Precio Systemutveckling AB (publ) Kvartalsrapport juli - september 2011


KVARTALSRAPPORT

       juli - september 2011

 

   DELÅRSRAPPORT*

      femtonmånadersperioden
juli 2010 – september 2011

 

  • Nettoomsättningen uppgick till 19,2 Mkr (16,3) och under femtonmånadersperioden  109,2 Mkr (97,2).
  • Rörelseresultat blev -0,3 Mkr (0,4) och under femtonmånadersperioden 4,5 Mkr (6,9).
  • Resultat efter finansiella poster -0,3 Mkr (0,4), under femtonmånadersperioden 4,5 Mkr (6,9)
  • Resultat efter skatt blev -0,3 Mkr (0,3) och under femtonmånadersperioden 3,2 Mkr (5,0)
  • Resultat per aktie efter skatt -0,04 Kr (0,04). Under femtonmånadersperioden 0,43 Kr (0,69).
  • Uppdrag från FMV med totalt ordervärde på 8,2 Mkr.
  • Prognosen för resten av räkenskapsåret är att rörelseresultatet kommer vara positivt.

 

 

*Räkenskapsåret är förlängt med 6 månader till den 31 december 2011

 

VD har ordet

Perioden från juli till och med september är alltid vår svagaste, givetvis beroende på semestrar, men i år har det varit ett intensivt och tufft kvartal. Vi har under september haft slutleverans av två stora fastprisuppdrag som vi i båda fallen arbetat med i över ett år. Arbetet med dessa har pågått under hela kvartalet med en stor arbetsinsats för att säkerställa leveranser på avtalade tider. Att detta dessutom skett under semesterperioden har inneburit att vi inte resultatmässigt lyckats balansera upp med andra uppdrag. Projekten är nu levererade och arbetet har övergått till en förvaltnings- och supportfas.

Utmaningen när stora projekt avslutas är att växla över de som arbetat med dessa uppdrag till nya.

Försäljnings- och orderläget är dock fortsatt gott. Vi har ännu inte märkt av någon konjunkturavmattning eller att den globala skuldkrisen skulle inverka på beslut om IT-investeringar, utom i något enstaka fall. Jag är därför försiktigt optimistisk om att nå en god beläggningsgrad under kalenderårets, och vårt förlängda räkenskapsårs, sista kvartal.

En viktigt del av vår strategi är att skapa långa relationer med våra kunder. När ett projekt är levererat börjar ett arbete med att tillsammans med kunden förvalta och vidareutveckla det som levererats. Ett exempel på detta är att vi nyligen fått i uppdrag av FMV att vidmakthålla och vidareutveckla viktiga stödsystem för Försvarsmakten. Avtalet löper med förlängning till 2014 och det totala ordervärdet, inklusive förlängningen, uppgår till ca 8,2 Mkr. FMV är en av många kunder som vi arbetat med sedan Precio startades.

Apropå start så är det 10 år sedan Precio föddes och det är ett jubileum som vi skall fira tillsammans med både gamla och nya kunder samt givetvis vår viktigaste samarbetspartner, Microsoft. Höjdpunkten blir vår galafest den 10 november då vårt kontor i Stockholm förvandlas till en festsal. Även de som inte är med den kvällen kommer att på olika sätt märka av vårt jubileum under hösten och vintern.

Under de 10 år som gått sedan starten har Precio växt till ett företag med över 100 anställda men framför allt gjort vi gjort oss kända som ett företag där våra medarbetares kompetens skapat och definierat ett spetsigt specialistföretag.


Stockholm den 24 oktober 2011

Per Melin

 

 

Kvartalet i sammandrag

Intäkterna uppgick till 19,2 Mkr (16,3) under kvartalet, vilket var 18 procent högre än samma period föregående år. Under femton-månadersperioden juni 2010 till september 2011 uppgick intäkterna till 109,2 Mkr (97,2) vilket är en ökning med 12 procent

Rörelseresultatet uppgick till -0,3 Mkr (0,4) under kvartalet. I rörelseresultatet för kvartalet ingår avskrivningar med totalt 0,2 Mkr (0,2). För femtonmånadersperioden var rörelseresultatet 4,5 Mkr (6,9) i vilket ingår avskrivningar med 1,0 Mkr (1,2)

Resultatet efter finansnetto uppgick till -0,3 Mkr (0,4). För femtonmånadersperioden uppgick det till 4,5 Mkr (6,9).

 

Investeringar

Investeringar har under delåret gjorts med 0,1 Mkr (0,1) i materiella anläggningstillgångar. Under femtonmånadersperioden har 1,3 Mkr investerats (1,0). Inga investeringar har gjorts i immateriella eller finansiella anläggningstillgångar.

 

Likviditet, finansiell ställning

Kassaflödet på koncernnivå blev under kvartalet 2,5 Mkr (-0,1). Under femtonmåndersperioden har kassaflödet varit -4,5 Mkr (0,8). Likvida medel uppgick till 7,1 Mkr, (11,5) jämfört med 11,6 Mkr (10,7) vid räkenskapsårets början.

Det egna kapitalet uppgick vid periodens slut till 67,9 Mkr (68,6), jämfört med 68,3 Mkr (67,3) vid räkenskapsårets början. Soliditeten uppgick vid utgången av september till 82,1 procent (84,2).

 

PRECIOs aktie

Precios B-aktie är listad för handel på NASDAQ OMX First North Premier.

Antalet utestående aktier vid periodens utgång är 7 464 598 varav 20 000 A-aktier. Aktierna är spridda på cirka 1 400 ägare.

