvare stigende omkostninger, når markedet fortsat skrumper og indtægterne flader ud.

Vi reducerer koncernens øvrige omkostninger og lægger 6 afdelinger i det midt- og nordjyske område sammen med andre afdelinger. Det sker for at skabe enheder, der er mere slagkraftige og har flere rådgivere i forhold til de muligheder, der er på markedet.

For at øge indtægtsgrundlaget har Jyske Finans indgået en perspektivrig aftale med Spar Nord koncernen vedrørende leasingaktiviteterne i Finans Nord og Easyfleet. Desuden gennemfører vi en renteforhøjelse med det sigte at øge rentemarginalen.

Effekten af disse tiltag samt konverteringen til Bankdata vil slå fuldt igennem i regnskabet for 2013, og alene tiltagene på omkostningssiden forventes at reducere koncernens omkostninger med mindst 400 mio. kr. årligt fra og med 2013”, slutter Anders Dam.

Stagnerende indtægter og stigende omkostninger

De seneste måneders udvikling i dansk og international økonomi har gjort, at forudsætningerne ikke længere er til stede for at skabe den organiske vækst i forretningsomfanget i de kommende år, som Jyske Bank hidtil har forventet, og som banken har indrettet sig efter.

De svage konjunkturer har bl.a. medført, at private husholdninger og virksomheder i betydelig grad nedbringer gælden til pengeinstitutterne, og aktivitetsniveauet på boligmarkedet og de finansielle markeder har generelt været faldende. Disse tendenser ser ud til at fortsætte et godt stykke ud i fremtiden.

Selv om Jyske Bank oplever en stor nettotilgang af nye privat- og erhvervskunder og dermed vinder markedsandele i et faldende marked, må vi erkende, at indtægterne i en overskuelig fremtid ikke vil stige som forventet. 

Hertil kommer øgede omkostninger for banken som følge af markant højere finansieringsomkostninger, større betalinger til indskydergarantiordningen end ventet, højere lønsumsafgift, øgede kapitalkrav samt en forventelig større og længerevarende udgift, når Bankpakke IV bliver implementeret.

Da der ikke er udsigt til nogen bedring i disse forhold, finder bankens ledelse det ikke længere forsvarligt at fastholde det nuværende omkostningsniveau.

 

Medarbejderreduktion

Jyske Bank vil i løbet af 2011 og 2012 gennemføre en reduktion i antallet af medarbejdere med ca. 250. Heraf afskediges med øjeblikkelig virkning ca. 150 medarbejdere, mens reduktionen med yderligere 100 medarbejdere forventes at kunne ske ved naturlig afgang. For at nå målet er der indført ansættelsesstop i koncernen, og i 2012 er der allerede nu kendte fratrædelser som følge af pensioneringer mv. på ca. 50 medarbejdere.

Der er ført forhandlinger med Finansforbundet om afskedigelserne og indgået aftale om afbødeforanstaltninger for de afskedigede medarbejdere.

Medarbejderreduktionen medfører fratrædelsesomkostninger på ca. 90 mio. kr. i 3. kvartal 2011.

 

Afdelingssammenlægninger

Inden udgangen af 2011 vil Jyske Bank sammenlægge afdelingerne i Bindslev, Pandrup, Hinnerup, Sejs, Virklund og Holstebro Nyholm med andre afdelinger i de pågældende lokalområder. Afdelingsnettet i Jyske Bank består herefter af 108 afdelinger mod 116 afdelinger primo 2011, idet banken denne sommer har lagt afdelingerne Rådhuspladsen og Gammeltorv i København sammen med andre nærtliggende afdelinger.

 

Øvrig omkostningsreduktion

Jyske Bank er i gang med en historisk stor konvertering af bankens it-systemer til Bankdata. P.t. arbejder over 600 medarbejdere i Bankdata og Jyske Bank på denne opgave. Når konverteringen er afsluttet, er der uændret udsigt til en samlet besparelse på ca. 200 mio. kr. årligt fra og med 2013 samt en væsentlig styrkelse af it-udviklingskraften. De direkte omkostninger til konverteringen forventes nu at blive ca. 180 mio. kr. mod tidligere forventet 220 mio. kr. Jyske Banks andel af omkostningerne skønnes at være i niveauet 170 mio. kr., som vil påvirke regnskabet i de kommende kvartaler.

Der reduceres endvidere i koncernens øvrige omkostninger, og der vil fortsat være fokus på en stram omkostningsstyring.

 

Forøgelse af indtægtsgrundlaget

Udover dæmpning af omkostningerne vil banken iværksætte en række tiltag, der skal skabe bedre sammenhæng mellem udviklingen i indtægter og udgifter. Der vil være fokus på både selektive tilkøb af forretninger, organisk vækst og pristilpasninger i nødvendigt omfang.

Som det første eksempel på selektive tilkøb har Jyske Banks datterselskab Jyske Finans A/S d.d. indgået aftale med Spar Nord koncernen om overtagelse af det fremtidige nysalg af leasing fra Finans Nord A/S samt administrationen af den eksisterende leasingportefølje i Finans Nord A/S, der vil blive afviklet i Spar Nord koncernen. Jyske Finans overtager i den forbindelse et antal medarbejdere fra Finans Nord og vil desuden modtage et admini­strationsfee fra Spar Nord koncernen, så længe afviklingen pågår.

Endvidere køber Jyske Finans billeasingselskabet Finans Nord Easyfleet A/S. Samlet styrker disse tilkøb Jyske Finans’ aktiviteter og vækststrategi indenfor bilfinansiering, erhvervsleasing og engrossalg til andre pengeinstitutter. Aftalen skønnes at indeholde et udlånspotentiale for Jyske Bank koncernen på op til 5 mia. kr. frem mod 2015.

Endelig gennemfører Jyske Bank som følge af de øgede udgifter til indskydergarantiordningen samt øgede finansieringsomkostninger en generel renteforhøjelse med op til 0,5 %-point med virkning fra 14. oktober 2011.

 


Attachments