Konkurentsiamet plaanib ühepoolselt kehtestada Tallinna veeteenusele ajutise hinna


Konkurentsiamet plaanib ühepoolselt kehtestada Tallinna veeteenusele ajutise hinna

  Lugupeetud AS-i Tallinna Vesi aktsionär,

AS Tallinna Vesi annab teada, et esmaspäeval, 10. oktoobril 2011, saatis Konkurentsiamet Ettevõttele ettekirjutuse, milles teavitati, et juhul kui Ettevõte ei esita hinnataotlust kehtivate veeteenuse hindade alandamiseks hiljemalt 14. novembriks 2011, plaanib Konkurentsiamet astuda samme ja ühepoolselt alandada Ettevõtte kehtivaid veeteenuse hindasid 29% võrra. Hindade alandamise alusena viitab Konkurentsiamet majandus- ja kommunikatsiooniministri 2. novembri 2010 määrusele nr. 95, mis võimaldab kehtestada ajutise veeteenuse hinna. Lisaks sellele ning oma otsuse toetamiseks on Konkurentsiamet äärmusliku sammuna kuulutanud 2001. aastal sõlmitud erastamislepingu õigusvastaseks. Tsiteerides siinkohal Konkurentsiametit: “KA [Konkurentsiamet], tutvunud ASTV poolse väitega erastamise läbiviimise kohta, on seisukohal, et veeteenuse hinna osas ei olnud kehtiva seadusega kooskõlas viia erastamist läbi väidetava eesmärgiga saavutada väikseim võimalik tariifi tõus.”

  AS Tallinna Vesi ei nõustu Konkurentsiameti seisukohaga hindade alandamise osas

AS Tallinna Vesi soovib aktsionäre teavitada, et Ettevõte ühelgi juhul ei nõustu Konkurentsiameti seisukohtadega ning taotleb Eesti kohtutelt esialgse õiguskaitse kohaldamist eelviidatud meetmete rakendamise takistamiseks. Ettevõte leiab, et kuulutades erastamise õigusvastaseks ning kasutades ministri määrust selleks, et püüda alandada Ettevõtte poolt rakendatavat veeteenuse hinda, jätab Konkurentsiamet kui Eesti riiki ja valitsust esindav institutsioon täielikult tähelepanuta õigusaktides ette nähtud õiguspärase menetluse ja hea halduse tava.

  AS Tallinna Vesi on täitnud oma lepingulised kohustused, kuid peab end kohtus kaitsma

Olukord, kus Ettevõte peab end kohtus kaitsma, olles omalt poolt täitnud lepingust tulenevad tingimused ja kohustused, sealhulgas (ja mis kõige olulisem) täitnud lepinguliselt kokku lepitud ja Tallinna Linnavalitsuse poolt 2001. aastal nõutud teenuse kvaliteedi parendamise kohustust, läheb vastuollu kõigi pikaaegseid erastamislepinguid puudutavate rahvusvaheliselt aktsepteeritavate ärikäitumise normidega ja avaliku halduse põhimõtetega. Ei Ettevõte ega selle aktsionärid ei oleks kunagi võinud ette näha, et 10 aastat pärast erastamist kehtib suhetes Eesti riigi valitsusega printsiip caveat emptor (ostja peab ette vaatama).

  Konkurentsiamet kuulutab erastamise ebaseaduslikuks pärast tarbijate huvides teenuse kvaliteeti tehtud investeeringuid

Tallinna linn ja viimase nõunikud koostasid erastamislepingu viisil, mis tagas, et nõutud teenuse kvaliteedi parendamine tarbijate jaoks toimub enne seda, kui investoritel tekib õigus teenida erastamisel investeeritud oskusteabelt, tegutsemisvõimekuselt ja kapitalilt mõistlikku tulukust. Tänaseks on investorite poolt teenitud tegelik tulukus pisut üle 6%. Asjaolu, et erastamisprotsessi kõige olulisemad kriteeriumid kuulutatakse õigusvastaseks kümme aastat pärast erastamist ning pärast seda, kui on oluliselt tõstetud teenuste kvaliteeti, viitab Konkurentsiameti austuse puudumisele investorite, sõlmitud lepingute ja õiguskindluse põhimõtte vastu. Selline lähenemine mõjub kindlasti kahjustavalt Eesti investeerimiskeskkonnale ning ka tulevastele erastamistele selles riigis.    

  Konkurentsiamet pole avaldanud tõendeid erastamist puudutavate seisukohtade toetuseks

Soovime juhtida aktsionäride tähelepanu sellele, et Konkurentsiamet ei ole kunagi analüüsinud Ettevõtte poolt alates erastamisest tehtud parendusi Ettevõtte tegevuses ja saavutatud efektiivsusi. Vastava analüüsi läbiviimisel leidnuks Konkurentsiamet, et kui erastamist ei oleks toimunud ning Konkurentsiamet oleks olnud reguleerivas rollis alates 2001. aastast, oleks veeteenuse hinnad suure tõenäosusega olnud hetkel kehtivatest kõrgemad ja teenuse standardid hetkel saavutatutest madalamad. Konkurentsiameti ettekirjutus alandada veeteenuse hinda 29% võrra põhineb ainuüksi ameti arvamusel, et vee-ettevõtte erastamine on olnud Tallinna elanikele kahjulik, kuid sealjuures ei ole vastava arvamuse toetuseks esitatud ühtki tõendit.

  AS Tallinna Vesi usub õiguskindluse põhimõttesse ja soovib veelkord rõhutada, et ei ole vastu parimaid praktikaid arvesse võtvate regulatsioonide rakendamisele, kui need võtavad täielikult arvesse erastamise tingimusi. Ettevõte kasutab ja on ka edaspidi valmis kasutama kõiki olemasolevaid õiguslikke meetmeid nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil, et kaitsta kehtiva lepingu tingimusi, mis sõlmiti meie aktsionäride poolt heas usus ning mis on toonud ja eeldusel, et Ettevõtte õigusvaidlusi saadab edu, toovad jätkuvalt Tallinna elanikele märkimisväärset kasu.

  AS Tallinna Vesi mõistab, et olukord, kus järjekordne kohtuvaidlus oma pika kestuse ja kõigile osapooltele kaasnevate kuludega ei ole heaks lahenduseks ühelegi osapoolele. Meie eesmärk püsib aga endisena – pakkuda oma klientidele jätkuvalt Baltikumi kõige kvaliteetsemat vee- ja kanalisatsiooniteenust.

 

Lugupidamisega,

Ian Plenderleith

Juhatuse esimees

 

 

         Siiri Lahe
         Finantsdirektor
         Juhatuse liige
         Tel. 62 62 262