2011. aasta 9 kuu ja III kvartali müügitulemused

Tallinna Kaubamaja kontserni 2011. aasta esimese 9 kuu konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 316,5 miljonit eurot, kasvades võrreldes 2010. aasta 9 kuu tulemusega, mil müügitulu oli 300,7 miljonit eurot, 5,3%. Kolmandas kvartalis oli kontserni müügitulu 110,3 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 6,7%. Võrdlusbaasi mõjutas 2010. aasta juunis Tallinnas kehtima hakanud müügimaks, mis kahandas kontserni 2011. aasta 9 kuul müügitulu 1,5 miljoni euro võrra (2010. aasta 9 kuul 0,6 miljoni euro võrra). Alates 01.01.2011 on muudetud kontserni müügitulu arvestuspõhimõtteid ja 2010. aasta võrdlusandmed on kohandatud uute põhimõtetega. 2010. aasta 9 kuul on sellest tulenevalt kajastatud müügituludes täiendavalt 7,7 miljonit eurot.

Supermarketite ärisegmendi 2011. aasta 9 kuu konsolideeritud müügitulu ja müügitulu Eestis oli 234,9 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga võrrelduna 3,2%. III kvartali konsolideeritud müügitulu ning samuti müügitulu Eestis oli 81,6 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga võrrelduna 3,6%. Kuu keskmine kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile oli 2011. aasta 9 kuuga 0,37 tuhat eurot, kasvades 2010. aastaga võrreldes konsolideeritud vaates 3,3% ja Eesti turu vaates 2,8% võrra. III kvartalis oli kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile 0,38 tuhat eurot, näidates nii konsolideeritud andmete kui Eesti turu osas 3,5%-list kasvu. Võrreldavate kaupluste kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile oli 2011. aasta 9 kuuga keskmiselt 0,38 tuhat eurot ja III kvartalis 0,39 tuhat eurot, näidates vastavalt 3,7% ja 4,5%-list kasvu. Eestis asuvatest Selveritest sooritati 2011. aasta 9 kuuga 24,9 miljonit ostu, mis jäi 0,8 protsendiga alla aasta varasemale ostude arvule. Selveri 9 kuu müügitulu kasvu taga on jätkuvalt edukalt läbi viidud ja sihtkliendi ootustele vastavad müügikampaaniad. Kaupade müügitulu kasvu mõjutab üldine toidukaupade hinnatõus Eestis, mis on endaga kaasa toonud nii Selveris kui Eestis tervikuna mahulise müügi languse. Võrrelduna eelmise aastaga on müügitulu kasvule avaldanud negatiivset mõju jätkuvalt tihenenud konkurents jaekaubandusturul ning Tallinnas kehtiv müügimaks. Samuti on müügitulule avaldanud negatiivset mõju Kadaka Selveri sulgemine 1 kuuks, kaupluse uuendamisega seotud remonditööde perioodiks. Läti kaupluste sulgemisest tulenevalt oli Selveri müügitulu Lätis 9 kuuga 1,3 tuhat eurot (2010. aasta 9 kuuga 29,6 tuhat eurot). Kaupade müügitulu 2011. aastal Lätis ei olnud. Juulis suleti Soldino Selver ning praegu jätkab Selver Narvas ühe kauplusega. Piirkond on Selverile jätkuvalt atraktiivne ning sobivate tingimuste ja kokkulepete puhul näeme Narvas potentsiaali laienemiseks. Selveri ketti kuulub 34 kauplust ja keskusköök.

Kaubamajade ärisegmendi 2011. aasta 9 kuu müügitulu oli 55,2 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6,3%. Sellest kolmandas kvartalis oli müügitulu 18,9 miljonit eurot, mis oli 2010. aasta III kvartali tuludest kõrgem 10,4%. Kaubamaja müügipind vähenes augustis 525 m2, kuna juulikuu lõpus suleti Kaubamaja Noortemaailm. I.L.U. kosmeetikakauplusi opereeriva OÜ TKM Beauty Eesti 2011. aasta 9 kuu müügitulu oli 2,0 miljonit eurot, kasvades möödunud aasta sama perioodiga 41,8%. Sellest III kvartalis oli müügitulu 0,8 miljonit eurot, mis oli 2010. aasta vastavast perioodist kõrgem 58,3%. Võrreldes möödunud aasta kolmanda kvartaliga on I.L.U. ketil alates 2010. aasta septembrist avatud neljas kauplus Tallinnas Kristiine Keskuses ja alates 2011. aasta aprillist ka viies kauplus Tallinnas Ülemiste Keskuses.

Kinnisvarade ärisegmendi 2011. aasta esimese 9 kuu kontserniväline müügitulu oli 2,1 miljonit eurot, kahanedes eelmise aasta 9 kuuga võrreldes 1,4%. Aruandeaasta kolmanda kvartali müügitulu oli 0,7 miljonit eurot ületades sellega 2010. aasta III kvartali tulemust 4,6%-ga.

Autokaubandussegmendi 2011. aasta 9 kuu müügitulu ilma segmentide vaheliste tehinguteta oli 14,3 miljonit eurot, ületades 50,8% eelmise aasta sama perioodi tulusid. Kolmanda kvartali 5,3 miljoni euro suurune müügitulu ületas aasta varasema müügitulu 62,0%-ga.

Jalatsikaubanduse segmendi 2011. aasta 9 kuu käive oli 10,0 miljonit eurot, kasvades aastaga 6,7%. III kvartalis oli käive 3,8 miljonit eurot, suurenedes võrreldes 2010. aasta sama perioodiga 7,9%. Jalatsisegmendi käibenumbrid vastavad ootustele ning nende saavutamisele on aidanud kaasa kaupluste müügiefektiivsuse tõstmine läbi kontseptivahetuste ning edukad müügikampaaniad, seda eriti Shu ketis. III kvartalis ei avatud uusi jalatsikauplusi, augusti lõpus suleti kahjumit tootnud ABC Kinga kauplus Zeppelini keskuses Tartus. Septembri lõpu seisuga omab Suurtüki NK OÜ Eestis 13 kauplust, ABC King AS Eestis 10 kauplust ja ABC King SIA Lätis 3 kauplust.

Raul Puusepp
         Juhatuse esimees