Bolaget emitterade under 2009 teckningsoptioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Emissionen riktades till anställda inom Precio-koncernen. 40 857 stycken av optionerna utnyttjades av anställda under perioden för att teckna aktier. Med anledning av detta har därför 40 857 B-aktier nyemitterats under augusti 2011. Teckningskursen var 6,25 Kr. Moderbolaget tillfördes genom emissionen 256 Tkr varav 51 Tkr som aktiekapital.

Kvar efter nyemissonen i augusti finns 90 943 stycken teckningsoptioner som ger de anställda fortsatt möjlighet att fram till och med den 31 mars 2014 teckna lika många B-aktier till en teckningskurs på 6,25 Kr. 

Vid årsstämman den 21 oktober 2010 beslöts om ett bemyndigande för styrelsen att emittera upp till 800 000 med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Detta bemyndigande kvarstår till nästa årsstämma.

Remium AB är likviditetsgarant för Precios B-aktie. Thenberg & Kinde är bolagets Certified Adviser enligt NASDAQ OMX First Norths krav.

 

Verksamheten

Precio är specialiserat på informationshantering och systemutveckling i Microsoft-miljö och är Microsoft Partner.

Precio är Gold Partner inom området Portals and Collaboration. För områdena Content Management, Web Applications och Application Integration är Precio Silver Partner.

Precios är också Microsoft Cloud Accelerate Partner.

Precio har kontor i Borlänge, Eskilstuna, Göteborg, Stockholm och Örebro.

Precios kunder återfinns bland större företag och organisationer samt inom den offentliga sektorn. Kunder inom den offentliga sektorn står för drygt hälften av omsättningen. De största kunderna är statliga verk och myndigheter, samt stora företag .

 

Segment

Bolaget har kontor på fem olika orter men verksamheten bedrivs som en integrerad enhet och inom Sverige i sin helhet varför ingen segmentsredovisning kan lämnas.

 

Medarbetare och organisation

Vid utgången av perioden var totalt 104 personer (81) anställda inom Precio-koncernen.

 

Styrelse och ledning

Till styrelseledamöter, på årsstämma den 21 oktober 2010 för tiden intill nästa årsstämma har hållits, omvaldes Kjell Sandin, Joakim Alkman, Ove Larsson, Björn Pettersson och Anders Tufvesson. Kjell Sandin valdes till styrelsens ordförande.

 

Per Melin är bolagets VD.

 

Marknad och framtidsutsikter

Vi ser en fortsatt god underliggande efterfrågan och en marknad med svagt stigande timpriser. Utvecklingen är dock svårbedömd. Särskilt inom industrisektorn, där vi erfarit en stark ökningen av efterfrågan under året, är framtiden svår att bedöma. Den största delen av Precios omsättning kommer fortfarande från offentlig sektor men den tillväxt vi haft under de senaste åren har vi haft en ökning av andelen som kommerfrån privata företag. Efterfrågan från offentlig sektor bedömer vi  inte minska utan vi har här genom våra ramavtal möjligheter att öka våra markandsandelar om efterfrågan från andra kundgrupper minskar.

 

Intäkter per kundgrupp 1 juli 2010 – 30 september 2011:

 

 

 

Prognosen för resten av det förlängda räkenskapsåret 2010/2011 är att det kommer ge ett positivt rörelseresultat. Bolagets ledning bedömer att företaget kommer att redovisa vinst för hela räkenskapsåret.

 

Risker och osäkerhetsfaktorer

Den fortsatta oron på de finansiella marknaderna innebär osäkerhet för Precio liksom för all affärsverksamhet. Verkningarna för Precio har hittills varit begränsade men det är givetvis en stor osäkerhetsfaktor också för Precio. Ingen förändring har skett i övrigt vad gäller väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer sedan senast lämnad årsredovisning varför vi hänvisar till den redogörelse som lämnats där.

 

Moderbolaget

Moderbolagets omsättning under kvartalet uppgick till 19,2 Mkr (16,3), varav 0 Mkr (0) utgörs av transaktioner med övriga koncernbolag. Under femtonmånadersperioden var omsättningen 109,1 Mkr (97,2).

Rörelseresultatet uppgick till -0,8 Mkr (0,0).

Resultatet efter finansnetto under delåret uppgick till -0,8 Mkr (0,0).

 

Redovisningsprinciper

Denna delårsrapport har upprättats i överensstämmelse med IAS 34 och RFR 2.

 

Per Melin

Verkställande direktör

Precio Systemutveckling AB (publ)

Org.nr. 556347-2926

 

Rapporten har inte granskats av bolagets revisorer.

 

Kommande rapporteringstillfällen

Bokslutskommuniké:                                20 februari   2012

Delårsrapport januari – mars 2012:            3 maj          2012

 

 

Årsstämma för det förlängda räkenskapsåret 1 juli 2010 – 31 december 2011 har preliminärt bestämts till den 3 maj 2012.

Kallelse kommer att utgå i enlighet med bolagsordningen.

Precio är ett konsult- och systemutvecklingsföretag med 100-talet medarbetare i Borlänge, Göteborg, Örebro, Eskilstuna och Stockholm; företaget är listat på NASDAQ OMX First North Premier. Thenberg & Kinde är bolagets Certified Adviser. Precio utvecklar IT-system för dagens och morgondagens behov. Precio har också lång erfarenhet av rådgivning och projektledning inom IT-området och erbjuder tjänster inom bland annat informationsförsörjning, integration i form av specialisttjänster samt funktions- och förvaltningsåtaganden. Precio är Microsoft Certified Gold Partner.

www.precio.se

 


Attachments